Geld lenen voor verbouwing: verbouwen lening (alle opties, voordelen & nadelen)

Wordt je woning te klein? Of kan deze wel een upgrade gebruiken? Als je je woning wil gaan verbouwen zijn er verschillende manier om dit te financieren. Als je zelf het niet over voldoende budget beschikt om de verbouwing te kunnen bekostigen, of je spaargeld liever voor iets anders achter de hand houdt, dan kun je ook geld lenen voor een verbouwing. Bij geld vind je alle mogelijke opties voor een verbouwingslening, van een persoonlijke lening tot het verhogen van je hypotheek, de mogelijkheden zijn legio.

Snel navigeren

Persoonlijke lening verbouwing

Een makkelijke manier om geld te lenen voor een verbouwing is een persoonlijke lening. Met een persoonlijke lening leen je een groot bedrag ineens, dat je meteen in zijn geheel op je rekening ontvangt. Van dit bedrag kun je vervolgens je verbouwing bekostigen. Elke maand betaal je een vast bedrag aan rente en aan aflossing, dus je weet altijd exact waar je aan toe bent. De rente is bij een persoonlijke lening hoger dan bij een hypotheek, maar als je de persoonlijke lening gebruikt ten behoeve van de verbouwing van je eigen woning en in maximaal dertig jaar annuïtair aflost, is deze rente aftrekbaar, waardoor het een voordelige optie is.

Doorlopend krediet verbouwing

Een doorlopend krediet is ook een mogelijkheid om voor een lening voor de verbouwing van je huis. Aan deze vorm van een verbouwingskrediet zitten zowel voor- als nadelen. Een doorlopend krediet is vooral heel fijn als je vooraf niet precies weet hoeveel geld je nodig zult gaan hebben. Bij een doorlopende krediet kun je de eerste twee jaar namelijk onbeperkt geld opnemen, tot een vooraf afgesproken maximum. Als je tussendoor aflost, mag je binnen die twee jaar het geld dat je al afgelost hebt ook weer opnieuw opnemen. Dus wanneer de kosten van je verbouwing hoger uitvallen dan dat je vooraf had verwacht, dan hoeft dit geen enkel probleem te zijn.

Maar ook als je minder geld nodig hebt dan verwacht is een doorlopend krediet handig, want je betaald alleen rente over het bedrag dat je opgenomen hebt. Neem je minder op dan verwacht, dan hoef je hier dus ook geen rente over te betalen. Een nadeel van een doorlopend krediet als lening voor een verbouwing is dat de rente vrij hoog is. De rente van een doorlopend krediet is hoger dan bij een hypotheek of persoonlijke lening en is bovendien niet aftrekbaar. Je bent met deze optie dus wat duurder uit als je wilt bijlenen voor een verbouwing.

Hypotheek verhogen verbouwing

Het verhogen van je hypotheek om een verbouwing mee te bekostigen is vaak de goedkoopste optie. Dit komt doordat de hypotheekrente meestal lager is dan de rente op een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Daarnaast kun je ook nog gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Om je hypotheek te kunnen verhogen ten behoeve van een verbouwing is het wel nodig dat je voldoende overwaarde hebt op je woning.

Mocht je niet weten of dit het geval is, dan kun je door een makelaar een waardebepaling of een taxatie laten uitvoeren. Een waardebepaling is vaak gratis. Een taxatierapport niet, maar een taxatierapport zul je hoe dan ook nodig hebben om je hypotheek te kunnen verhogen. Je kunt vervolgens de verbouwing van je woning financieren door je bestaande hypotheek te verhogen of door een nieuwe hypotheek af te sluiten. Als je woning eenmaal verbouwd is, is deze als het goed is meer waard geworden. Let dan even op of je verzekeringen nog up to date zijn, zodat je niet onderverzekerd bent. Ook kan dit een gunstig effect hebben op de risicoklasse waarin je hypotheek valt. Bespreek dit daarom altijd even met je hypotheekadviseur.

Verbouwingslening Rabobank

Er zijn natuurlijk verschillende banken die een verbouwingslening aanbieden. Hier is de Rabobank er één van. Bij de Rabobank kun je een bedrag lenen tussen de € 5.000,- en € 20.000,- om je woning mee te verbouwen. Deze lening loopt maximaal 10 jaar en je krijgt het geld direct op je rekening, zodat je je verbouwing ermee kunt betalen. En als je al een hypotheek hebt lopen bij de Rabobank, dan betaal je een vast percentage aan rente van 4,5%. En kun je wat extra geld missen gedurende de looptijd? Dan mag je deze renovatie lening boetevrij versneld aflossen.

