Kozijnen vervangen: uitbesteden of zelf doen? Incl. stappenplan & kosten

De kozijnen zijn een belangrijk onderdeel van je woning. En met de stijgende energiekosten valt er als je je ramen en kozijnen gaat vervangen ook nog eens behoorlijk wat winst te behalen met betrekking tot besparing en verduurzaming. Natuurlijk kun je nieuwe kozijnen door een bedrijf laten plaatsen, maar als een beetje handig bent, kun je eventueel ook zelf je kozijnen vervangen. Hier lees je wat de voors en tegens zijn van uitbesteden en zelf doen. Ook geven we een handig stappenplan waarmee je precies weet hoe je zelf nieuwe kozijnen kunt plaatsen. Bij Toeleveringonline bestel je ook nog eens eenvoudig je nieuwe ramen en kozijnen op maat. Dus ben je van plan je ramen, deuren en kozijnen te vervangen? Lees dan snel verder.

Snel navigeren

Kozijnen vervangen

Of het nu gaat om een raamkozijn vervangen, een deurpost vervangen, een pui vervangen of het kozijnen van een dakkapel vervangen, het komt allemaal op hetzelfde principe neer. Door zelf je ramen en kozijnen te vervangen kun je veel geld besparen ten opzichte van het inschakelen van een professional. Als je handig bent kunt je zelf je kozijnen vervangen. Het is dan wel fijn als je weet waar je op moet letten en welke stappen je moet volgen. Na het lezen van dit artikel weet je dan ook precies hoe je deze klus aan moet pakken en of je het ziet zitten om zelf kozijnen te gaan vervangen.

Welk materiaal kun je het beste kiezen?

Als je nieuwe kozijnen gaat plaatsen heb je natuurlijk de keuze uit verschillende materialen. Je kunt je oude houten kozijnen vervangen door nieuwe houten kozijnen, maar je kunt ook je houten raam vervangen door kunststof of staal/aluminium. Hier lees je alle voor- en nadelen van de verschillende materiaalsoorten, zodat je weet welk materiaal je het beste kunt kiezen voor het vervangen van je kozijnen.

Houten kozijnen vervangen

Kozijnen van hardhout hebben een lange levensduur, zeker als je ze goed onderhoudt. Als je je houten kozijnen regelmatig schildert kunnen ze wel 75 jaar meegaan. Er zijn zelfs woningen van meer dan 100 jaar oud waar nog de originele houten kozijnen in zitten. Hout is natuurlijk, duurzaam en karakteristiek. Houten kozijnen plaatsen is iets wat je zelf kunt doen aan de hand van onderstaand stappenplan. Mits je een beetje handig bent natuurlijk. Hout is een bewerkelijk materiaal, dus je kunt het hier en daar gemakkelijk nog wat bijschaven en bijwerken. Het nadeel van hout en kozijnen is dat ze relatief veel onderhoud nodig hebben. Ook zijn houten kozijnen duurder dan bijvoorbeeld kunststof kozijnen.

Kunststof kozijnen vervangen

Kunststof kozijnen zijn ook erg populair. Ze hebben een lange levensduur en ze zijn recyclebaar. Kunststof kozijnen vervangen door hout zie je dan ook niet vaak. Kunststof kozijnen zijn erg onderhoudsvriendelijk, omdat ze niet geschilderd hoeven te worden. Wel dien je ze goed te onderhouden, om zo de levensduur te bevorderen. Regelmatig schoonmaken verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat de kleur van de kozijnen langer mooi blijft. Een ander voordeel van kunststof kozijnen is dat deze een hoge isolatiewaarde hebben. Maar kunststof kozijnen kennen ook enkele nadelen. Zo zijn ze niet of nauwelijks overschilderbaar, wat wil zeggen dat je voor altijd vast zit aan de eens gekozen kleur. Ook kunnen kunststof kozijnen niet of nauwelijks bijgewerkt of gerepareerd worden zonder hier iets van te blijven zien. Het laatste nadeel van kunststof kozijnen is de kans op verkleuring bij slecht onderhoud.

