Benodigdheden voor een thuiskantoor (plus thuiswerktips)

Tegenwoordig is thuiswerken voor de meeste kantoorfuncties vanzelfsprekend, of is het in ieder geval normale om één of meerdere dagen vanuit thuis te werken. Je hebt dan de vrijheid te kiezen voor een rustige plek thuis of ergens anders waar jij fijn werkt. Werk je vaker thuis dan is het belangrijk om te zorgen voor een fijne thuiswerkplek. Daarom nemen wij jou in dit artikel mee naar alle benodigdheden voor een thuiskantoor. We konden het daarna niet laten nog wat thuiswerktips voor je toe te voegen. Zo maak jij er echt een succes van en worden thuiswerkdagen jouw meest productieve dagen.

Thuiswerkplek

Benodigdheden voor thuiswerkplek

Voordat je begint met thuiswerken is het belangrijk dat je zorgt voor een arbo verantwoorde thuiswerkplek. Zo’n thuiswerkplek bevat vrijwel alles dat je ook op kantoor hebt, ten minste:

 • Een ruimte met rust en voldoende licht
 • Een bureau dat je ergonomisch kunt instellen
 • Een ergonomische bureaustoel
 • Computer of laptop, verbonden met snel internet
 • Extra monitoren of een laptophouder
 • Ergonomische toetsenbord & muis
 • Mobiele telefoon of een applicatie als Teams
 • Remote toegang tot alles dat je ook op kantoor hebt
 • Printer met voldoende inktpatronen
 • Kast(ruimte) voor een opgeruimd bureau
 • Verlengsnoeren

Zorg dat je dingen automatiseert

Je wil ook thuis vooral bezig zijn met werken en niet met randzaken. Zorg er daarom voor dat je bepaalde dingen uitbesteed. Registreer jezelf bijvoorbeeld voor HP Instant Ink. Je printer geeft dan automatisch een seintje aan HP wanneer de inkt bijna op is. HP verstuurt je vervolgens geheel automatisch nieuwe inktpatronen of toners. Je krijgt altijd originele HP cartridges en bespaart ook nog 50-70% op de losse aanschaf. Het ontvangen van nieuwe inkt doe je dus alleen als de inkt bijna op is. Bovendien kun je gewoon maandelijks opzeggen, maar met al deze voordelen zien wij eigenlijk geen reden om het niet te regelen.

Tips voor een optimaal thuiswerkkantoor

Ruimte

 • Licht: zorg voor voldoende daglicht in het kantoor. Lukt dat niet, zorg dan voor voldoende kunstlicht voor optimale concentratie en focus.
 • Geluid: als je thuis werkt zul je vaker digitaal overleggen. Het is dan fijn wanneer je rustig kunt werken zonder last van kinderen of geluid van verkeer buiten.

Geen aparte kamer

 • Kies een hoek: wanneer je geen aparte ruimte vrij hebt zul je toch moeten proberen echt een plekje te maken. Kies bijvoorbeeld een hoek van een ruimte. Zo zorg je ervoor dat je werk en privé beter van elkaar kunt scheiden.
 • Geen slaapkamer: als je dan een andere ruimte kiest om in te werken, kies dan niet voor de slaapkamer. Werken in de slaapkamer zorgt voor een mentale associatie tussen slapen en werken, en dat is niet de bedoeling.
 • Maak ruimte door opruimen: heb je weinig ruimte, kijk dan nog eens kritisch naar alles dat in huis staat. Kun je bijvoorbeeld door op te ruimen toch nog ruimte creëeren, kies dan altijd voor opruimen.

Kleuren

 • Blauw en groen: een werkplek moet rustgevend zijn. De kleuren blauw en groen, die je veel terugziet in de natuur zijn erg rustgevende kleuren. Sowieso zijn alle natuurtinten erg goede kleuren voor op jouw kantoor.
 • Rode accenten: wil je dat jouw kantoor juist stimuleert, dan kun je goed rode accenten toevoegen aan een kantoor. Je bent dan wellicht net wat meer focussen.

Meubilair

 • Bureau: tegenwoordig is een in hoogte verstelbaar bureau toch wel standaard. Vaak kun je hem zelfs elektrisch zover in hoogte verplaatsen dat je eraan kunt staan. Die combinatie van zitten en staan heeft ook een positief effect.
 • Bureaustoel: de keukenstoel is niet ideaal om aan te werken. Een ergonomische bureaustoel is toch wel echt een must op een goed thuiswerkkantoor.

Aankleding

 • Planten: planten zuiveren de lucht, verminderen stress en zorgen voor rust. Die combinatie zorgt ervoor dat het een slimme keuze is om planten toe te voegen aan jouw kantoor. Leuk is ook te kiezen voor bijvoorbeeld hangplanten op kantoor.
 • Opgeruimd: zorg tot slot voor een opgeruimde werkplek. Die opgeruimde kantoorruimte zorgt voor meer concentratie en rust tijdens het werken.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]