Huurwoning vinden: de 7 allerbeste tips

Het vinden van een geschikte huurwoning in Nederland is anno 2023 een heuse uitdaging geworden. Met een krappe en verhitte woningmarkt lijkt het soms haast onmogelijk om een voet tussen de deur te krijgen. Of je nu net bent afgestudeerd, een nieuwe start wilt maken of om andere redenen op zoek bent naar een nieuwe plek; het proces kan overweldigend en vermoeiend zijn.

Maar niet getreurd: met de juiste strategie en handige tips vergroot je de kans om je droomplek te vinden. In dit artikel delen we de 8 beste tips die jou kunnen helpen in je zoektocht naar een huurwoning. Of het nu gaat om het op tijd beginnen met zoeken, het slim inzetten van je netwerk of het in de gaten houden van bouwplannen; met deze tips ben je goed voorbereid. Duik dus snel in onze gids “Huurwoning vinden: de 8 allerbeste tips” en ga op zoek naar een huurwoning.

Amsterdam Centrum

1. Begin op tijd met zoeken

Start je zoektocht naar een huurwoning op tijd. Zodra je weet dat je woonruimte zoekt, ook al is dat pas over een jaar of over een paar maanden, ga je op zoek naar mogelijkheden. Online werkt dat vaak het beste. Er zijn verschillende websites waar je huurwoningen kunt vinden in de door jou gewenste stad of regio. 

2. Schakel je netwerk in

Meld aan vrienden en familie dat je op zoek bent naar een huurwoning. De kans bestaat dat iemand in je directe omgeving een woning weet die beschikbaar komt en die je mogelijk kunt huren. Zeg er dan wel bij in welke prijsklasse je een huis zoekt. Het heeft niet zoveel zin om te worden getipt over huurwoningen die je niet kunt betalen.

3. Plaats een bericht op sociale media

Gebruik de kracht van sociale media om een huurwoning te vinden. Plaats een openbaar bericht op je tijdlijn waarin je vertelt wat je zoekt, per wanneer en wat je maximaal te besteden budget is. Vraag je vrienden om het bericht te delen zodat je bereik groter wordt. 

4. Zoek contact met verhuurders

Zeker als je de mogelijkheid hebt om meer huur te betalen dan de sociale huurgrens, kan het de moeite waard zijn om contact te zoeken met particuliere verhuurders. Wie weet zegt één van hun huurders de huur op en sta jij bovenaan de lijst om te worden benaderd, voordat de woning openbaar weer in de verhuur komt. 

5. Presenteer jezelf als een betrouwbare huurder

Verhuurders mogen niet discrimineren. Maar toch maak je meer kans om die huurwoning die je zo graag wilt te krijgen als je een positieve indruk maakt. Ga dus naar de bezichtiging alsof het een sollicitatiegesprek is. Kleed je netjes en zorg dat je er ook verder verzorgd uitziet. Laat zien dat je je verdiept hebt in de woning en de omgeving. Het komt nogal dom over als je naar een woning met 2 slaapkamers gaat kijken terwijl je 5 kinderen hebt. Lees ook de overige voorwaarden vooraf goed door. Sommige verhuurders stellen voorwaarden voor het houden van huisdieren bijvoorbeeld. Het schiet niet op als je twee honden hebt en een woning wilt huren waar die niet zijn toegestaan. Dan sta je namelijk zo weer op straat. 

6. Laat je tippen als een huurder vertrekt

Ken je iemand die een woning particulier huurt en die binnenkort gaat verhuizen? Dan heb je wellicht een streepje voor. Vraag of je vriend of kennis je wil tippen als deze daadwerkelijk concrete plannen heeft om te vertrekken. Wellicht kan de huurder een goed woordje voor je doen. Als hij een goede huurder was en jou aanbeveelt dan is de kans groot dat de verhuurder jou graag de woning wil verhuren, in het vertrouwen dat je net zo’n goede huurder zult zijn. 

7. Houd bouwplannen in de gaten

Zeker als je niet op heel korte termijn een huurwoning zoekt, is het de moeite waard om bouwplannen in de gaten te houden. Als een bouwterrein bouwrijp wordt gemaakt dan duurt het vaak nog wel 1 tot 2 jaar voordat er wordt gebouwd en nog langer voordat huizen worden opgeleverd. Maar als je geen haast hebt kan het zeker een optie zijn om hier alvast je interesse voor te tonen. Wie weet rol je ertussen en kun je een huurwoning huren. Een nieuw huis betrekken heeft natuurlijk voordelen, onderhoud zal de komende jaren niet nodig zijn zodat je er zorgeloos kunt wonen.

Bonustip: gebruik een zoekmachine

Alle makelaars, facebook pagina’s en websites constant in de gaten houden kan een bijna onmogelijke taak zijn. Een zoekmachine service kan dan al snel uitkomst bieden. De meest uitgebreide die wij hebben getest is de snelwonen.nl zoekmachine. snel wonen stuurt je direct een berichtje zodra een huurwoning, kamer of studio binnen je filters beschikbaar komt. Op die manier weet je zeker dat je in ieder geval niks mist en er snel bij bent!

De woningmarkt is verhit in Nederland

Anno 2023 is de woningmarkt nog altijd enorm verhit in Nederland. Er is een groot tekort aan woningen. Vooral sociale huurwoningen en woningen in het middensegment, met een huur tussen de 700 en 1000 euro, zijn schaars. Daarom is het vaak erg lastig om een geschikte woning te vinden als je op zoek bent. Zo vroeg mogelijk starten met het zoeken naar een huurwoning is de belangrijkste tip die je ter harte moet nemen als woningzoekende.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]