Hybride warmtepomp laten installeren door een professional

Wil jij een warmtepomp laten installeren? Dan ben je goed op weg naar een duurzamere woning. Voordat de pomp echter geplaatst kan worden, zul je eerst enkele belangrijke beslissingen moeten nemen. Allereerst hoe je deze precies gaat installeren. Doe je dit zelf of laat je dit uitvoeren door een vakman? Voor beide opties valt wat te zeggen. De meeste mensen kiezen er toch voor om dit aan een professional over te laten. Maar waarom? Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp laten installeren? Waar moet je aan denken?

Interieur

De voordelen op een rijtje 

Het is niet wettelijk verplicht om de warmtepomp door een expert te laten plaatsen. Dit is dus helemaal jouw eigen keus. Je mag hem ook gerust zelf plaatsen. Houd er wel rekening mee dat je in sommige gevallen je recht op subsidie kunt verliezen als je de pomp zelf plaatst. Ook ben je niet altijd in staat om dan de fabrieksgarantie te behouden. Zoek dit dan ook eerst uit alvorens je de pomp zelf plaatst. 

Omdat er nogal wat haken en ogen aan zitten, kiezen de meeste mensen er toch voor om de hybride warmtepomp te laten plaatsen door een professional. Niet zonder reden, want dit biedt enkele grote voordelen: 

  • Je weet zeker dat de hybride warmtepomp op de juiste manier is geplaatst. Door de vakmanschap en expertise van de professional hoef je je hier niet meer druk om te maken. Dit geeft veel rust. Bovendien scheelt het ook tijd. Als je de pomp zelf zou plaatsen, moet je hier heel wat extra tijd in investeren. Denk alleen maar aan het uitpluizen van de handleiding, het zoeken naar instructiefilmpjes en dan ook nog het klaren van de klus. Je weet dan ook nog niet zeker of je het wel op de juiste manier hebt gedaan. Hierdoor kan je mogelijk rendement mislopen.

  • Als je jouw warmtepomp door een professional laat installeren, behoud je je recht op fabrieksgarantie en het recht op subsidie. Dat kan enkel wanneer je een erkend bouwbedrijf hebt ingeschakeld.

  • Heb je vragen over het gebruik van de warmtepomp? Deze kun je dan direct vragen aan de installateur. Deze heeft jarenlange kennis en ervaring met de warmtepomp en kan jou precies vertellen waar je aan moet denken. Zo weet je zeker dat je hem op de juiste manier gebruikt en optimaal rendement kunt behalen. 

Nadelen laten installeren warmtepomp

Maar waarom zijn er ondanks bovenstaande voordelen dan toch nog mensen die besluiten om de warmtepomp zelf te installeren?

Dat heeft met name te maken met de kosten. Als je een specialist inschakelt, zal je toch extra moeten betalen. Daarnaast is de vraag naar warmtepompen momenteel erg hoog. Zeker gezien de hoge energieprijzen. Dit maakt dat de installateurs het erg druk hebben en er daardoor langere wachtlijsten kunnen ontstaan. Hierdoor duurt het wellicht enige tijd voordat je daadwerkelijk van de warmtepomp gebruik kunt maken.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]