Hoe hoog moet een nachtkastje zijn?

Een nieuw nachtkastje, een leuke zoektocht. Enerzijds zoek je een functioneel nachtkastje, maar anderzijds moet hij ook mooi zijn. Daarom in deze blog: hoe hoog moet een nachtkastje zijn. We kwam erachter dat er veel factoren zijn die hierbij een rol spelen. Denk dan aan het type bed, de hoogte van het bed en de opbergruimte die je wilt. Sommigen van jullie zullen zelfs al genoeg hebben aan een schapje. Wat je wensen ook zijn, in deze blog kom jij erachter wat de hoogte van een nachtkastje moet zijn in jouw situatie.

Hoe hoog moet een nachtkastje zijn?

Welk type bed heb je?

Het ene bed is hoger dan het andere. Dat zorgt ervoor dat dit de eerste vraag is die we onszelf moeten stellen voordat we de hoogte van het nachtkastje kunnen bepalen. Om te beginnen met de boxspring: dit bed vraagt om behoorlijk hoge nachtkastjes. De meeste boxsprings staan op poten, en zijn daardoor extra hoog.

De hoogte van een boxspringcombinatie is doorgaans zo’n 55-65 centimeter hoog. Dit is afhankelijk van een aantal zaken. Staat de boxspring op poten, dan hebben deze meestal een hoogte van ongeveer 10 cm. De matrasbodem heeft een hoogte van 20-25 cm. Het matras heeft ongeveer dezelfde dikte. Sommige boxsprings hebben bovenop dit matras nog een topper, die doorgaans tussen de 5-10 cm hoog is. Wanneer je uitgaat van een boxspring van 60 cm hoog moet je rekenen dat de hoogte van het nachtkastje minimaal 50 cm is. Kies je voor nog lagere nachtkastjes, dan vallen ze in het niets bij je bed.

Nu zijn boxsprings over het algemeen flink hoger dan normale bedden. Deze zijn over het algemeen rond de 40 cm hoog. Zou je hier een nachtkastje van 50 centimeter naast zetten, dan is dat vanzelfsprekend geen gezicht. Persoonlijk vind ik het het mooiste wanneer de nachtkastjes net onder het bed uitkomen. Een marge van +/- 5 centimeter is hiervoor een mooie afstand. Op die manier pak je eenvoudig iets van het nachtkastje wanneer je in bed ligt, maar zijn de nachtkastjes duidelijk geen onderdeel van het bed. Hoe stoerder de nachtkastjes en het bed, hoe groter ze mogen zijn. Strak en minimalistisch betekent vaak lagere nachtkastjes dan het bed.

Hoe ga je het nachtkastje gebruiken?

Voor het bepalen van de juiste hoogte van de nachtkastjes is ook het gebruik erg belangrijk. Ga je het nachtkastje gebruiken als opbergruimte, dan moet je voor een lade minimaal 15 centimeter hoogte aanhouden. Voor een opbergvak is 30 cm doorgaans toch wel het minimum om aan te houden. Wil je opbergruimte, dan moet je dus eigenlijk niet kiezen voor een nachtkastje met een hoogte van minder dan 45 cm.

Heb je voldoende aan een zwevende plank, dan maakt de hoogte niet uit. Je kunt de hoogte van de zwevende nachtkastjes dan afstemmen op het bed, precies zoals jij dat mooi vindt. Ik zou er wel rekening mee houden of je je telefoon nog (eenvoudig) wilt gebruiken in bed. Het te hoog ophangen van de nachtkastjes zorgt ervoor dat je echt moet reiken naar je telefoon. Het is dan makkelijker om de nachtkastjes iets lager te hebben hangen, zo rond de 5 centimeter onder de rand van het bed. Je pakt hem dan met de hand eenvoudig en legt hem ook gemakkelijk weer terug.

Kies je voor een zwevend nachtkastje naast het bed?

Veel mensen vinden een zwevend nachtkastje het mooiste. Je bevestigd de nachtkastjes, of zwevende plankjes, dan aan de zijkant van het bed of de muur. Bevestig je de nachtkastjes aan het bed, dan zorg je er direct voor dat de hoogte goed is. Zwevend betekent over het algemeen wel minder stevigheid, dus bepaal goed hoeveel je op en in het nachtkastje kwijt wilt. Wanneer je het ook wilt gebruiken als opbergplek is het misschien slimmer om te kiezen voor losstaande nachtkastjes. Het handigst is dan apart kastje met een of meerdere lades erin.

Wat wordt uiteindelijk jouw keuze?

Je merkt het, de hoogte van de nachtkastjes is afhankelijk van verschillende factoren. Ga daarom op onderzoek uit, en bekijk de nachtkastjes in verschillende stijlen. Heb je een meer industriële inrichting, dan zijn nachtkastjes van metaal een leuke optie. Vaak wordt de landelijke stijl bijvoorbeeld weer meer gecombineerd met wit. En kies je voor vintage, dan kun je eigenlijk alle kanten op met de stijl van de nachtkastjes. Zorg dat je passende nachtkastjes vindt, dan komt het daarna met de hoogte van de nachtkastjes wel goed.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]