Benodigdheden voor een thuiskantoor (plus thuiswerktips)

Tegenwoordig is thuiswerken voor de meeste kantoorfuncties vanzelfsprekend, of is het in ieder geval normale om één of meerdere dagen vanuit thuis te werken. Je hebt dan de vrijheid te kiezen voor een rustige plek thuis of ergens anders waar jij fijn werkt. Werk je vaker thuis dan is het belangrijk om te zorgen voor een fijne thuiswerkplek. Daarom nemen wij jou in dit artikel mee naar alle benodigdheden voor een thuiskantoor. We konden het daarna niet laten nog wat thuiswerktips voor je toe te voegen. Zo maak jij er echt een succes van en worden thuiswerkdagen jouw meest productieve dagen.

Thuiswerkplek

Benodigdheden voor thuiswerkplek

Voordat je begint met thuiswerken is het belangrijk dat je zorgt voor een arbo verantwoorde thuiswerkplek. Zo’n thuiswerkplek bevat vrijwel alles dat je ook op kantoor hebt, ten minste:

 • Een ruimte met rust en voldoende licht
 • Een bureau dat je ergonomisch kunt instellen
 • Een ergonomische bureaustoel
 • Computer of laptop, verbonden met snel internet
 • Extra monitoren of een laptophouder
 • Ergonomische toetsenbord & muis
 • Mobiele telefoon of een applicatie als Teams
 • Remote toegang tot alles dat je ook op kantoor hebt
 • Printer met voldoende inktpatronen
 • Kast(ruimte) voor een opgeruimd bureau
 • Verlengsnoeren

Zorg dat je dingen automatiseert

Je wil ook thuis vooral bezig zijn met werken en niet met randzaken. Zorg er daarom voor dat je bepaalde dingen uitbesteed. Registreer jezelf bijvoorbeeld voor HP Instant Ink. Je printer geeft dan automatisch een seintje aan HP wanneer de inkt bijna op is. HP verstuurt je vervolgens geheel automatisch nieuwe inktpatronen of toners. Je krijgt altijd originele HP cartridges en bespaart ook nog 50-70% op de losse aanschaf. Het ontvangen van nieuwe inkt doe je dus alleen als de inkt bijna op is. Bovendien kun je gewoon maandelijks opzeggen, maar met al deze voordelen zien wij eigenlijk geen reden om het niet te regelen.

Tips voor een optimaal thuiswerkkantoor

Ruimte

 • Licht: zorg voor voldoende daglicht in het kantoor. Lukt dat niet, zorg dan voor voldoende kunstlicht voor optimale concentratie en focus.
 • Geluid: als je thuis werkt zul je vaker digitaal overleggen. Het is dan fijn wanneer je rustig kunt werken zonder last van kinderen of geluid van verkeer buiten.

Geen aparte kamer

 • Kies een hoek: wanneer je geen aparte ruimte vrij hebt zul je toch moeten proberen echt een plekje te maken. Kies bijvoorbeeld een hoek van een ruimte. Zo zorg je ervoor dat je werk en privé beter van elkaar kunt scheiden.
 • Geen slaapkamer: als je dan een andere ruimte kiest om in te werken, kies dan niet voor de slaapkamer. Werken in de slaapkamer zorgt voor een mentale associatie tussen slapen en werken, en dat is niet de bedoeling.
 • Maak ruimte door opruimen: heb je weinig ruimte, kijk dan nog eens kritisch naar alles dat in huis staat. Kun je bijvoorbeeld door op te ruimen toch nog ruimte creëeren, kies dan altijd voor opruimen.

Kleuren

 • Blauw en groen: een werkplek moet rustgevend zijn. De kleuren blauw en groen, die je veel terugziet in de natuur zijn erg rustgevende kleuren. Sowieso zijn alle natuurtinten erg goede kleuren voor op jouw kantoor.
 • Rode accenten: wil je dat jouw kantoor juist stimuleert, dan kun je goed rode accenten toevoegen aan een kantoor. Je bent dan wellicht net wat meer focussen.

Meubilair

 • Bureau: tegenwoordig is een in hoogte verstelbaar bureau toch wel standaard. Vaak kun je hem zelfs elektrisch zover in hoogte verplaatsen dat je eraan kunt staan. Die combinatie van zitten en staan heeft ook een positief effect.
 • Bureaustoel: de keukenstoel is niet ideaal om aan te werken. Een ergonomische bureaustoel is toch wel echt een must op een goed thuiswerkkantoor.

Aankleding

 • Planten: planten zuiveren de lucht, verminderen stress en zorgen voor rust. Die combinatie zorgt ervoor dat het een slimme keuze is om planten toe te voegen aan jouw kantoor. Leuk is ook te kiezen voor bijvoorbeeld hangplanten op kantoor.
 • Opgeruimd: zorg tot slot voor een opgeruimde werkplek. Die opgeruimde kantoorruimte zorgt voor meer concentratie en rust tijdens het werken.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]