Huurwoning vinden: de 7 allerbeste tips

Het vinden van een woning kan erg lastig zijn. Zeker in een tijd dat er grote schaarste heerst en huurhuizen vaak onbetaalbaar zijn. Als je op zoek bent naar een huurhuis, dan zijn deze tips misschien bruikbaar voor je.

1. Begin op tijd met zoeken

Start je zoektocht naar een huurwoning op tijd. Zodra je weet dat je woonruimte zoekt, ook al is dat pas over een jaar of over een paar maanden, ga je op zoek naar mogelijkheden. Online werkt dat vaak het beste. Er zijn verschillende websites waar je huurwoningen kunt vinden in de door jou gewenste stad of regio. 

2. Schakel je netwerk in

Meld aan vrienden en familie dat je op zoek bent naar een huurwoning. De kans bestaat dat iemand in je directe omgeving een woning weet die beschikbaar komt en die je mogelijk kunt huren. Zeg er dan wel bij in welke prijsklasse je een huis zoekt. Het heeft niet zoveel zin om te worden getipt over huurwoningen die je niet kunt betalen.

3. Plaats een bericht op sociale media

Gebruik de kracht van sociale media om een huurwoning te vinden. Plaats een openbaar bericht op je tijdlijn waarin je vertelt wat je zoekt, per wanneer en wat je maximaal te besteden budget is. Vraag je vrienden om het bericht te delen zodat je bereik groter wordt. 

4. Zoek contact met verhuurders

Zeker als je de mogelijkheid hebt om meer huur te betalen dan de sociale huurgrens, kan het de moeite waard zijn om contact te zoeken met particuliere verhuurders. Wie weet zegt één van hun huurders de huur op en sta jij bovenaan de lijst om te worden benaderd, voordat de woning openbaar weer in de verhuur komt. 

5. Presenteer jezelf als een betrouwbare huurder

Verhuurders mogen niet discrimineren. Maar toch maak je meer kans om die huurwoning die je zo graag wilt te krijgen als je een positieve indruk maakt. Ga dus naar de bezichtiging alsof het een sollicitatiegesprek is. Kleed je netjes en zorg dat je er ook verder verzorgd uitziet. Laat zien dat je je verdiept hebt in de woning en de omgeving. Het komt nogal dom over als je naar een woning met 2 slaapkamers gaat kijken terwijl je 5 kinderen hebt. Lees ook de overige voorwaarden vooraf goed door. Sommige verhuurders stellen voorwaarden voor het houden van huisdieren bijvoorbeeld. Het schiet niet op als je twee honden hebt en een woning wilt huren waar die niet zijn toegestaan. Dan sta je namelijk zo weer op straat. 

6. Laat je tippen als een huurder vertrekt

Ken je iemand die een woning particulier huurt en die binnenkort gaat verhuizen? Dan heb je wellicht een streepje voor. Vraag of je vriend of kennis je wil tippen als deze daadwerkelijk concrete plannen heeft om te vertrekken. Wellicht kan de huurder een goed woordje voor je doen. Als hij een goede huurder was en jou aanbeveelt dan is de kans groot dat de verhuurder jou graag de woning wil verhuren, in het vertrouwen dat je net zo’n goede huurder zult zijn. 

7. Houd bouwplannen in de gaten

Zeker als je niet op heel korte termijn een huurwoning zoekt, is het de moeite waard om bouwplannen in de gaten te houden. Als een bouwterrein bouwrijp wordt gemaakt dan duurt het vaak nog wel 1 tot 2 jaar voordat er wordt gebouwd en nog langer voordat huizen worden opgeleverd. Maar als je geen haast hebt kan het zeker een optie zijn om hier alvast je interesse voor te tonen. Wie weet rol je ertussen en kun je een huurwoning huren. Een nieuw huis betrekken heeft natuurlijk voordelen, onderhoud zal de komende jaren niet nodig zijn zodat je er zorgeloos kunt wonen. 

De woningmarkt is verhit in Nederland

Anno 2021 is de woningmarkt enorm verhit in Nederland. Er is een groot tekort aan woningen. Vooral sociale huurwoningen en woningen in het middensegment, met een huur tussen de 700 en 1000 euro, zijn schaars. Daarom is het vaak erg lastig om een geschikte woning te vinden als je op zoek bent. Zo vroeg mogelijk starten met het zoeken naar een huurwoning is de belangrijkste tip die je ter harte moet nemen als woningzoekende.