Latex spuiten: voordelen, kosten en toepassingen

Wanden en plafonds bepalen voor een groot deel de stijl van een interieur. Er zijn dan ook tal van afwerkingen waaruit gekozen kan worden. Kies je voor verf op de muur, dan kun je natuurlijk rollen, maar ook spuiten is tegenwoordig een slimme keuze. Door te kiezen voor latex spuiten kun je eenvoudig, en op een streeploze manier, verf aanbrengen op muren en plafonds. In dit artikel bekijken we latex spuiten, de voor- en nadelen, maar ook de verschillende toepassingen. Zeker voor nieuwbouw is latex spuiten erg interessant omdat dan minder afgeplakt hoeft te worden. Het doel: jou aan het einde van dit artikel een goed beeld geven over latex spuiten en of het voor jouw situatie ook interessant is.

Latex spuiten: voordelen, kosten en toepassingen

Toepassingen

Latex, ofwel latexverf, spuiten kan op veel ondergronden. Je kunt latex spuiten op stucwerk, gipsplaten, stenen, spachtelputs of behang. Het mooiste resultaat krijg je wanneer je latex spuit over nieuw en glad stucwerk. Er blijft geen structuur achter, waardoor de strakke wanden strak en glad blijven én ook nog eens egaal gespoten zijn. Latex spuiten over een andere ondergrond zorgt ervoor dat het resultaat minder strak wordt. De structuur van de ondergrond, bijvoorbeeld een stenen muur, blijft natuurlijk zichtbaar. Wel wordt het resultaat nog altijd mooier dan bij handmatig verven. Latex spuiten geeft immers een meer gelijkmatige verdeling over het wandoppervlak.

Voordelen latexverf spuiten

Latex spuiten heeft verschillende voordelen, maar ook nadelen. Door ze onder elkaar te zetten krijg je een goed beeld of spuiten ook in jouw situatie de slimste keuze is.

Voordelen

  • Latex spuiten kost significant minder tijd. Daardoor bespaar je automatisch veel geld doordat minder manuren nodig zijn. Vaak is ook de hoeveelheid latex die benodigd is lager omdat je de latexverf gelijkmatiger over de muur of het plafond kunt spuiten.
  • Door het spuiten krijg je vrijwel geen structuur, maar ook geen strepen of banen. Dit geeft een ontzettend strak effect aan de woonkamer.
  • Latex spuiten is snel klaar: een nieuwbouw woning kan binnen 1 dag gespoten worden. Dit is natuurlijk exclusief het afplakken van de woning.

Nadelen

  • Voordat gespoten kan worden zit er veel afplekwerk aan. Je kunt alles af laten plakken door de schilder, maar ook zelf afplakken om kosten te besparen.
  • Ook de vloeren moeten afgedekt worden door de spuitnevel. Echter, bij de nieuwste latex valt de spuitnevel droog op de vloer. Hierdoor kun je het gemakkelijk opvegen.
  • Na het spuiten zul je het afplekwerk moeten opruimen. Daarnaast zul je kleine afplakfoutjes moeten schoonmaken voor een optimaal resultaat.

Airless verfspuit of verfspuit met compressor

De door de schilder gebruikte verfspuit maakt ook verschil voor het uiteindelijke resultaat. Zo geeft en airless verfspuit systeem een nog egaler resultaat. Dit komt doordat de latexverf nog fijner op de muur wordt gespoten. Een verfspuit op lucht kan nog een fijne korrel geven, waardoor toch een lichte structuur ontstaat op de wand.

Prijzen latex spuiten

De prijzen voor latex spuiten liggen uiteen van 6 euro per vierkante meter tot 14 euro per vierkante meter. Het grootste verschil zit hem hierbij in de kwaliteit van de verf. Wij adviseren altijd voor een goede kwaliteit verf te gaan. Uiteindelijk zul je immers merken dat de latexverf langer mooi blijft én ook in eerste instantie een strakker resultaat geeft. Ook is het tegenwoordig mogelijk te kiezen voor schrobvaste latex. Daarbij komt dat latexverf in een niet-standaard kleur vaak duurder is. Bespreek vooraf met de schilder wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

Schilder kiezen voor latex spuiten

Hoewel er op de markt ook verfspuiten voor thuisgebruik worden aangeboden geeft latex spuiten door een professionele schilder een beter resultaat. Zeker omdat latex laten spuiten ontzettend snel gaat. Ben je ervan overtuigd dat latexverf spuiten voor jouw situatie de beste oplossing is, leg dit dan eens voor aan een schilder. Bespreek samen de mogelijkheden met een latex spuiter, bijvoorbeeld met Kevin Peter Schilderwerken. Deel zoveel mogelijk informatie om te komen tot de beste offerte. Wees helder en duidelijk over taken die jij doet, en die de latex spuiter doet. Zo heb je de juiste verwachtingen en wordt het resultaat top.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]