De verbouwingslening van de Rabobank is een persoonlijke lening met een vast rentetarief. Je kunt de verbouwingslening van de Rabobank gemakkelijk zelf aanvragen als je al klant bent bij de Rabobank. Na je aanvraag ontvang je persoonlijk aanbod met een offerte, afgestemd op jouw situatie. Vervolgens beslis je zelf of deze al dan niet accepteert. Nadat je alle benodigde gegevens hebt aangeleverd ontvang je het volledige bedrag binnen vijf werkdagen op je rekening. En om je een idee te geven: met het rentetarief van 4,5% (voor bestaande hypotheekklanten) betaal je voor een verbouwingslening van € 10.000,- € 186,02 per maand bij een looptijd van 5 jaar.

Verbouwingslening ING

Ook ING biedt een lening voor verbouwing. Met deze lening voor renovatie van je huis kun je je woning moderniseren, vergroten of eventueel verduurzamen. Ook de verbouwlening van ING is een persoonlijke lening. Ook hier krijg je dus het volledige bedrag op je rekening gestort, zodat je hier zelf de kosten van je verbouwing mee kunt betalen. De looptijd van deze lening spreek je vooraf met de bank af. Voor de verbouwingslening geldt een lagere vaste rente van de standaard rente, wat dus extra voordelig is. Bij ING wordt het geld al binnen twee werkdagen op je rekening gestort. Dit gaat dus ontzettend snel, zodat je op zeer korte termijn met de verbouwing kunt beginnen. Vanaf dat moment betaal je elke maand een vast bedrag dat bestaat uit aflossing en rente. Aan het einde van de looptijd heb je de lening dan volledig afbetaald. Je weet dus altijd exact waar je aan toe bent.

Ook bij ING mag je tussendoor altijd extra boetevrij aflossen. Het is verstandig om dit te doen, omdat je hiermee de looptijd verkort en uiteindelijk minder rente betaalt. Dus als je gedurende de looptijd wat extra kunt missen, is het raadzaam extra af te lossen. De rente die ING hanteert voor een verbouwingslening schommelt op dit moment ergens tussen de 4,3 en de 9,7%. De rente die jij betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het doel waarvoor je het geld leent, de hoogte van het bedrag en je risicoprofiel bepalen onder andere de hoogte van het rentetarief. Daarnaast kun je kiezen van een looptijd tussen de 6 en de 120 maanden.

ING hanteert nog wat extra voorwaarden voor het afsluiten van een verbouwingslening. Zo moet je tussen de 18 en 70 jaar oud zijn en moet je beschikken over een inkomen waarmee je de maandlast van deze lening kunt dragen. Ook moet je in Nederland woonachtig zijn en moet je minimaal drie maanden een betaalrekening hebben bij deze bank.

Lening renovatie

Naast bovengenoemde banken zijn er uiteraard nog veel meer aanbieders die jou kunnen voorzien van een lening om je woning mee te verbouwen. Met een dergelijke lening kun je dus je woning verbouwen. Je kunt je woning voorzien van bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer, of een uitbouw of dakkapel plaatsen zodat je meer leefruimte krijgt. Voor veel mensen geldt namelijk dat hun huidige woning niet helemaal meer aan hun woonwensen voldoet. Ze missen bijvoorbeeld een extra werkkamer of slaapkamer, of een speelruimte voor de kinderen. Maar verhuizen is niet zo eenvoudig in de oververhitte woningmarkt van dit moment. Een verbouwing kan dan dus uitkomst bieden, om je woning zo weer te laten voldoen aan je woonwensen.

Geld lenen om je woning te verduurzamen

Niet alleen moderniseren en verbouwen zijn aanpassingen aan je huis waar je misschien wel een lening voor kunt gebruiken. De energieprijzen zijn de afgelopen periode aanzienlijk gestegen, dus het loont echt om je woning beter te isoleren en te verduurzamen. Dit scheelt in je maandelijkse lasten en bovendien wordt je woning er meer door waard.  Ook voor verduurzaming en het isoleren van je woning is het mogelijk geld te lenen. Vaak gaat dit echter door middel van een ander soort lening. Door wet- en regelgeving wordt het verduurzamen van je woning namelijk extra aantrekkelijk gemaakt.

