De juiste gordijnen voor je huis volgens Feng Shui

Gordijnen dienen als decoratie, voor privacy, om het licht te regelen en de temperatuur in huis te veraangenamen. Wist je dat gordijnen ook een rol spelen bij Feng Shui? De Feng Shui kent een aantal regels voor het kiezen van de juiste gordijnen om je geluk te vergroten en overvloed aan te trekken. Of je nu in Feng Shui gelooft of niet, we bekijken de principes van Feng Shui, en vervolgens drie tips voor het kiezen van gordijnen volgens Feng Shui.

De juiste gordijnen voor je huis volgens Feng Shui

De Feng Shui principes

De basis van Feng Shui is het zorgen voor een goede energie in huis. Deze goede energie komt voort uit het omzetten van negatieve invloeden naar positieve invloeden. Dit omzetten gebeurt vanuit de Feng Shui principes. De belangrijkste ruimte die volgens de Feng Shui principes moet worden ingericht is de woonkamer, maar beter nog het gehele interieur.

  • Principe 1: Qi of Chi (energie) speelt een belangrijke rol in Feng Shui. Chi is de dynamische energiestroom die door de woning loopt. Door deuren en gangen vrij te houden kan deze energiestroom zo goed mogelijk door het huis stromen. 
  • Principe 2: Yin en Yang zijn vaste waarden in o.a. de Feng Shui stijl. De termen staan voor de tegenovergestelde krachten, bijvoorbeeld warm en koud. Door te zorgen voor harmonie en evenwicht is Yin en Yang goed in balans. Concreet komt dit terug in het vermijden van rommel en het opruimen van onnodige spullen. Dit zal zorgen voor een nieuwe energie in huis.
  • Principe 3: de vijf elementen (water, vuur, aarde, hout en metaal) zijn belangrijk in een Feng Shui interieur. Het goed ventileren, toevoegen van planten en de juiste zuurstofwaardes zorgen voor een positief effect. Een combinatie die uit balans is zorgt voor een destructieve cyclus, die niet zorgt voor een goede energie.

Gordijnen kiezen volgens de principes van Feng Shui

Nu je kennis hebt gemaakt met de principes van Feng Shui, is het tijd om kennis te maken met de drie tips voor het kiezen van gordijnen volgens de principes van Feng Shui.

  • Het kiezen van patronen: wanneer je een gordijn met een patroon kiest, kies je volgens de Feng Shui bij voorkeur voor dessins met een positief symbolisch object, bijvoorbeeld planten en bloemen. Dit kan volgens deze filosofie een gevoel van veiligheid geven en invloed hebben op de kwaliteit van je slaap, vooral als de gordijnen in je slaapkamer hangen. 
  • Kleur doet er toe: bij de keuze van een gordijn is het altijd een goed idee om lichte en warme kleuren te gaan. Deze kleuren geven de kamer namelijk een aangename sfeer. Ook volgens de Feng Shui kies je het beste lichte en warme tinten voor je gordijn. In deze filosofie vermijd je het beste zwarte en helderrode gordijnen. De eerste omdat deze voor een zware stemming kunnen zorgen en de tweede omdat helderrood je in een staat van opwinding kan brengen en kan verminderen dat je goed kunt rusten en kunt slapen. Wellicht een idee om hier rekening mee te houden als je kiest voor een maatwerk gordijn bestellen.
  • Zorg voor schone ramen: het is altijd fijn om door schone ramen heen te kijken, maar volgens de Feng Shui is dit direct gekoppeld aan welvaart en geluk. Ook gordijnen die gemakkelijk open en dicht gaan, dragen hier aan bij. Zo kan de positieve energie gemakkelijk door de kamer te stromen. Om dezelfde reden is het volgens Feng Shui aan te raden om oude, verweerde of gescheurde gordijnen te vervangen.

Woonkamer inrichten volgens Feng Shui

De belangrijkste ruimte in huis volgens de Feng Shui is de woonkamer. Een ruimte waar je veel tijd doorbrengt met vrienden en familie. Volgens de Feng Shui moet de woonkamer zich in het voorste deel van het huis bevinden. Qua vorm is vierkant of rechthoekig het beste, maar een woonkamer vierkant maken met gordijnen of een wandscheiding mag ook. Het is belangrijk om de woonkamer niet vol te zetten, maar ruimte te houden voor Chi.

De indeling volgens Feng Shui houdt in dat de meubels met de rugleuning tegen een raamloze muur mogen staan. Vanuit de stoel tegen deze muur moet zicht zijn op de deur, en er moet altijd een stoel tegenover deze stoel staan. Een familieportret is daarnaast belangrijk in een interieur volgens de Feng Shui principes. 

Tot slot zijn spiegels een belangrijk onderdeel. Ze reflecteren namelijk de positieve energie in huis. Die positieve energie wordt onder andere afgegeven voor het juist volgen van de principes, alsmede door bloemen en planten. In de Feng Shui staat groen immers voor natuur, het leven en hoop. Rood en paars staan voor geluk. Het juist gebruik van geel, wat macht betekent in de Feng Shui maakt een interieur compleet. Zorg verder dat je scherpe hoeken en lijnen zoveel mogelijk vermijdt. Ze zorgen voor een negatieve energie, in tegenstelling tot ronde hoeken, die rust geven.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]