5x TIPS lederen bank schoonmaken + STAPPENPLAN

Een leren bankstel is een dure aankoop. Daarom wil je dat hij lang mee gaat, en er bovendien goed uit blijft zien. Om maximaal te kunnen genieten van de leren bank is het belangrijk om deze regelmatig te reinigen. Maar hoe kun je een leren bank schoonmaken? Of het nu gaat om het schoonmaken van een vlek in een lederen bank, of enkel het opfrissen van de bank. In deze blog geven wij jou 5 handige tips voor het schoonmaken van jouw leren bank. Voor een stoffen bank gelden andere tips, die lees je in deze blog over het reinigen van een (stoffen) bank op Homeblend.

5x TIPS voor je lederen bank schoonmaken + STAPPENPLAN

Tip 1: Bepaal het soort leer van de lederen bank

De term leer is een veelgebruikte term voor dierenhuid. Echter zijn er tegenwoordig veel varianten op te vinden. Bijvoorbeeld glad leer, ruw leer, maar ook suède. Ook zijn er banken leervorm met de haartjes er nog aan, lammy, die minder voorkomt. Tot slot is de afkomst van het leer bepalend voor de manier van schoonmaken en onderhouden. Het leer kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van varken, kalf, lam of rund. Bepaal daarom met welk soort leder jouw bank bekleed is en maak vervolgens de stap naar een van de volgende tips.

Tip 2: Gladde leren bank schoonmaken (algeheel én vlekken)

Een glad soort leer, ongeacht de afkomst, is de meest gemakkelijke leersoort. Deze lederen banken zijn eenvoudig schoon te maken. Met een microvezeldoekje kun je gemakkelijk kleine vlekken en kruimels weghalen. Een handige tip is om het microvezeldoekje nat te maken met gekookt water. Dit zorgt ervoor dat eventueel kalk uit het water niet op de leren bank terecht komt. Zonde natuurlijk, omdat het de leren bank minder mooi maakt. Handig: je kunt deze tip ook toepassen op andere glad leren meubels. Denk dan aan een leren stoel reinigen, bijvoorbeeld een leren eetkamerstoel, leren fauteuil, leren barkruk of leren barstoel.

Heb je te maken met hardnekkige vlekken op de leren bank of stoel, dan kun je het beste groene zeep gebruiken. Je hebt deze in afwasmiddel vorm, waardoor hij gemakkelijk te gebruiken is. Gebruik niet teveel zeep, en wederom gekookt water. Zo kun je de vlek goed schoonmaken en zorg je ervoor dat de zeep niet in het leer kan trekken. Op die manier blijft de bank mooi, ook bij het schoonmaken van hardnekkige vlekken.

Tip 3: Ruwe lederen bank schoonmaken 

Deze stoere variant van leer kan niet tegen water. Maak daarom deze meubels nooit schoon met een natte doek. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je (extra) vlekken maakt die er niet meer uit gaan. Deze meubels moet je dus regelmatig uitzuigen met de stofzuiger.

Zitten er toch vlekken in het ruwe leer? Probeer deze dan met speciaal schoonmaakmiddel voor leren oppervlaktes schoon te maken (kijk hier eens). Vergeet het meubel vervolgens niet weer op te ruwen met een staalborsteltje. Zo behoud je het mooiste resultaat en krijg je geen kale plekken op je meubels.

Tip 4: Suède bank schoonmaken

Het staalborsteltje die je gebruikt voor ruw leer, is ook goed te gebruiken voor suède oppervlakken. Ga met de stalen kant van een suède borstel voorzichtig aan de slag om het suède te reinigen. Zorg ervoor dat het suède droog is en wrijf voorzichtig over de vlek. Hiermee verdwijnen de meeste plekken al.

Heb je te maken met echt hardnekkige vlekken? Probeer dan met een stukje gum over de vlek te gaan. Heb je grote slijtageplekken in plaats van een vlek op je suède? Ga dan stevig met de borstel over de kale plek heen, waardoor je het suède weer glad maakt.

Tip 5: Voorkom vlekken door goed onderhoud

Ondanks dat je natuurlijk wil dat een bankstel zo lang mogelijk mee gaat, is slijtage of een kleine vlek bijna niet te voorkomen. Wel kun je natuurlijk zoveel mogelijk doen om slijtage of vlekken te voorkomen. Goed onderhoud van een leren bank is daarvoor van belang.

  • Glad leren bank: je kunt glad leer na schoonmaken het beste onderhouden met een goede crème. Dit zorgt ervoor dat de leren bank soepel blijft. Daardoor rekt de bank minder snel uit. Ook ontstaan minder kleurverschillen in het leer.
  • Suède bank: een suède bankstel kun je het beste beschermen tegen vlekken door de bank regelmatig in te sprayen. Hiervoor bestaat speciale beschermspray. Deze spray zorgt voor een laagje over het oppervlak van de bank. Hierdoor trekken vlekken minder snel in het leer. Dit zorgt ervoor dat jij eventuele vlekken eenvoudig kunt schoonmaken.
  • Ruw lederen bank: ook voor ruw leren banken is een beschermspray de beste optie. Echter, persoonlijk vinden wij een ruw leren bank steeds mooier worden. Het geleefde geeft de bank meer karakter. Bovendien zorgt het voor een industriële look, die je vaak terug ziet in industriële banken. Maar toch, de leren bank schoonmaken kan op zijn tijd natuurlijk geen kwaad: daardoor gaat hij ontzettend lang mee.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]