Behang trends 2022: de trends + doe-het-zelf

Tijd om ook de wanden aan te pakken. In een eerdere blog keken we al naar wanddecoratie, oftewel: wat hang je aan de muur. In dit artikel kijken we naar het behang zelf: de trends in behang voor 2022 en de ontwikkelingen als het gaat om het plakken. Want ook dat laatste is natuurlijk een belangrijk thema wanneer het om behang gaat. Daarom sluiten we deze blog af met onze tips om de behangtrends van 2022 zelf aan te brengen. Een compleet stappenplan behang lijmen, vaak zelfs zonder behangtafel en grote potten lijm. Maar eerst bekijken we de behang trends 2022 zodat jij jouw favoriete behang kunt bepalen.

Behang trend 2021

Textielbehang

De eerste behangtrend van 2022 is textielbehang. Deze behangsoort is stijlvol, en heeft tegelijkertijd een ontzettend warme uitstraling. Bovendien verbetert textielbehang de akoestiek in de ruimte. Dit zorgt voor een rustig gevoel in de woonkamer, keuken, hal of slaapkamer. Een van de bekendste merken in textielbehang is Le Noir & Blanc. Zij hebben een collectie die volledig matcht met de behangtrends van 2022.

Uitgelichte merken: Élites behang

Het Franse merk Élitis krijgt in dit artikel een uitgelichte plek. Het merk werd in 1988 opgericht in Toulouse en heeft een eigen ontwerpafdeling, waar het zeer eigentijdse ontwerpen maakt voor haar Élitis behang. De wandbekleding is vernieuwend en uniek, en daarmee een absolute eye-catcher voor in huis. Proluca Interiors is een van de verkopers van Elitis behang in Nederland. Bekijk de uiteenlopende behang collecties en kies voor een van de verrassende ontwerpen.

Fotobehang

Een van de woontrends van 2022 is de wereld in huis halen. In deze woontrend vind je veel natuurlijke materialen en elementen terug. Ook stijlinvloeden uit verschillende delen van de wereld zijn enorm populair, zeker nu we beperkte mogelijkheden hebben om de wereld rond te reizen. Ook fotobehang kan aansluiten op deze trend: kies een levensgrote foto van een olifant of kies voor de jungle op jouw muur. Een echte eye-catcher op fotobehang.

Naast foto’s van over de hele wereld doen ook de Hollandse meesters het ontzettend goed, in combinatie met de museum kleuren van bijvoorbeeld het Rijksmuseum. Je vindt die bijvoorbeeld in de Sikkens Rijks collectie. Zo kun jij jouw interieur volledig in die stijl maken: klassiek, en tegelijkertijd onwijs stijlvol.

Behang met prints (tip voor kinderen)

Ook voor de kinderkamer heb je tientallen soorten behang. De behangtrend 2022 voor de kinderkamer is de jungleprint. Een safarimotief of een jungle print vol dieren uit diezelfde jungle. De mogelijkheden en kleuren zijn eindeloos te noemen. Ook een wereldkaart is populair: tevens de manier om jouw kinderen kennis te laten maken met de vele mooie plekken die onze aarde kent. Je kunt wat ons betreft in ieder geval niet vroeg genoeg beginnen om ze zoveel mogelijk van de wereld te laten ontdekken.

Bonustips: voor een extra goed resultaat

  • Behangtip 1: plak het behang bij een temperatuur van 18-20 graden.
  • Behangtip 2: langzaam drogen geeft een mooier resultaat. Laat je daarom niet verleiden om de ramen open te zetten en de verwarming aan te doen.
  • Behangtip 3: twijfels over het juiste behang, haal dan behang stalen bij de bouwmarkt om te bekijken hoe het behang er in jouw interieur uitziet.

Aan de slag: doe-het-zelf behangen

Je hebt inmiddels de verschillende behangtrends van 2022 bekeken. Tijd om een behang te bestellen en aan de slag te gaan. Daarom volgt nu een compleet stappenplan voor behangen. Universeel, dus toepasbaar voor elk type behang, wel zo handig.

Stap 1: voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook bij behangen is deze uitdrukking volledig waar, want hoe beter voorbereid, hoe sneller en strakker je het behang kunt aanbrengen op de wanden. Begin met het uitschakelen van de stroom in de meterkast. Verwijder vervolgens alle stopcontacten en schakelaars zodat de volledige muur vrij is. Ontvet de muur en zorg ervoor dat gaten zijn gedicht en de muur egaal is. Op die manier komt het behang vervolgens zo strak als mogelijk op de muur.

Stap 2: behang snijden

Voordat je begint met de lijm en het plakken is het behangrijk goed te meten hoeveel behang je nodig hebt voor op de muur. Meet de muur op, snijd het behang en houd onder en boven zo’n 2 tot 5 centimeter vrij. Deze extra ruimte is handig om uiteindelijk het behang perfect op de muur te kunnen positioneren.

Stap 3: mix de lijm

Zorg ervoor dat je de juiste lijmsoort in huis hebt. Voor vinyl gebruik je bijvoorbeeld speciale lijm voor vinyl behang. De verpakking geeft vaak aan hoe de lijm moet worden aangemaakt. Volg die instructies, zodat de lijm volledig klaar is voor het beginnen met plakken.

Stap 4: behang plakken

Lees de instructies die horen bij het door jou gekozen behang. Ieder behang heeft namelijk een geheel eigen werkwijze. Zo komt de lijm bij sommige soorten behang op het behang, en bij andere soorten ook op de muur. Werk altijd vanaf de ramen naar de wanden van de ruimte. Begin met plakken bij het plafond, en werk vervolgens strook voor strook door de behang borstel van boven langzaam naar beneden te halen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]