Vijver aanplanten: hoe vijver beplanten?

Beplanting in een vijver is belangrijk. Zowel bij de aanleg van een nieuwe vijver, als wanneer je een bestaande vijver wil voorzien van nieuwe beplanting. Je kunt kiezen tussen losse planten, die je in de grond poot, maar ook voor plantenzakken, bakken met vijverplanten of manden met vijverplanten. In deze blog bekijken we de verschillende soorten vijverplanten, bekijken we de basis van een beplantingsplan en krijg je extra tips. Bijvoorbeeld over het beste moment voor nieuwe vijver beplanting of hoe je de beste situatie creëert wanneer er dieren in de vijver moeten zwemmen.

Vijver aanplanten: hoe vijver beplanten?

Beplantingsplan voor vijverplanten

Bij een beplantingsplan voor de vijver maak je een plan voor de verschillende soorten planten, de positie en stel je doelen voor het resultaat. Ook leer je over de beste plekken voor bepaalde planten. Te beginnen met de soorten vijverplanten: zuurstofplanten, waterlelies en moerasplanten voor in de vijver.

Zuurstofplanten

De belangrijkste vijverplanten zijn de zuurstofplanten. Voedingsstoffen worden direct opgenomen uit het vijverwater. Oftewel: ze filteren het water en zorgen ervoor dat het vijverwater helder blijft. Een stelregel is dat je per 1.000 liter vijverwater ten minste een mand, gelijk aan vier bosjes zuurstofplanten, nodig hebt. Goed om te weten is ook dat niet iedere soort zuurstofplant even goed groeit. Daarom is het handig een combinatie te maken tussen verschillende soorten. De bekendste soorten zijn de Waterpest (Elodea canadensis), Gedoornd hoornblad (Ceratophyllum demersum), Aarvederkruid (Myriophyllum spicatum), Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens) en Bronmos (Fontinalis antipyretica).

Je kunt zuurstofplanten in het beplantingsplan het beste op 50 centimeter diepte plaatsen of poten. Werk je met plantmandjes, poot dan altijd één soort in elk mandje. Verschillende soorten samen doen het in de regel nooit goed.

Tip: kies voor een algenvrije vijver voor een zuurstofplanten pakket. Verschillende soorten zuurstofplanten voor in de vijver voor een speciale prijs.

Waterlelies

Hoewel je eerste gedachte aan waterlelies wellicht hun sierfunctie al zijn, zorgen ze ook voor schaduw in de vijver. Dit is belangrijk voor de vissen in de vijver, maar ook voor de temperatuur en de planten. Houd voor een volwassen waterlelie een diepte van 80 centimeter aan. Een jonge stek waterlelies kun je poten op 50 centimeter diepte. Je zult er rekening mee moeten houden dat jonge waterlelies (+/- 2 jaar) geen bloemen geven.

Er zijn verschillende soorten waterlelies. Elk soort heeft een bepaalde hoeveelheid zon nodig om te bloeien. De witte waterlelie (Nymphaea alba) bloeit al bij zo’n 6 zonuren per dag, terwijl de dieprode waterlelie (Nymphaea escarboucle) wel 8 tot 10 zonuren per dag nodig heeft. Bedenk dus goed hoeveel zon de vijver heeft om het soort lelies te kiezen.

Moerasplanten

Oever- of moerasplanten zorgen voor begroeiing aan de vijverrand. Moerasplanten komen vooral voor in landelijke of natuurlijke vijvers. In moderne vijvers hoeft de moerasplant niet altijd voor te komen, de natuurlijke rol is immers beperkt. Kies bij voorkeur voor één soort moerasplant, die je op 40 centimeter diepte poot. Dit geeft het mooist effect voor de vijver. 

Tips voor het beplanten

  • Bloeitijd: let bij het kopen van de vijver beplanting altijd op de bloeitijd. Je vindt deze vaak bij de productinformatie of op het etiket. Door verschillende soorten planten te combineren zorg je ervoor dat er het hele jaar door vijverplanten bloeien.
  • Stinkende waterlelies: merk je dat de waterlelies bij aanschaf stinken. Snij dan met een scherp mes de rottende delen weg. Smeer de wonden in met houtskoolpoeder voordat de planten gepoot worden. Dit is een natuurlijk proces en kan geen kwaad voor de verdere groei van de planten.
  • Hoeveelheid planten: kies voor niet teveel planten in de vijver. Houd een maximum van vijf grote planten per vierkante meter aan. Voor kleine planten geldt een maximum van tien per vierkante meter. Houd ook rekening met de grootte in de toekomst, zodat de vijver ook dan mooi blijft.
  • Planten in het zicht: werk aan de zichtkant altijd met kleine, lage planten. Op die manier heb je goed zicht op de vijver. Aan de achterkant mogen dan weer grotere vijverplanten komen.

Een plek voor dieren

Ben je liefhebber van kleine dieren als kikkers, salamanders en padden in de vijver? Kies dan voor dichte begroeiing aan de achterkant van de vijver. Ze kunnen zich daar goed in verschuilen en komen tevoorschijn wanneer het rustig is in de tuin.

Wanneer vijver beplanten

De beste periode voor het beplanten van de vijver is de lente tot de herfst, oftewel de periode tussen april en oktober. De meest ideale periode is mei of juni, wanneer de planten zich door het weer snel kunnen ontwikkelen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]