Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een vloerkleed essentieel. Het vloerkleed kan een kamer maken of breken. Maar hoe bepaal je de ideale maat voor jouw ruimte? In deze blog geven we je alle informatie die je nodig hebt om de perfecte keuze te maken voor jouw interieur.

Hoe meet je de ideale maat?

 • Meet de ruimte op: voordat je gaat winkelen, meet je de ruimte waar je het kleed wilt leggen. Dit helpt bij het visualiseren van de maat die je nodig hebt.
 • Houd rekening met meubilair: denk na over hoe je meubels op of rond het kleed zullen staan. Een te klein kleed kan de ruimte gefragmenteerd doen lijken.
 • Bedenk het doel van het kleed: wil je een statement maken of meer voor een subtiele aanvulling gaan?

De ideale maat per ruimte

 • Woonkamer: in de woonkamer hangt de ideale maat af van je opstelling. Een algemene regel is dat alle voornaamste meubelstukken op het kleed passen. Voor een kleine woonkamer is een kleed van 160×230 cm vaak ideaal, terwijl je in een grotere ruimte misschien beter kunt kiezen voor een vloerkleed 200×300 cm.
 • Slaapkamer: in de slaapkamer kan een kleed aan beide zijden van het bed of onder het bed liggen, waarbij het kleed aan de voorkant van het bed uitsteekt. Hier is een maat van 170×240 cm gebruikelijk.
 • Eetkamer: voor de eetkamer is het belangrijk dat het kleed groot genoeg is zodat stoelen ook bij het naar achteren schuiven op het kleed blijven. Meet daarom de tafel op en tel hier minimaal 60 cm aan elke zijde bij op.

Tips voor het kiezen van een vloerkleed

 • Stijl en kleur: overweeg de stijl en kleur van je huidige interieur. Een vloerkleed moet complementair zijn.
 • Materiaalkeuze: denk na over het onderhoud. Hoogpolige kleden zijn zachter, maar moeilijker schoon te maken.
 • Budget: bepaal je budget. Vloerkleden zijn er in verschillende prijscategorieën.

Veelgemaakte fouten

 • Te klein kiezen: een veelgemaakte fout is het kiezen van een kleed dat te klein is. Dit kan een kamer kleiner en niet samenhangend laten lijken.
 • Verkeerde plaatsing: let op de plaatsing. Een kleed hoort de ruimte te verbinden, niet te verdelen.

Trends en stijladvies

Het kiezen van een vloerkleed gaat niet alleen over de maat; het gaat ook over stijl en het bijhouden van trends. Dit jaar zien we een opkomst in natuurlijke materialen en organische vormen, wat bijdraagt aan een gevoel van rust en verbondenheid met de natuur. Denk aan jute, sisal, en zachte wol. Kleuren neigen naar aardse tinten, zoals terracotta, zandbeige en zachtgroen, die warmte en rust brengen in elke ruimte. Ook een wit vloerkleed is een optie wanneer je wilt gaan voor een neutrale kleur. Patronen zijn subtiel, met een focus op textuur en diepte. Voor een moderne, minimalistische look kiezen veel mensen voor monochrome kleden of kleden met geometrische patronen. Overweeg hoe een vloerkleed kan dienen als een kunstwerk op de vloer, en durf te experimenteren met opvallende patronen of kleuren om een uniek statement in je ruimte te maken.

Impact van vloerkleden op de ruimte

De keuze van het juiste vloerkleed heeft een significante impact op hoe een ruimte wordt waargenomen. Een goed gekozen kleed kan een kamer groter of juist intiemer laten lijken, afhankelijk van de maat en plaatsing. Bijvoorbeeld, een groot kleed dat bijna de gehele vloer bedekt, kan een ruimte groter en meer verbonden doen lijken. Dit werkt vooral goed in open woonruimtes, waar een groot kleed verschillende functiegebieden, zoals de zithoek en eetruimte, visueel kan verbinden.

Daarentegen kan een kleiner kleed een specifiek gedeelte van een kamer accentueren. In een grote woonkamer kan een kleiner kleed bij de sofa en salontafel een gezellige ‘zithoek’ creëren, waardoor de ruimte intiemer aanvoelt. Ook de vorm van een kleed speelt een rol. Een rond kleed kan soepelheid en beweging in een ruimte brengen, ideaal voor het doorbreken van de monotonie van rechte lijnen en hoeken in moderne interieurs.

De plaatsing is even belangrijk. Een kleed dat asymmetrisch in een kamer ligt, kan een dynamisch en modern gevoel geven, terwijl een symmetrisch geplaatst kleed een gevoel van orde en rust kan creëren. Ook kun je door de richting waarin een kleed geplaatst wordt, de perceptie van de ruimte beïnvloeden. Een kleed dat in de lengte wordt geplaatst, kan een kamer langer doen lijken, terwijl een kleed dat in de breedte wordt geplaatst, een ruimte breder kan laten ogen.

De juiste keuze en plaatsing van een vloerkleed kunnen dus een dramatisch effect hebben op de uitstraling en sfeer van een kamer. Door rekening te houden met deze aspecten, kun je het volledige potentieel van een ruimte benutten en een harmonieuze, uitnodigende omgeving creëren.

 

Scandinavisch vloerkleed

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]