Stalen kozijnen vervangen

In oudere huizen kom je ook nog weleens stalen kozijnen tegen. Een stalen kozijn vervangen door hout of kunststof ligt vaak voor de hand, omdat stalen kozijnen een lage isolatiewaarde hebben. Wel hebben ze een lange levensduur. Stalen kozijnen kunnen prachtig zijn, maar ze zijn erg duur. Tegenwoordig zien we vooral binnenshuis weer steeds meer stalen kozijnen. Binnenshuis is de esthetische waarde van groot belang, terwijl de isolatiewaarde weer totaal niet belangrijk is. Voor binnenkozijnen wordt daarom regelmatig voor staal gekozen, wat een stoere, industriële uitstraling heeft.

Aluminium kozijnen vervangen

Staal is niet te verwarren met aluminium. Aluminium is een lichter materiaal en is een stuk goedkoper dan staal. Wel zijn aluminium kozijnen duurder dan hout. De levensduur van aluminium kozijnen is ongeveer gelijk met die van kunststof kozijnen. Een nadeel van aluminium kozijnen is dat ze nauwelijks bijgewerkt kunnen worden en dat er bij beschadigingen kans op roestvorming ontstaat. Het is dus van belang aluminium kozijnen goed te onderhouden.

Renovatie kozijnen

Renovatie kozijnen zijn kozijnen die geplaatst worden in een renovatiesponning. Kunststof kozijnen hebben altijd een aanslag die vergelijkbaar is met een renovatiesponning. Renovatie kozijnen kunnen toegepast worden bij het vervangen van houten, kunststof, of aluminium kozijnen. Als je kozijnen gaat vervangen heb je hoogstwaarschijnlijk een renovatiesponning en dus een renovatie kozijn nodig. Deze kun je geheel op maat gemaakt bestellen, met het beslag er al op gemonteerd. Dit maakt het extra makkelijk als je van plan bent het kozijn zelf te gaan plaatsen.

Renovatie kozijn plaatsen

Maar hoe plaats je een renovatie kozijn? Om te beginnen wordt het oude kozijn verwijderd. Vervolgens wordt er een stelkozijn geplaatst tegen de spouwlat. Op deze manier kan het nieuwe kozijn van buitenaf in de opening in de gevel worden geplaatst. Verder kun je voor het plaatsen van een renovatie kozijn het uitgebreide stappenplan hieronder volgen. Als je zelf een beetje handig bent of dit soort klusjes al vaker hebt gedaan, is het goed te doen zelf kozijnen te vervangen. Als je niet handig bent, is het raadzaam een professional in te schakelen en dit te laten doen.

Stappenplan nieuw kozijn plaatsen

Het vervangen van kozijnen is voor de meeste klussers geen dagelijkse bezigheid. Ga je zelf een nieuw kozijn plaatsen of een raamkozijn vervangen? Dan is het fijn om een goed stappenplan te kunnen volgen, zodat je zeker weet dat je op de juiste manier te werk gaat en niets vergeet. Daarom volgt onderstaand een stappenplan met tips van een ervaringsdeskundige. Iedereen met twee rechterhanden kan aan de hand van dit stappenplan zelf kozijnen vervangen. 

Stap 1: kozijn inmeten

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar je begint natuurlijk met het inmeten van het kozijn. De juiste maten zijn erg belangrijk om een passend kozijn te kunnen bestellen. Je met uiteraard altijd de breedte en de hoogte van het kozijn op. Dit doe je aan de buitenzijde van het kozijn. Meet altijd op verschillende punten, het bestaande kozijn hoeft namelijk niet overal exact even groot te zijn. De kleinste maat die je meet is altijd leidend. Haal hier nog 10 millimeter vanaf bij de horizontale maat. Bij de verticale maat is het ook belangrijk op verschillende punten te meten. Hier haal je geen tien, maar twintig millimeter van de kleinste maat af, wanneer je vanaf de raamdorpel meet. Bij de verticale maat meet je vanaf de onderkant van het bestaande kozijn tot aan het metselwerk aan de bovenzijde. 

Stap 2: kozijn bestellen

Als je de juiste maten weet, kun je de nieuwe kozijnen gaan bestellen. Je moet dan natuurlijk wel weten wat voor soort kozijn je wilt gaan bestellen. Moeten de ramen naar binnen of naar buiten draaien? Ga je een deurkozijn vervangen? Ook dan is het van belang vooraf na te denken over de draairichting van de deur. Verder is er natuurlijk keuze uit verschillende materialen. Kies je voor houten kozijnen of ga je toch voor kunststof of staal/aluminium?

