Welke inbouwapparatuur moet ik kiezen (en waarop letten)?

Je gaat op zoek naar een nieuwe keuken. Daar hoort natuurlijk ook nieuwe inbouwapparatuur bij, maar welke apparaten kies je allemaal? En waar moet je op letten wanneer je nieuwe apparatuur uitkiest? Dat zijn de vragen waarop we jou in dit artikel een antwoord gaan geven. We kijken naar o.a. kookplaten, afzuigkappen, koelkasten, vriezers en ovens.

Vaatwa

Kookplaat

Hieronder de verschillende soorten kookplaten:

 • Gaskookplaat: met een gaskookplaat heb je direct warmte en hoeft de meterkast niet omgebouwd te worden naar meer groepen. Daarentegen verbruikt deze kookplaat duurder gas, maar is het ook lastig schoonmaken en zorgt het voor sneller vervuilde muren.
 • Ceramische kookplaat: deze kookplaat is eenvoudig schoon te maken, vereist geen speciale pannen en is voordeliger in de aanschaf dan een een inductie kookplaat. Het duurt wel langer voor de kookplaat warmer blijft, maar er blijft ook langer restwarmte beschikbaar.
 • Inductie kookplaat: een inductie kookplaat geeft direct warmte af, reageert snel in temperatuur en is erg energiezuinig. Echter is een inductie kookplaat wel duurder.
 • Flex-inductie kookplaat: de nieuwste innovatie in kookplaten. De eigenschappen van een kookplaat, maar dan kun je de pannen overal op de kookplaat zetten. Je kunt daardoor een groter aantal pannen kwijt en bent vrij in de grootte van de pannen.

Afzuigkap

Hieronder de verschillende soorten afzuigkappen:

 • Design wandschouw: de roestvrijstalen afzuigkap die we in veel keukens zien. Je kunt kiezen voor een traditioneel model of een afzuigkap met randafzuiging, die vaak stiller is en een mooiere afwerking heeft dan het standaard model.
 • Inbouw afzuigkap: deze afzuigkap kan geplaatst worden in een bovenkast of een landelijke schouw, waardoor deze wegvalt in het ontwerp van de ruimte.
 • Plafond afzuigkap: door de opkomst van kookeilanden zie je deze laatste twee soorten vaker terug dan de eerste twee soorten afzuigkappen.
 • Afzuigkap in kookplaat: een innovatie van de laatste jaren is de afzuigkap in de kookplaat, waarbij de lucht vanuit de pannen direct naar beneden wordt gezogen. Hier wordt het gezuiverd door een speciaal filter, waarna het via de onderkant van de keuken weer de kamer in komt.

Koelkast & vriezer

De belangrijkste factoren voor het uitzoeken van een koelkast en vriezer zijn de inhoud, de indeling en de energieklasse van de koelkast of vriezer. Een moderne koelkast gebruikt ongeveer 35 euro per jaar, waar een oudere koelkast ongeveer 120 euro per jaar aan stroom verbruikt. Een nieuwe koelkast verdient zichzelf daarmee automatisch terug in enkele jaren.

Ovens, combi-ovens & magnetrons

Hieronder de verschillende soorten ovens, combi-ovens en magnetrons:

 • Ovens: een oven biedt ruimte voor bakblikken en roosters, waardoor meerdere gerechten in de oven geplaatst kunnen worden. Naast energieverbruik zijn de maximale temperatuur en de snelheid van opwarmen erg belangrijk bij ovens.
 • Combi-ovens: een combi-ovens biedt vaak dezelfde mogelijkheden en bakresultaten als met een normale oven. Het voordeel van een combi-oven is dat je deze ook kunt gebruiken als magnetron met een functie voor ontdooien en snel opwarmen van eten.
 • Magnetrons: een combi-magnetron, maar dan zonder de functies van een oven. Een enkele magnetron wordt vrijwel nooit meer gekozen als inbouwapparatuur in nieuwe keukens.

Vaatwasser

De belangrijkste eigenschap van een vaatwasser is dat deze vaat goed reinigt. Na een schone vaat wil je ook een energiezuinige en stille vaatwasser. Je herkent dit door de energieklasse en het geluidsniveau van de vaatwasser. Verder is het bij het uitzoeken van een nieuwe vaatwasser belangrijk te kijken naar de grootte en de indeling van de vaatwasser.

Stoomoven & combi-stoomoven

Een stoomoven of een combi-stoomoven bereidt op een gezonde en energiezuinige manier eten, waarbij vitaminen en mineralen niet verloren gaan. Je kunt hierbij kiezen voor ovens met een externe boiler, waardoor deze sneller warm en de oven beter op een constante temperatuur houden. Eigenlijk kun je met een stoomoven bijna ieder gerecht bereiden zonder pannen. Om die reden zit in vrijwel iedere nieuwe keuken een stoomoven.

Kokend waterkraan

Een kokend waterkraan wordt tegenwoordig bijna altijd geplaatst in nieuwe keukens. Je kunt hierbij kiezen voor een 100 graden kraan of een kraan die ook koud water kan tappen. Een voordeel van de kokend waterkraan is dat de je weer een apparaat minder hebt op het aanrecht. Een nadeel is het verhoogde energieverbruik, dat door het gebruik van een kokend waterkraan omhoog gaat met zo’n 20 tot 30 euro per jaar aan stroom tegenover een normale waterkoker.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat is de functie van gaten in de bladeren van de Monstera?

De Monstera, ook bekend als de gatenplant of Monstera deliciosa, is een populaire kamerplant vanwege [...]

4 Tips voor een goed onderhoud van je huis

Een goed onderhouden huis brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo is het niet alleen [...]

De laatste tuintrends: maak van jouw tuin een stijlvolle oase

De tuin is dé plek om te ontspannen, te genieten van de natuur en je [...]

Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]