Deur- en raambeslag kiezen: waarop letten?

Je let er misschien niet dagelijks op, maar het deur- en raambeslag bepaalt in grote mate de stijl van jouw huis. Ouderwets deurbeslag zorgt direct voor een bepaalde stijl. In deze blog bekijken we de verschillende mogelijkheden. We zorgen op die manier dat je de juiste keuze maakt uit de verschillende soorten raam- en deurbeslag. We bekijken de verschillende materialen, maar ook de juiste maten voor het beslag.

Deur- en raambeslag kiezen: waarop letten?

Bepaal de stijl van het deur- en raambeslag

De stijl is uiteindelijk de meest in het oog springende factor van het eindresultaat, hoewel de veiligheid natuurlijk ook belangrijk is. Maak daarom een verstandige, passende keuze.

Materiaal van het beslag

Het is belangrijk dat het materiaal dat je kiest past bij de stijl van je woning. De meest voorkomende materialen zijn RVS, metaal en messing. Deze materialen zijn niet vatbaar voor beschadigingen, en hebben weinig onderhoud nodig.

Kleur van het beslag

De meestvoorkomende kleuren van deur- en raambeslag zijn koper, zilver, goud en zwart. De laatstgenoemde kleur is de laatste jaren aan een sterke opmars bezig. Je kiest hierbij niet enkel voor de deurbeslag in het zwart, maar ook de rest van het beslag mag zwart zijn.

Afwerking van het beslag

De stijl van de woning bepaalt ook de bijpassende afwerking. In een landelijke woning is robuust, authentiek vaak het mooist. Een industrieel of luxe interieur matcht het best met fijne lijnen en de kleur zwart. Een modern interieur matcht juist weer het best met RVS.

De maat van het beslag kiezen

Zodra je het juiste nieuwe deurbeslag hebt gekozen is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Belangrijke maten hierbij zijn de PC maat, de deurdikte en het gatenprofiel.

 • PC maat: de PC maat is de afstand tussen het midden van het krukgat en het midden van de profielcilinder.
 • Deurdikte: de deurdikte bepaalt de lengte van de schroeven die je nodig hebt.
 • Gatenprofiel: de afstand tussen de bovenste schroef tot het midden van het krukgat. Meet ook de afstand van het midden van het krukgat tot de onderste schroef.

Aandachtspunten bij beslag kiezen

Buitendeurbeslag kiezen

Om inbraken te voorkomen is kerntrekbeveiliging de standaard in buitendeuren. Op die manier wordt cilindertrekken / kerntrekken voorkomen. Veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging is te herkennen aan de SKG logo met twee of drie sterren. Kies voor de veiligheid daarom altijd voor buitendeurbeslag.

Elektronisch deurbeslag

In opkomst, en daarmee steeds vaker gekozen, is elektronisch beslag. Je kunt daarmee een deur openen met een druppel, pasje, vingerafdruk of met je mobiele telefoon. Je hebt op die manier inzicht in de mensen die toegang hebben tot de woning. Tegenwoordig is het ook steeds vaker mogelijk om deuren op afstand te openen, bijvoorbeeld met je telefoon.

Veilig raambeslag

Ook voor raambeslag is de veiligheid erg belangrijk. De slimste keuze voor raambeslag is dan ook raambeslag met een SKG keurmerk. Je weet daardoor zeker dat het raambeslag voldoet aan de eisen voor duurzaamheid en sterkte. Het aantal sterren geeft een goede indicatie voor de inbraakwerendheid van een product.

Welk deurbeslag en raambeslag moet je vervangen?

Om ervoor te zorgen dat je niets van het deurbeslag en raambeslag vergeet te bestellen hebben we alle soorten hieronder op een rij gezet. Je hoeft enkel nog te inventariseren welke, en in welke aantallen in jouw huis aanwezig zijn.

Buitendeurbeslag

 • Voordeurknop
 • Deurgrepen
 • Bel
 • Veiligheidsscharnieren
 • Brievenbusplaat
 • Huisnummer

Binnendeurbeslag

 • Deurkrukken en deurschilden (eventueel op schild)
 • Deurbeslag van de WC (WC-deurbeslag)
 • Binnendeur scharnieren

Raambeslag

 • Raambomen (of eventueel draaikiep grepen)
 • Raamuitzetters
 • Raamgrepen
 • Kierstandhouders

Uitgelicht: raamuitzetters van Deurbeslag Gigant

In het assortiment van Deurbeslag Gigant een groot aantal raamuitzetters. Je kunt er raamuitzetters kopen met zowel stelpennen als telescopisch. De raamuitzetters zijn er van de merken Bonomi, Frank Allart, Habo en Mi Satori. Net als het andere raambeslag zijn de raamuitzetters verkrijgbaar in chroom, gegalvaniseerd, messing, nikkel, RVS en zwart. Altijd compleet geleverd inclusief montage materiaal waardoor je het deurbeslag direct kunt monteren.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Wat kost verhuizen?

Ben je van plan te verhuizen? Of je nu naar de andere kant van de [...]

Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende [...]

Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]