Huis verbouwen: stappenplan, kosten & checklist

Jouw huis verbouwen of verbouwen bij vrienden of familie. Wat komt er allemaal kijken bij een huis verbouwen: in deze blog vind je een stappenplan voor het verbouwen van jouw woning. Een stappenplan dat geschikt is voor een kleine verbouwing, maar ook voor een grote verbouwing of renovatie. Het doel is namelijk uiteindelijk om een stapje dichterbij jouw droomhuis te komen. Dit kan door een uitbouw, dakkapel of het opnieuw indelen van jouw woning. Bijvoorbeeld omdat je extra slaapkamers nodig hebt vanwege gezinsuitbreiding. Wat het doel van de verbouwing ook is, in deze blog vind je het stappenplan met handige checklist, tips en krijg je een beeld van de kosten die een verbouwing met zich mee brengt.

Huis verbouwen: stappenplan, kosten & checklist

Stap 1: maak vooraf een helder plan

Maak, voordat je begint met verbouwen, een plan. Met welk doel ga je de verbouwing in: wat wil je bereiken en voegt de verbouwing daadwerkelijk waarde toe. Door hier slim over na te denken zorg je voor een win-win situatie. Je bent enerzijds een stapje dichter bij jouw droomhuis, maar zorgt ook voor extra waarde. Begin met het maken van plannen. Vanuit deze lijst met ideeën kun je beginnen met tekenen en schetsen. Zoek online naar inspiratie voor de verbouwing, bijvoorbeeld via Pinterest. De enorme hoeveelheid interieur inspiratie geeft jou de vrijheid om een perfect beeld te maken van het eindresultaat.

Stap 2: breng de verbouwingskosten in kaart

Zodra je de plannen voor de verbouwing helder hebt is het tijd om een indicatie te krijgen van de kosten. Zorg dat je vooraf al zoveel mogelijk duidelijk hebt. Vraag daarvoor offertes aan bij verschillende aannemers en bouwbedrijven. Zet op papier wat je precies wil om hoge kosten achteraf te voorkomen. Met meerdere offertes kun je eenvoudig vergelijken welke bedrijven jou een goed beeld geven, en welke kosten zij rekenen. Soms kan het lonen om voor een duurdere aanbieder met meer duidelijkheid te kiezen. Zo houd je grip en voorkom je meerkosten tijdens de verbouwing.

Stap 3: de verbouwing financieren

Heb je helder wat de verbouwing gaat kosten, dan zul je moeten bepalen hoe je de verbouwing financiert. Je kunt hierbij spaargeld gebruiken, al zijn er vaak ook andere manieren om een verbouwing te financieren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lening of de overwaarde van de woning gebruiken voor de verbouwing. Heb je deze keuze gemaakt, dan kun je het budget afwegen tegen de offertes. Kies je voor 

Stap 4: financiering verbouwingen

Ga je geld lenen voor het verbouwen of ga je je spaargeld gebruiken om de verbouwing te betalen? Een bank zal niet zomaar een hogere financiering geven. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de kosten en wat je op de spaarrekening hebt. Verzamel al je financiële gegevens en kijk hoeveel euro je nodig denkt te hebben. Door een budget op te stellen krijg je direct meer overzicht. Wanneer het budget niet matcht met de offertes kun je kiezen voor minder verbouwen of nog even door sparen. Door langer te sparen krijg je wel exact het resultaat dat je wilt hebben

Stap 5: zelf verbouwen of een aannemer inschakelen

Je kunt voor de verbouwing een aannemer inschakelen, maar het ook zelf doen. Een aannemer zorgt ervoor dat alle klussen in de bouw gedaan worden. Je hebt zo geen omkijken naar de verbouwing. Een aannemer schakelt namelijk met alle specialisten, zoals elektriciens en loodgieters. Je kunt er ook voor kiezen om de taken zelf uit te voeren, en enkel voor bepaalde taken professionals in te schakelen. Je contacteert dan zelf een klusbedrijf of vakspecialist voor bepaalde taken. Ook de volledige verbouwing zelf uitvoeren is een optie, bovenal de goedkoopste optie voor de verbouwing. Wanneer je zelf gaat verbouwen is het belangrijk om jezelf goed in te lezen. Een beschrijving van belangrijke klussen in tijdens een verbouwing vind je via Bouwgids.com. Op die manier begin je goed voorbereid aan de start van de verbouwing en weet je wat je zelf kunt. 

Stap 6: bouwmaterialen verzamelen

Besteed je de klus uit aan een aannemerij, dan zal hij alle bouwmaterialen verzamelen. Doe je de verbouwing zelf, dan moet je zelf de kozijnen bestellen en zorgen voor alle andere bouwmaterialen. Twijfel je over de materialen die je nodig hebt? Een technische groothandel kan je helpen met het bepalen van alles dat je nodig hebt. Bovendien levert het voordeel op wanneer je veel verschillende bouwmaterialen bij dezelfde aanbieder koopt. Verdeel je de taken met een professional, overleg dan goed wie de materialen verzorgt.

Stap 7: bouwtekeningen en vergunningen

Is er een bouwvergunning nodig, dan zijn bouwtekeningen van belang. Zorg dat helder beschreven staat wat het resultaat van de verbouwing wordt. Laat eventueel een architect helpen bij het maken van de tekeningen en het rond krijgen van de bouwvergunning. Op die manier kun je sneller aan de slag met de daadwerkelijke verbouwing.

Stap 8: de verbouwing plannen

Een goedlopende verbouwing heeft een goed plan. Stap voor stap staat beschreven welke taken worden uitgevoerd door welke personen. Door vooraf een indicatie te hebben van de mensen, materialen en acties tijdens de verbouwing heeft iedereen duidelijkheid. Door zelf de regie te voeren weet je bovendien precies welke stappen je nog kunt verwachten.

Stap 9: de verbouwing zelf

In de laatste stap is het tijd om de lange voorbereiding in de praktijk te brengen. De bouwmaterialen zijn bezorgd, de mensen geregeld. Houd tijdens een verbouwing altijd de vinger aan de pols bij de aannemer of specialisten. Betaal zoals afgesproken en zorg dat zowel jij als de vakman zich aan de afspraken houden. Een goede communicatie is vaak cruciaal voor een geslaagde verbouwing. Blijf ook tijdens de verbouwing afspraken vastleggen, bijvoorbeeld over meerwerk dat wordt uitgevoerd. Je voorkomt op die manier discussie en onnodig hoge kosten.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]