Een hypotheekadviseur: de voor- en nadelen

Het bezoeken van een hypotheekadviseur was vroeger heel gewoon wanneer je een af wilde sluiten. Tegenwoordig is het wat minder vanzelfsprekend en is er veel advies op internet te vinden. Geldverstrekkers maken het steeds makkelijker om zonder adviseur een hypotheek te kiezen. Maar is het verstandig om zonder hypotheekadviseur te werken? Of kun je er beter toch een om hulp vragen? In deze blog vind je alle voor-en nadelen van een hypotheekadviseur!

De soorten hypotheekadviseurs

Er zijn twee soorten hypotheekadviseurs die jou kunnen helpen bij het kiezen van de juiste hypotheek. Zo heb je allereerst de onafhankelijke adviseur. Deze werkt niet samen met een bank en geeft je dus objectief advies. Er zijn onafhankelijke adviseurs die bij een adviesketen werken en onafhankelijke adviseurs die niet zijn aangesloten bij een adviesketen.

De tweede hypotheekadviseur is de adviseur die samenwerkt met de bank. Banken geven vaak de mogelijkheid om een hypotheekadviseur in te schakelen. Deze zal meer op de hypotheken van die specifieke bank gericht zijn.

Je zou kunnen zeggen dat een onafhankelijke adviseur je hypotheekadvies geeft, en een adviseur van een bank productadvies verschaft. Per persoon is het verschillend welke van de twee de voorkeur heeft.

De voordelen

1. Beste advies in jouw situatie

Het grootste voordeel van een hypotheekadviseur is dat zij het beste advies kunnen geven. De adviseurs weten welke mogelijke hypotheken er zijn. Wanneer jij je wensen doorgeeft kunnen zij hier rekening mee houden en de meest gepaste opties toelichten. Datzelfde geldt voor de risico’s die je wil nemen en je financiële situatie. De adviseur kan alle risico’s op een rijtje zetten, zodat je tijdens het afsluiten van een hypotheek niet voor verassingen komt te staan. Ook heeft een adviseur veel ervaring; waar jij misschien een enkele keer een hypotheek afsluit in je leven, doen de hypotheekadviseurs dat dagelijks. Je kunt dus verwachten dat je geholpen wordt door professionals.

2. Een onafhankelijke vergelijking

Een onafhankelijke hypotheekadviseur bekijkt alle hypotheekvormen die voor jou in aanmerking komen en kan ze simpel en snel met elkaar vergelijken. Onafhankelijke adviseurs staan helemaal los van hypotheekverstrekkers. Zo verdienen ze geen provisie wanneer ze je een hypotheek bij een bepaalde hypotheekverstrekker laten afsluiten. Ze zijn zelfstandig en proberen daardoor het beste voor jou eruit te halen. Een adviseur zal je dus persoonlijke begeleiding geven.

3. De betrouwbaarheid

Een hypotheekadviseur is betrouwbaar. Hij of zij weet alles wat een adviseur moet weten om jou op de best mogelijke manier te helpen. Vooral wanneer je gebruik maakt van een groot adviesketen, of een adviseur met veel ervaring en een goede naam, weet je dat je de adviseur kunt vertrouwen. Zo zit jij op je gemak tijdens een adviesgesprek en hoef je je geen zorgen te maken.
Het kan ook verstandig zijn om een adviseur in te schakelen die bekend is in de regio. Hij heeft dan al eerdere ervaring met soortgelijke huizen en klanten. Zo kunnen zij nog sneller te werk gaan, omdat ze waarschijnlijk veel gelijknamige klussen hebben gehad. Ga je in Warmond wonen? Kies dan voor hypotheekadviseur Warmond. Heb je een woning op het oog in Groningen? Zoek dan een adviseur in Groningen.

De nadelen

1. De hoogte van de tarieven

Een hypotheekadviseur kan redelijk veel geld kosten. Vooral omdat veel adviseurs je alleen advies geven. Als je begeleiding zou willen tijdens en na het afsluiten van een hypotheek kun je om nazorg vragen. Hier moet je in de meeste gevallen wel extra voor betalen. Wanneer je een onafhankelijke hypotheekadviseur inhuurt, ben je 2.000 tot 3.000 euro kwijt. Bij een hypotheekadviseur van een bank liggen de prijzen iets lager en kost het je 1.500 tot 2.500 euro. Een hypotheek afsluiten zonder adviseur is het meest goedkoop: zo’n 1.000 euro. Toch kan het achteraf zo zijn dat je goedkoper uit bent dan wanneer je een hypotheekadviseur afsluit. Dit komt vaak door de onafhankelijke adviseur die de laagste rente voor je regelt.

2. Tunnelvisie op een hypotheekverstrekker

Het nadeel wat komt kijken bij een hypotheekadviseur van een bank is dat de adviseur ingaat op de mogelijkheden van een bank. Wanneer je de beste hypotheken wil bekijken, is dit niet de meest verstandige optie. De adviseur doet er alles aan om de mogelijkheden die de bank heeft te verkopen. Echter maakt het niet veel uit als je al weet bij welke je een hypotheek gaat afsluiten.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]