Niet alleen de draairichting en de materiaalsoort zijn belangrijk. Ook de manier waarop je het kozijn wilt laten aansluiten is van belang. Bij het vervangen van een kozijn wordt vaak een renovatiesponning toegepast. Hier is dit stappenplan dan ook op gebaseerd. Hiernaast moet je ook nadenken over de vakverdeling van het kozijn. Hoeveel ramen moeten er open kunnen en welke verdeling is praktisch en past het beste bij de ruimte en je woning? Je kunt vooraf gedefinieerde kozijnen bestellen, of ze volledig online zelf samenstellen. 

Stap 3: levering kozijnen

De kozijnen van Toelevering Online worden direct na je bestelling gemaakt in de fabriek. Je kiest zelf op welke dag je nieuwe kozijnen geleverd worden. De levering is al mogelijk vanaf 5 werkdagen na bestelling, afhankelijk van de door jou gekozen kozijnen en materialen. Als de kozijnen binnenkomen is het belangrijk deze goed te controleren. Controleer de nieuwe kozijnen ook zeker vóórdat je het oude kozijn verwijdert. Mocht er onverhoopt iets niet blijken te kloppen, dan zit je in elk geval niet zonder raam. 

Stap 4: ruimte maken en voorbereiden

Voordat je daadwerkelijk aan je klus kunt beginnen, is het van belang om voldoende werkruimte te hebben en wat voorbereidingen te treffen. Haal gordijnrails weg, dek je meubels af en schuif ze waar mogelijk aan de kant. Zorg ook dat de ruimte waar je werkt schoon is, dit werkt wel zo makkelijk en veilig. Tref ook andere veiligheidsmaatregelen indien nodig, zoals het plaatsen van een steiger en het zorgen voor veiligheidsmaterialen zoals helmen, veiligheidsschoenen, handschoenen en een bril. 

Stap 5: oude kozijn verwijderen

Nu ben je klaar om het oude kozijn te verwijderen. Begin eerst bij de losse, draaiende delen. Maak de scharnieren los en verwijder de losse delen. Dit zijn de ramen die open kunnen en de deuren. Bij raamkozijnen die niet open kunnen, verwijder je eerst de kitrand, dan de glaslatten en vervolgens kun je met een zuignap het glas eruit pakken. Als de draaiende delen en ramen verwijderd zijn, kun je eventuele tussenstijlen er tussenuit zagen. Tenslotte verwijder je de buitenste stijlen door deze op twee plaatsen door te zagen en eruit te pakken. Probeer tijdens het slopen van deze buitenste stijlen als het lukt om de onderdorpel en de bestaande spouwlat te behouden. Als je het kozijn verwijderd hebt, ruim dan je werkruimte weer op en fixeer de bestaande spouwlatten met PUR schuim. 

Stap 6: nieuwe kozijn klaarmaken

Om het nieuwe kozijn klaar te maken voor de montage schroef je stripanker in de sponning en plak je compriband in de aanslag van de renovatiesponning. Dit zorgt voor een goede afdichting. Hoe je verder te werk gaat is afhankelijk van het hergebruik van de bestaande spouwlat. Als deze diep in de spouw zit en je hierdoor onvoldoende aanslag hebt, kun je door middel van een stelstrook betere aanslag krijgen. Deze stelstrook schroef je over de bestaande spouwlat heen. Als er al voldoende aanslag is, is het niet nodig een stelstrook te gebruiken. 

Stap 7: nieuwe kozijn plaatsen

Zorg dat je het kozijn waterpas plaatst, en dat de speling rondom het kozijn aan alle zijden evenredig verdeeld is. Zo is de naad rondom het kozijn aan alle kanten gelijk. Wanneer je het kozijn niet goed waterpas zet, kunnen er problemen ontstaan met de draaiende delen. Deze kunnen dan gaan klemmen namelijk. 

