Wat is de beste aircooler? Tips voor het kopen van een luchtkoeler

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Veel mensen halen daarom een airco in huis, maar deze apparaten kunnen best wel duur zijn. Een goedkoper alternatief is een aircooler. Deze zorgt voor extra verkoeling in huis op warme dagen/nachten. Zit je eraan te denken om een luchtkoeler te kopen, maar weet je niet zo goed welke? Met deze tips voor het kopen van een aircooler helpen we je bij het maken van de juiste keuze!

Frisse lucht

Wat is een aircooler?

Een aircooler wordt vaak verward met een airco, maar dit zijn twee verschillende apparaten. Een luchtkoeler is een soort van ventilator waarbij warme lucht met koud water in de ruimte wordt geblazen. De aircooler werkt in tegenstelling tot een airconditioning op basis van waterdamp en niet met een koelsysteem. Aangezien er koudere lucht de ruimte in wordt geblazen, daalt de gevoelstemperatuur met een paar graden. Dit zorgt voor een verfrissend en koel effect. 

De daadwerkelijke temperatuur in de kamer daalt vrijwel niet, maar de gevoelstemperatuur wel. En omdat een aircooler met waterdamp werkt, neemt de luchtvochtigheid in de ruimte toe. Hierdoor koel jij af en geniet je soms van een verfrissend windje.

Bovendien hebben sommige luchtkoelers ook een verwarmings- of/en een luchtreinigingsfunctie waardoor ze multifunctioneel te gebruiken zijn. Daarnaast heeft een aircooler geen slang en kun je deze overal in de kamer neerzetten. 

Hier moet je op letten bij het kopen van een luchtkoeler

Wil je een aircooler kopen, maar weet je niet welke je het beste kunt aanschaffen? Het aanbod luchtkoelers is tegenwoordig groot. Om erachter te komen welke soort het beste bij jou past, kun je op de volgende aspecten letten.

Welke ruimte verkoelen?

Voordat je een aircooler aanschaft, is het belangrijk om te weten welke ruimte je ermee wilt verkoelen. Is dit een grote woonkamer? Of een kleine slaapkamer? Iedere luchtkoeler heeft een eigen vermogen. En dit vermogen bepaalt hoeveel vierkante meters er verkoeld kunnen worden. Dus wil je een grote ruimte verkoelen? Dan heb je een koeler met een hoge capaciteit nodig.

Capaciteit van de luchtkoeler

Je weet nu of je een aircooler met een hoge of lage capaciteit nodig hebt. Maar hoeveel capaciteit dan precies? Om dit te berekenen, vermenigvuldig je de lengte, breedte en hoogte van de kamer met elkaar. Nu heb je het aantal kubieke meters van de ruimte. Je hebt ongeveer 30 Watt nodig om 1 kubieke meter te verkoelen. Dus heb je een kamer van 20 kubieke meter? Dan kun je het beste een luchtkoeler van 600 Watt kiezen.

De functionaliteiten

Naast de capaciteit zijn de functionaliteiten van het apparaat belangrijk. Er zijn namelijk diverse apparaten met verschillende functies. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het apparaat op afstand aan of uit te zetten met een app. Maar ook zijn er luchtkoelers die naast een koelfunctie ook een verwarmingsfunctie hebben. Vraag jezelf af wat jij belangrijk vindt en ga op zoek naar een model met deze functionaliteiten.

Verschil tussen een aircooler en een airco

Een aircooler en een airconditioning zijn erg verschillend. Een airco heeft een koelsysteem dat ervoor zorgt dat de temperatuur in de kamer naar beneden gaat. De airconditioning kun je instellen op de gewenste temperatuur. Soms is het mogelijk om de temperatuur op wel 10 graden koeler te zetten. Bij een aircooler werkt het anders. Deze kun je namelijk niet op een bepaalde temperatuur instellen. Een luchtkoeler verkoelt de kamer door waterdamp. Het wordt dus niet daadwerkelijk koeler in de kamer, maar zo voelt het wel. De gevoelstemperatuur kan met zo’n 3 graden dalen en ook geniet je van een verkoelend briesje. 

Een aircooler is voordeliger dan een airco en wordt dan ook gezien als een goedkopere optie. Bovendien is deze koeler een stuk zuiniger in gebruik dan een groot airconditioning apparaat. Wil je de ruimte een stuk koeler maken? Dan voldoet een aircooler niet altijd en kun je beter kiezen voor een airco. 

Wat is de beste aircooler van dit moment?

Wil je graag een aircooler kopen om jouw woning op hete zomerdagen lekker koel te houden? Je weet nu waar je op moet letten bij het kiezen van de geschikte luchtkoeler. Maar wat is nu de beste aircooler van dit moment? Op Thuisraad.nl vind je een top 5 beste luchtkoelers. Deze zijn geselecteerd op diverse belangrijke eigenschappen, zoals het koelvermogen, het geluid en het design. Misschien zit jouw nieuwe aircooler er wel tussen!

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]