De top 10 populairste goede doelen van Nederland

Nederlanders steunen graag goede doelen. Maar het kan soms lastig zijn om te bepalen aan welk goed doel je iedere maand een bedrag schenkt. Die keuze is erg persoonlijk. Sommige goede doelen zetten zich in voor zaken die jou raken, terwijl je dat gevoel bij een ander goed doel minder hebt. Om je te helpen bij het maken van je keuze, vind je hieronder een overzicht van de 10 populairste goede doelen in Nederland.

1. KWF Kankerbestrijding 

Één op de drie Nederlanders krijgt kanker. Een enorm hoog aantal. Daarvan sterven zo’n 45.000 mensen per jaar. KWF Kankerbestrijding gebruikt haar donaties om onderzoek te doen naar medicijnen en behandelingen tegen kanker. Dankzij de donaties is de overlevingskans van 25% in 1949 gestegen naar 65% in 2021. 

Als je geen donateur meer wilt zijn, kun je je donaties eenvoudig stoppen . Raadpleeg de KWF klantenservice voor meer informatie over KWF Kankerbestrijding.


2. CliniClowns

Kinderen die langdurig ziek zijn en regelmatig in het ziekenhuis liggen, hebben het ontzettend zwaar. Ze kunnen niet meer ongestoord kind zijn. Om hun ziekenhuisverblijf enigszins dragelijk te maken, zijn de CliniClowns in het leven geroepen. CliniClowns zorgen voor afleiding en ontspanning, waardoor de patiënten minder angstig worden. Ze laten de patiënten lachen en heel even al hun zorgen vergeten. Dit is erg belangrijk voor het mentale welzijn van de kinderen. Overigens zijn CliniClowns er ook voor mensen met dementie. 

3. Het Rode Kruis

Het Rode Kruis is een stichting die in actie komt bij rampen, vermissingen, evacuatie en aanslagen. Daarnaast is de stichting er voor kwetsbare groepen in de samenleving en slachtoffers van mensenhandel. Ook tijdens de coronapandemie biedt het Rode Kruis een helpende hand. Zo zorgt de stichting voor extra noodziekenhuizen en is er een speciale hulplijn voor mensen die het mentaal moeilijk hebben met de strenge maatregelen. Naast het geven van donaties is het overigens ook mogelijk om je in te zetten als vrijwilliger.

4. Wereld Natuur Fonds

Het Wereld Natuur Fonds beschermt bedreigde diersoorten en hun leefgebied. Daarnaast strijdt deze stichting tegen de wereldwijde klimaatverandering. Het Wereld Natuur Fonds wil de relatie tussen de mens en de natuur weer herstellen. Het doel is dat toekomstige generaties nog net zoveel van de natuur kunnen genieten als wij nu. Maar om dat te bereiken moet er nu iets veranderen. Je kunt het Wereld Natuur Fonds steunen door middel van donaties, maar je kunt ook kijken naar hoe jij zelf de wereld een klein beetje kunt verbeteren.

5. KiKa

Vandaag de dag sterft elke drie dagen een kind aan kanker. Het doel van KiKa is dat 95% van de kinderen met kanker, de ziekte overleeft. Op dit moment is dat nog 75%. Daarom moet er onderzoek gedaan worden. Kinderkanker is heel anders dan kanker bij volwassenen. KiKa doet ook onderzoek naar behandelmethoden die minder pijnlijk en ingrijpend zijn en zorgen voor een betere levenskwaliteit op latere leeftijd. Daarnaast geeft KiKa voorlichting over kinderkanker. 


6. Ronald McDonald Kinderfonds

Het Ronald McDonald Kinderfonds is er om zieke en gehandicapte kinderen en hun ouders te steunen en dichter bij elkaar te brengen. De stichting heeft verschillende huizen waar de kinderen samen met hun ouders en broers en zussen kunnen verblijven. Daarnaast zijn er drie aangepaste vakantiewoningen, waarin gezinnen met een zorgintensief kind vakantie kunnen houden. Ook heeft de stichting huiskamers in verschillende ziekenhuizen ingericht, zodat de kinderen en hun ouders in een ontspannen, huiselijke sfeer kunnen relaxen. 

7. Nederlandse Hartstichting

De Nederlandse Hartstichting doet onderzoek naar manieren om hartfalen eerder op te sporen en beter te behandelen. Hoe eerder je hartfalen ontdekt, hoe beter het te behandelen is. Daarnaast doet de stichting onderzoek naar hoe hartfalen is te voorkomen. De Nederlandse Hartstichting geeft ook voorlichting over gezonder leven. Zo probeert de stichting te voorkomen dat mensen hartpatiënt worden of onnodig overlijden aan een hartziekte. 

8. Dierenbescherming

De Dierenbescherming zet zich in voor dieren in nood, door middel van dierenambulances, dierenopvangcentra, inspecteurs en vrijwilligers. De stichting gaat af op meldingen van dierenmishandeling of -verwaarlozing. Bovendien is de Dierenbescherming bezig om dierenwelzijn te verankeren in de wet om bijvoorbeeld dierenleed in de vee-industrie of bij dierproeven te voorkomen. Daarnaast zet de stichting zich in tegen jagen voor plezier.

9. UNICEF

UNICEF biedt wereldwijd hulp aan kinderen. Vandaag de dag groeien er nog te veel kinderen op in slechte omstandigheden. Veel kinderen leven in armoede, zijn ondervoed, gaan niet naar school of worden misbruikt. Dankzij UNICEF hebben zij toegang tot schoon drinkwater, krijgen ze voldoende eten en gaan ze naar school. UNICEF biedt ook hulp bij rampen. Daarnaast komt de stichting op voor de rechten van kinderen en adviseert deze regeringen en bedrijven. 

10. Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen helpt mensen in crisissituaties. De stichting biedt medische hulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en bij uitbraken van dodelijke ziektes. Bij crisissituaties stuurt Artsen zonder Grenzen haar eigen artsen, psychologen en andere specialisten. Daarnaast kunnen medicijnen en andere benodigde spullen naar het crisisgebied worden opgestuurd. De stichting maakt het verschil tussen leven en dood.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]