Stap 8: kozijn afwerken

Als het nieuwe kozijn erin staat, kun je deze verder af gaan werken. De eventuele ruimte rondom het kozijn die overblijft kun je afdichten met PUR schuim. Dit doe je vanuit de binnenkant van de woning. Als de PUR schuim goed droog is, kun je het overtollige schuim wegsnijden. Vervolgens kun je het kozijn aan de binnenkant aftimmeren om alles netjes weg te werken. Ten slotte kun je het kozijn aflakken in de gewenste kleur.

Kozijnen vervangen subsidie

Zoals je misschien zult weten zijn er subsidieregelingen voor het treffen van verduurzamingsmaatregelen in en om je woning. Niet voor alle soorten kozijnen en glas is subsidie mogelijk, maar om de verduurzaming te bevorderen heeft de overheid een potje geld beschikbaar om huiseigenaren wat tegemoet te komen. Om voor subsidie in aanmerking te komen moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet je kozijnen kiezen die van hout, kunststof of aluminium gemaakt zijn. Ook moeten deze kozijnen aan een bepaalde isolatiewaarde voldoen. Ook op HR-glas is het mogelijk subsidie te krijgen. Op de website van de overheid vind je de meest actuele regelgeving omtrent deze vormen van subsidie. Door gebruik te maken van deze subsidieregeling kun je mooi wat besparen op de kosten van je nieuwe kozijnen.

Kosten kozijnen vervangen

Het is algemeen bekend dat het vervangen van kozijnen aardig in de papieren kan lopen. Maar wat kosten nieuwe kozijnen nou eigenlijk precies? Als je nieuwe kozijnen gaat plaatsen is het altijd prettig om een goed en realistisch beeld te hebben van de kosten bij het vervangen van kozijnen. Daarom zullen we hier nog even verder op ingaan. Uiteraard is het afhankelijk van verschillende factoren wat een raam en kozijn vervangen zal kosten. Zo spelen de materiaalsoort mee, de grootte van de kozijnen, de aantallen en het feit of je de kozijnen zelf gaat plaatsen of dit zal laten doen.

Raamkozijn vervangen kosten

Nieuwe kozijnen kosten natuurlijk geld. Het is begrijpelijk dat je graag direct wil weten waar je aan toe bent. Het is daarom mogelijk om online de configurator in te vullen. Hier stel je zelf je nieuwe kozijnen samen. Zo vul je de maten van je kozijnen in en kies je het juiste materiaal en glas. Ook stel je zelf samen welke indeling het raam moet krijgen en welke delen wel en niet open moeten kunnen. Al deze aspecten zijn namelijk van invloed op de prijs. Na het invullen van de online configurator zie je direct wat je kozijnen vervangen gaat kosten. Zo weet je direct waar je aan toe bent en hoef je niet lang op een offerte wachten.

Deurkozijn vervangen kosten

Ook als je een deurkozijn gaat vervangen ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten. In principe werkt dit hetzelfde als met het raamkozijn. Je kunt, met name voor buitendeuren, de online configurator invullen om zo direct te zien wat je kozijn vervangen gaat kosten. Voor binnendeuren geldt echter wel dat je vaak met een minder duurzaam materiaal toe kunt, zoals vurenhout. Binnen heeft het kozijn namelijk geen last van weersinvloeden, en heeft het kozijn dus ook minder onderhoud nodig. Hierdoor kun je gemakkelijker kiezen voor een goedkoper materiaal dan voor een kozijn dat buiten geplaatst zal worden. Ook kan het zijn dat je voor binnen prima gebruik kunt maken van kozijnen en deuren in standaard maten, waarvan de prijs vooraf vastgesteld zijn.

Zelf kozijnen vervangen of uitbesteden

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is het, als je tenminste een beetje handig bent, goed te doen om zelf kozijnen te vervangen en te plaatsen. Als je bovenstaand stappenplan volgt, kom je al een heel eind. Mocht je het niet zien zitten zelf kozijnen te plaatsen, dan kun je dit uiteraard ook uit handen geven en uitbesteden aan een professional. Het kost dan wat meer, maar je bent dan compleet ontzorgt en hebt er zelf weinig tot geen werk aan. Daarnaast is het uiteraard ook altijd mogelijk hulp in te schakelen bij het inmeten van de kozijnen of het invullen van de online configurator. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en dat je met vertrouwen aan je klus kunt beginnen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]