Renovatie kozijnen: kozijnen renoveren of vervangen?

Je bent bezig met de renovatie van een woning. Ook de kozijnen zijn al behoorlijk verouderd, waardoor je toch voor een dilemma komt: kozijnen renoveren of kozijnen vervangen. In dit artikel kijken we naar beide situaties, en in welke situatie je het beste voor welke optie kunt kiezen. Ook kijken we naar de kosten die jou wellicht ook helpen een keuze te maken voor renoveren of vervangen.

Wanneer kozijnen renoveren:

 • Je kozijnen voldoende isoleren tegen kou
 • Je kozijnen voldoende isoleren tegen geluid
 • Je kozijnen slechts kleine beschadigingen hebben
 • Je kozijnen niet mag vervangen in verband met regels

Wanneer kozijnen vervangen:

 • Je kozijnen onvoldoende isoleren tegen kou
 • Je kozijnen onvoldoende isoleren tegen geluid
 • Je kozijnen ergstig beschadigd zijn
 • Je weer een maximale levensduur wil van de kozijnen
Kozijnen renoveren of vervangen

Kozijnen renoveren voordelen (optie 1)

Natuurlijk hebben kozijnen over de tijd wat onderhoud nodig. Dit betekent echter niet dat je altijd direct het volledige kozijn hoeft te vervangen. Je kunt het kozijn eenvoudig renoveren. De belangrijkste voordelen van kozijnen renoveren zijn:

 • Prijs: het opnieuw schilderen of het opvullen van een beschadiging of barst is natuurlijk goedkoper. Ook wanneer je bijvoorbeeld alleen nieuw glas plaatst ben je vaak nog altijd goedkoper uit dan met een volledig nieuw kozijn.
 • Kleine klus: het is niet veel werk om kozijnen te renoveren. Je slaat hiermee al het breekwerk over dat je met kozijnen vervangen wel moet doen.
 • Verlaagde BTW: op de arbeidskosten voor kozijnen renoveren geldt maar 9% BTW. Je bent hierdoor goedkoper uit maar moet wel isolatieglas laten plaatsen, al bespaart ook de plaatsing van dit glas je direct weer geld op de verwarming.

Kozijnen renoveren: mogelijkheden

 • Herstellen: begin met het herstellen van krasjes, scheurtjes en barsten. Is er sprake van houtrot, snijd dan alles weg en vervang dit volledige stuk kozijn.
 • Schilderen: vervolgens is het tijd om te schuren, de voorbereiding op het schilderen of opnieuw in de lak zetten van een kozijn.
 • Beglazing: kies de nieuwe beglazing, natuurlijk dubbel glas, hoog rendementsglas of zelfs driedubbel glas voor maximale isolatie van het kozijn.
 • Vervangen: vervolgens kun je het kozijn schilderen en elementen als het hang- en sluitwerk vervangen of kapotte sloten vervangen. Dit geeft het kozijn ook direct weer een volledig nieuwe aanblik.

Kozijnen vervangen voordelen (optie 2)

Voldoen de huidige kozijnen onvoldoende om ze nog te kunnen herstellen, kies dan voor het vervangen van je kozijnen. We hoeven je niet te vertellen dat nieuwe kozijnen veel voordelen met zich meebrengen, maar toch sommen we de belangrijkste voordelen nog even voor je op:

 • Uiterlijk: nieuwe kozijnen geven een woning een compleet nieuwe uitstraling. Maak dus gebruik van dit moment om je kozijnen te vervangen en direct te kijken welke uitstraling het beste past. Houd rekening met trends in kozijnenland voor maximaal resultaat bij voordeel drie.
 • Isolatie: nieuwe kozijnen hebben veel betere isolatiewaarden. Deze betere waarden zorgen voor betere bescherming tegen kou in de winter én warmte in de zomer. Zo is je huis altijd optimaal geïsoleerd. Een ander voordeel van goede isolatie is de bescherming tegen geluid. Woon je bijvoorbeeld langs een drukke weg of heb je gewoon het liefst veel rust, ook hier helpen nieuwe kozijnen aan mee.
 • Waardevermeerdering: elke taxateur en aankoopmakelaar zal verouderde kozijnen opmerken. Daardoor is een investering in nieuwe kozijnen niet alleen goed voor jouw comfort en uitstraling, maar ook voor de woningwaarde. Dit heeft te maken met de staat van het onderhoud, maar ook met het energielabel dat verbetert.
 • Duurzame investering: kozijnen vervangen kost eenmalig geld en is daarna een duurzame investering. Ze gaan tientallen jaren mee, zijn robuust en vergen bijna geen onderhoud meer. Bovendien bespaar je direct geld door betere isolatie.
 • Subsidie: in sommige gevallen kun je subsidie krijgen voor het plaatsen van nieuwe kozijnen. Een van deze subsidies is de investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Hiermee wordt keuze voor nieuwe kozijnen weer een interessantere keuze.

Kozijnen vervangen: mogelijkheden

 • Type kozijnen: je hebt tegenwoordig veel verschillende keuzes. Kies het kozijntype maar ook het type raam. Ook de vlakvulling kun je zelf kiezen door te kiezen voor een draaikiepraam, schuifraam, draaideur of bijvoorbeeld dubbele deuren. 
 • Materialen: binnen- en buitenkozijnen zijn er in verschillende materialen. Je hebt keuze uit hout, aluminium, staal en kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en nadelen. 
 • Beglazing: dubbel glas is tegenwoordig eigenlijk standaard. Daar bovenop kun je kiezen voor dubbel rendementsglas of driedubbel glas. Hierbij heeft triple glas de hoogste isolatiewaarde van deze soorten beglazing.
 • Kleuren: kozijnen kunnen geleverd worden in vrijwel iedere RAL-kleur. Bepaal daarom vooraf goed of jouw huis een nieuwe kleurstelling krijgt. Je bepaalt zo of de kleur matcht met de kozijnen.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]