Aluminium kozijnen, ramen en deuren: voordelen en eigenschappen

In het verleden werd veelal gekozen voor kozijnen, ramen en deuren van hout. Daarna kwam kunststof op als materiaal, waarna we de laatste tijd ook aluminium een enorme groei zien nemen. Dit komt door de unieke kenmerken van aluminium, waarbij het stijlvolle ontwerp en het vrijwel onderhoudsvrije karakter een grote rol spelen. Zonder verder direct in het artikel te duiken is dit wel de kern van dit artikel. We gaan namelijk verder in op de eigenschappen en voordelen van aluminium kozijnen, ramen en deuren. Hierbij beginnen we met de producteigenschappen, zodat je daarna volledig op de hoogte bent.

Aluminium kozijnen

Kenmerken van aluminium

Het belangrijkste kernmerk van aluminium is dat het een verfijnde uitstraling heeft. Het relatief dunne aluminium is nog steeds bijzonder sterk. Bovendien is de levensduur van aluminium goed en gaat het dus tientallen jaren mee. Vaak wordt aluminium ook gekozen omdat je dan kunt kiezen voor veel glas binnen een pui. De profielen kunnen immers veel gewicht van het glas dragen.

Het laatste optische kenmerk van aluminium is dat het in alle kleuren beschikbaar is. Qua meer echte eigenschappen biedt aluminium een goede geluidsisolatie en thermische isolatie. Dat houdt in dat het zowel geluid, warmte en kou binnen of juist buiten houdt.

Niet onbelangrijk naast de lange levensduur is dat aluminium natuurlijk volledig recyclebaar is. Op die manier kan het materiaal ook in de toekomst volledig hergebruikt worden. 

Welke afwerkingen zijn mogelijk?

Na de keuze voor aluminium kun je ook nog kiezen voor verschillende afwerkingen. Elke afwerking geeft een volledig eigen stijl of uitstraling aan een woning. Dit kan een matte, geborstelde of glanzende afwerking zijn. Bovendien kun je kiezen voor een ruwe of gladde afwerking. Elk aluminium kozijn, raam of deur krijgt op die manier een volledig eigen stijl, die past bij hetgeen jij wil creëeren. De mogelijkheden zijn daarmee veel breder dan wanneer je kiest voor hout of kunststof als materiaal voor kozijnen, ramen of deuren.

Voor een optimale levensduur én de mooie uitstraling van de aluminium kozijnen, ramen en deuren kan tijdens de productie worden gekozen voor het aanbrengen van een extra dunne beschermlaag. Die beschermlaag kan helpen tegen oxidevorming. Oxidevorming zorgt ervoor dat het profiel er doffer uit gaat zien. Voor deze bescherming heb je twee opties:

  • Geanodiseerd aluminium: in dit geval krijgen de aluminium ramen een elektrochemische behandeling. Deze behandeling wordt anodiseren genoemd.De metalen look blijft behouden door het anodiseren. 
  • Aluminium ramen met poedercoating: bij poedercoaten wordt elektrisch geladen poeder op het aluminium gespoten. Dit poeder hecht zich aan het aluminium en daarna wordt het profiel gebakken in een oven. Dit zorgt voor een profiel dat bestand is tegen alle weersinvloeden.

Voordelen van aluminium kozijnen, ramen en deuren

Na het uiteenzetten van de kenmerken vind je hieronder alle voordelen opgesomd.

  • Goede isolatie: een aluminium profiel beschermt goed tegen kou én warmte. Ook kun je in een aluminium profiel zonder problemen goed isolerend glas, dat doorgaans dikker is, kwijt. Ook qua geluidsisolatie is aluminium dus een goede keuze.
  • Lange levensduur: aluminium heeft een lange levensduur. Het wordt niet beïnvloed door UV-straling en vocht. Het kan hierdoor niet rotten of krom trekken, waardoor het weinig onderhoud nodig heeft.
  • Brand- en inbraakveilig: aluminium brandt niet, en is erg sterk. Daardoor voldoet een aluminium kozijn, raam of deur goed als het gaat om inbraakveiligheid.
  • Volledig recyclebaar: voor nu nog niet van toepassing, maar na de levensduur van een aluminium kozijn, raam of deur kan het aluminium volledig worden hergebruikt. Dit zelfs zonder het verlies van eigenschappen en met minimaal energieverbruik.
  • Uitstraling: houd je van dunne profielen en veel glas, dan biedt aluminium hier de juiste eigenschappen voor. Bovendien kun je de uitstraling door de structuur en de kleur volledig afstemmen op de stijl van jouw woning.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]