Hoeveel kan ik besparen met led verlichting?

Je wilt in jouw huis of als bedrijf tegenwoordig zoveel mogelijk energie besparen. Een van de onderdelen die dan regelmatig langskomt is het vervangen van traditionele verlichting door LED verlichting. Dit kan bijvoorbeeld nog een ouderwetse gloeilamp zijn, maar ook een spaarlamp vervangen door een LED lamp kan al een mooie besparing opleveren. In deze tijd scheelt elk beetje energiebesparing in de maandelijkse kosten. In dit artikel duiken we in LED verlichting en bekijken we hoeveel energie LED verlichting nu bespaart tegenover traditionele verlichting.

LED verlichting TL armatuur

Drie componenten met een invloed op de besparing

Er zijn drie componenten die een rol spelen bij de besparing van LED verlichting tegenover traditionele verlichting, namelijk de aanschaf, de levensduur en het stroomverbruik. Die drie samen vormen de totale besparing voor jou. Logischerwijs is de absolute besparing voor bedrijven meer dan voor huishoudens vanwege de hoeveelheid.

Aanschaf

De aanschafprijs van verlichting loopt enorm uiteen. Van minder dan een euro voor een traditionele gloeilamp, ongeveer zes euro voor een spaarlamp en ongeveer 10 euro voor een LED lamp. Je kunt dus veel gloeilampen kopen voor de prijs van een LED lamp. Gezien vanuit de aanschafprijs zijn andere lampen dus duurder dan LED verlichting. Gelukkig zijn er nog twee componenten die de aanschafprijs van LED lampen over een langere periode compenseren en de aanschaf aantrekkelijk maken.

Branduren

Het tweede component van de besparing door LED verlichting is de levensduur, meer specifiek het aantal branduren van de lamp. Hierbij komt een gloeilamp tot ongeveer 1.000 branduren, een spaarlamp tot ongeveer 6.000 branduren en haalt een LED lamp eenvoudig 50.000 branduren. Vergelijk je hierbij de LED lamp met een gloeilamp, dan is de besparing dus al enkele tientallen euro’s op de aanschaf van de lampen. Naast de kostenbesparing is het ook een veel meer duurzame keuze, doordat elke defecte lamp verwerkt moet worden en een nieuwe moet worden geproduceerd.

Stroomverbruik

Het derde component dat de besparing van LED lampen tegenover traditionele verlichting bepaalt is het stroomverbruik. Hoe lager het stroomverbruik van LED verlichting, hoe groter de besparing tegenover de gloeilamp en spaarlamp. Een LED lamp verbruikt, een beetje afhankelijk van het type ongeveer 10-12 keer minder stroom dan een traditionele lamp. Je zult dus al bedenken dat dit, afhankelijk van het aantal lampen opnieuw een mooie besparing oplevert.

Totale besparing

Wanneer we alle componenten meenemen is de initiële aanschaf van LED verlichting hoger dan traditionele verlichting. Echter, de totale kosten na 50.000 branduren zijn enorm veel lager. Enerzijds door het grotere aantal branduren, maar zeker ook door de energiebesparing, die met de huidige prijzen van elektriciteit steeds meer van invloed wordt op de totale besparing.

  • Thuis: laten we uitgaan van 10 lampen in een woning, dan bespaar je over de totale levensduur van de LED verlichting al snel 500 euro. Daardoor kun je het beste zo snel mogelijk overstappen om de investering snel terug te verdienen.
  • Bedrijven: bij bedrijven gaat het natuurlijk om veel grotere aantallen, waarbij de besparing soms kan oplopen tot meer dan 10.000 euro. Hierbij kunnen traditionele lampen worden vervangen door LED verlichting, maar kan ook de traditionele TL balk worden vervangen door een LED TL armatuur. Door de grote hoeveelheid branduren van deze verlichting is de besparing hier sneller terugverdiend dan thuis.

Advies over het verduurzamen met LED verlichting

Het kan lastig zijn om te inventariseren welke verlichting kan worden vervangen en welke LED verlichting dan het beste past. De verschillende aanbieders bieden hierbij hulp in de vorm van advies, al dan niet op afstand. Ledlicht discounter biedt hiervoor bijvoorbeeld de online zakelijke keuzehulp. Je kunt hierbij eenvoudig de ruimte en de eigenschappen van de ruimte aangeven, waarna zij advies geven over de te kiezen verlichting. Op die manier bespaar je snel en efficient op de kosten van verlichting.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]