De overheid wil graag dat zoveel mogelijk woningen beter geïsoleerd worden, om zo het milieu te sparen en klimaatdoelen te behalen. Hierdoor kun je bij het afsluiten van een hypotheek gemakkelijker meer lenen als je aan kunt tonen dat je energiebesparende voorzieningen gaat treffen. Ook het rentetarief voor de financiering van energiebesparende voorzieningen is dan extra voordelig. Tenslotte stelt de overheid ook subsidies beschikbaar, waardoor het nog aantrekkelijker wordt je woning te verduurzamen. Er gelden echter wel diverse voorwaarden om voor deze subsidies in aanmerking te komen. Check deze dus vooraf bij de overheid en je eigen gemeente, zodat je voordat je aan de klus begint weet hoe je in aanmerking kunt komen.

Lening verbouwing fiscaal aftrekbaar?

Is een lening voor verbouwing aftrekbaar? Dat is natuurlijk een hele goede en vooral hele logische vraag. De rente die je betaalt op en doorlopend krediet is sinds 2013 niet meer aftrekbaar. De rente op een persoonlijke lening nog wel. Voorwaarde hiervoor is wel dat je de persoonlijke lening gebruikt om in je woning te investeren. Je mag de rente van een persoonlijke lening dan aftrekken in box 1 bij je belastingaangifte. Ook je hypotheek verhogen voor verbouwing is aftrekbaar, omdat deze rente ook in box 1 valt. In beide gevallen gebruik je het geleende geld namelijk voor de woning die geldt als je hoofdverblijf.

Wil je het geld gebruiken voor de verbouwing van een andere woning? Zoals een recreatiewoning of een verhuurde woning? Dan is de rente dus niet aftrekbaar. Ook wanneer je het geld besteedt aan dingen die je mee zou kunnen nemen als je de woning verlaat, zoals meubels en gordijnen, is de rente niet aftrekbaar. De rente is dus aftrekbaar als je de lening gebruikt voor een uitbouw, een nieuwe keuken of badkamer, het plaatsen van een dakkapel, het isoleren en verduurzamen van je woning of voor de tuinaanleg. Als je van het geld meubels, gordijnen, een nieuwe auto of een vakantie gaat betalen is de rente niet aftrekbaar.

Aanbieders vergelijken

Voordat je een lening afsluit voor de verbouwing van je woning is het altijd aan te raden om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Als je zomaar een lening afsluit bij de eerste geldverstrekker die je tegenkomt, bijvoorbeeld omdat een vriend of familielid deze aanraadt of omdat je er een reclame van gehoord of gezien hebt, kan het weleens zo zijn dat je eigenlijk veel te veel betaald. Of dat je vastzit aan voorwaarden die eigenlijk helemaal niet bij jouw situatie passen. Het is daarom altijd goed om eerst meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken.

Bij geld kun je verschillende aanbieders van verbouwingsleningen eenvoudig en snel met elkaar vergelijken. Je geeft simpelweg aan wat het leendoel is, welk bedrag je zou willen lenen en wat je geboortedatum is. Vervolgens worden er nog wat meer persoonlijke gegevens van je gevraagd. Zoals vragen over je gezinssituatie, of je een baan hebt en of al over een eigen koopwoning beschikt. Daarna kun je aangeven voor welke periode je de lening af zou willen sluiten. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlast. Dat lijkt aantrekkelijk, maar bij een langere looptijd heb je aan het einde van de looptijd, als de lening volledig is afgelost, altijd meer rente betaald. Houd dit dus goed in de gaten.

Nadat al je persoonlijke gegevens en wensen hebt ingevuld krijg je een mooi overzicht van de verschillende aanbieders. Je ziet direct welke banken jou deze lening kunnen bieden en tegen welk rentepercentage. Ook kun je meer informatie opvragen en reviews lezen van de betreffende banken. Op deze manier krijg je heel eenvoudig een goed beeld van wat de mogelijkheden zijn en wat de lening je zal gaan kosten.  En mocht je toch nog vragen hebben? Dan kun je altijd terecht bij één van de gespecialiseerde kredietadviseurs. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]