Barstoelen of barkrukken: de verschillen en kenmerken

Ben je een nieuwe inrichting aan het bedenken voor je keuken of eetkamer en heeft het idee van een bar je altijd al aangetrokken? Als je een bar op het oog hebt die helemaal aansluit bij je stijl, wil je natuurlijk meteen ook barkrukken kopen die er mooi bij passen. Barkrukken en barstoelen komen ook op andere plaatsen goed van pas. Misschien hoef je geen volledige bar in je huis, maar heb je een kookeiland waar af en toe iemand bij wil aanschuiven. Als je een groot feest geeft in je huis of tuin, kun je de barkrukken combineren met hoge tafels.

Barstoel of barkruk

Het verschil tussen een barkruk en een barstoel

Het is goed mogelijk dat je je afvraagt of er een verschil bestaat tussen een barkruk en een barstoel. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar in principe is het verschil heel simpel. Net als bij andere stoelen en krukken heeft een barstoel een rugleuning, en soms ook armleuningen, en een barkruk niet. Deze meubelstukken brengen allebei hun eigen voor- en nadelen met zich mee. Als je een keuze gaat maken, is het verstandig om bij jezelf na te gaan hoe vaak en hoe lang de barkrukken of -stoelen gebruikt zullen worden.

Het comfort van een barstoel

Een voor de hand liggend voordeel van barstoelen is dat ze comfortabel zitten. Hoewel de rugleuning vaak niet zo hoog is als bij andere soorten stoelen, geeft deze je toch ondersteuning als je iets onderuit wilt zakken. Op een kruk zit je natuurlijk gewoon rechtop. Als je denkt dat je lang zult zitten kletsen aan je bar, is het daarom wellicht verstandig om een barstoel uit te zoeken. In dat geval is het ook de moeite waard om uit te kijken naar barstoelen die een zachte padding hebben op de zitting en leuning.

De praktische voordelen van een barkruk

Het voordeel van een barkruk is dat je er ook scheef of volledig omgekeerd op kunt zitten. Dit betekent dat je meteen kan neerstrijken als je heel even wilt zitten, zonder dat je de kruk hoeft te draaien of eromheen hoeft te lopen. Een barstoel zal je in zo’n geval moeten optillen om hem te draaien, tenzij je kiest voor een model dat kan draaien op het onderstel. Er zijn ook barkrukken op de markt die stapelbaar zijn. Dit is handig als je ze niet altijd in gebruik hebt.

Bereken de juiste hoogte

Het berekenen van de juiste hoogte van je barstoel of barkruk komt behoorlijk precies. Ga bij de berekening uit van de bovenkant van het blad van je bar of tafel. Deze mag maximaal 30 cm hoger zijn dan de zitting van de stoel, terwijl het verschil idealiter 27 of 28 cm is. Veel bars hebben een hoogte tussen de 90 en de 115 centimeter. Veelvoorkomende hoogtes voor barkrukken en -stoelen die niet in hoogte verstelbaar zijn, zijn 65 en 75 cm. Als je wilt berekenen hoeveel krukken er langs een bar kunnen staan, moet je uitgaan van 60 cm ruimte per persoon.

In hoogte verstelbare barkrukken en -stoelen 

Het is ook mogelijk om barkrukken te kopen die in hoogte verstelbaar zijn. Hiermee kun je precies de juiste zithoogte instellen. Denk er bij het uitzoeken van zulke krukken wel aan rekening mee dat de zitting altijd nog wat naar beneden veert als iemand erop gaat zitten. Door hier rekening mee te houden, voorkom je dat je een barkruk of barstoel koopt die zelfs op zijn maximale hoogte nog te laag is voor je bar. In een huis met kinderen of jongeren kan het onverstandig zijn om verstelbare barkrukken te kopen, omdat zij snel met het meubilair gaan spelen.

Kies je favoriete stijl

Als je al het meten achter de rug hebt, is het tijd voor het leuke onderdeel van het uitzoeken van je bar en barkrukken. Welk meubilair past het beste bij je smaak en je huishouden? Misschien gaat je hard sneller kloppen van donker, glanzend model dat herinneringen oproept aan chique cocktails. Je kunt ook een gezellige plaats creëren waar iedereen in je gezin snel kan ontbijten. Er zijn barkrukken en barstoelen in allerlei vormen en maten verkrijgbaar, zodat je het model kan vinden dat niet alleen goed zit maar ook de juiste sfeer uitdraagt.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]