PVC vloer: alle voordelen en nadelen

Je bent op zoek naar een nieuwe vloer vanwege een renovatie, een verhuizing of omdat je hebt gehoord over de voordelen van een PVC vloer. Al die verhalen samen maken PVC als materiaal steeds populairder. In dit artikel bekijken we allereerst wat een PVC vloer exact is, om daarna te kijken naar de voordelen en nadelen van een PVC vloer. Dit helpt jou uiteindelijk om een keuze te maken. Keuze gemaakt? Bekijk dan alle PVC vloeren bij Carpetright en kies een van de droom vloeren voor jouw woning.

PVC Vloer

Wat is een PVC vloer?

Een PVC vloer is een houtvrije vloer, gemaakt van kunststof. De vloerdelen bevatten meerdere lagen van het materiaal polyvinylchloride. Door de kwaliteit, die de afgelopen jaren hard is gestegen, zijn PVC vloeren qua uiterlijk tegenwoordig niet meer van een echte houten vloer te onderscheiden.

PVC vloeren voordelen

Hieronder de belangrijkste voordelen van een PVC vloer op een rij.

  • Levensduur: een PVC vloer heeft een lange levensduur doordat het materiaal ontzettend sterk is. De vloer slijt niet snel, ook bij intensiever gebruik. Bovendien kan eenvoudig zonder veel moeite een deel van de vloer worden vervangen.
  • Comfort: doordat de vloer zichzelf kan aanpassen aan de omgeving voelt de vloer ook altijd comfortabel warm aan. Zeker in combinatie met vloerverwarming, waarbij PVC nog meer voordelen biedt.
  • Geluiddempend: de PVC vloer heeft een geluiddempende werking. Daarmee is deze vloer extra geschikt voor tussenwoningen en appartementen, maar ook in een woning met kinderen is dit natuurlijk ideaal.
  • Vloerverwarming: een PVC vloer is het ideale materiaal voor een vloer wanneer je daaronder vloerverwarming hebt liggen. Doordat de vloer geen ondervloer kent en dun is wordt de warmte maximaal doorgegeven aan de ruimte. Houd er wel rekening mee om bij vloerverwarming een andere lijm te gebruiken die hiervoor geschikt is.
  • Strak: in tegenstelling tot laminaat, dat ruimte nodig heeft rondom kozijnen door kans op uitzetting, kan PVC strak rondom kozijnen gelegd worden. Hierdoor hoeven nooit plakplinten gebruik te worden.
  • Vervangbaar: het is bij een PVC vloer ontzettend eenvoudig om bij beschadigingen slechts één strook te vervangen. Waar bij laminaat de volledige vloer aan elkaar vast ligt kan bij PVC zonder moeite een deel worden vervangen.

PVC vloeren nadelen

Hieronder de belangrijkste nadelen van een PVC vloer op een rij.

  • Prijs: een PVC vloer is duurder in de aanschaf. Bovendien kun je een PVC vloer vaak niet zelf leggen, of kiezen veel mensen ervoor dit uit te besteden. Weeg echter dit nadeel goed af tegen de langere levensduur en de andere voordelen.
  • Voorbereiding: voordat een PVC vloer gelegd kan worden moet de ondergrond volledig egaal zijn. PVC is immers dunner dan andere vloeren en heeft geen ondervloer. Daardoor zijn onregelmatigheden meer zichtbaar wanneer de vloer niet volledig egaal is.
  • Beschadigingen: doordat PVC als materiaal minder hard is ontstaan eerder krassen dan bij bijvoorbeeld laminaat. Ook kunnen naden en kieren ontstaan.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]