Maat bed? Keuzegids: welke bed afmeting kies jij?

Een nieuw bed, dat begint bij de juiste maat bed. Je hebt keuze uit 1-persoons bedden, twijfelaars en 2-persoons bedden. De bed maten gaan daarna van de standaard maten tot echte kingsize bedden. Natuurlijk zijn er verschillende factoren die bepalen welke bed afmeting het beste past in jouw slaapkamer. In deze blog nemen wij jou dan ook mee in deze keuze en maak je uiteindelijk de keuze voor de juiste maat bed. Je kunt daarna sneller een keuze maken uit alle bedden. Uiteindelijk moet je natuurlijk ook de hoeslaken en dekbed maat bepalen, die krijg je als extra in deze blog.

Afmetingen bed? Keuzegids: welke bed afmeting kies jij?

Bed afmetingen op een rij

Om te beginnen vind je hieronder alle bed afmetingen onder elkaar, opgesplitst per soort bed: 1-persoons, twijfelaars en 2-persoons bedden.

1-persoons bed afmetingen

  • 70 x 200cm (klein)
  • 80 x 200cm (gemiddeld)
  • 90 x 200cm (groot)

Twijfelaar bed afmetingen

  • 140 x 200cm

2-persoons bed afmetingen

  • 160 x 200cm (klein)
  • 180 x 200cm (gemiddeld)
  • 200 – 200cm (groot)

Je hebt keuze uit verschillende bed afmetingen. De standaard lengte van een bed is 200 cm, waardoor eigenlijk alleen de breedte verschilt tussen de verschillende bed maten. In principe is een lengte van 200 cm voldoende om goed in te liggen. Voor lange mensen zijn er bedden van 220 cm lang, maar die kom je niet heel veel tegen.

Een twijfelaar is eigenlijk een tussenmaat: 140×200 cm. Een twijfelaar bed is daarmee twee keer zo breed als een smal 1-persoonsbed. Het is dus mogelijk om er samen in te slapen, al zijn de 2-persoons bed maten slimmer en comfortabeler met 2 personen. De bewegingsruimte is groter, waardoor je van meer nachtrust zult kunnen genieten.

Afmeting eenpersoonsbed

De afmetingen van een eenpersoonsbed zijn vanzelfsprekend om alleen in te liggen. De maat van 70 centimeter zal voor de meesten aan de smalle kant zijn. Anderzijds neemt dit bed ook de minste ruimte in beslag. Ben je een draaier in je slaap, dan is een breder bed fijner. Je hebt dan de ruimte om dit ongestoord te doen, zonder wakker te worden.

De gemiddelde maat van een eenpersoonsbed is 80 centimeter. Je hebt daarmee net even meer bewegingsruimte. Heb je veel ruimte ter beschikking, dan kun je kiezen voor een eenpersoonsbed maat van 90 centimeter. Je zult dan heerlijk kunnen slapen, terwijl je eigenlijk altijd alle kanten op kunt bewegen. Je wordt meer uitgerust wakker en hebt minder moeite wanneer je ‘s ochtends moet opstaan.

Afmetingen twijfelaar bedden

De twijfelaar bed maat is standaard 140 centimeter breed. Een stuk breder dan een eenpersoonsbed, maar tegelijkertijd smaller dan een tweepersoonsbed. Daarmee is een twijfelaar ideaal wanneer je niet altijd samen slaapt. Het bed neemt minder ruimte in de slaapkamer in, terwijl je wel de mogelijkheid hebt om samen te slapen. Let op: de twijfelaar afmeting is aan de smalle kant wanneer je standaard met twee personen slaapt.

Afmetingen tweepersoonsbed

Er zijn drie tweepersoonsbed afmetingen waar je uit kunt kiezen. De eerste optie is de smalste, waarbij je een bed van 160 centimeter breed hebt. Je hebt dan aan beide kanten 80 cm, het gemiddelde in Nederland. Voor tweepersoons bedden is een bed van 160 cm dan eigenlijk ook de standaard maat.

Voor actieve slapers is het slim een grotere maat te kiezen. Je hebt dan meer ruimte en je partner en jij kunnen beide vrij bewegen. Je kunt dan kiezen uit 180 en 200 cm, waarbij je elk respectievelijk 90 of 100 cm ruimte hebt.

Ten slotte kun je kiezen voor extra lange tweepersoonsbedden. Deze bedden hebben een lengte van 220 cm en zijn daardoor extra geschikt voor lange mensen. Je hebt op die manier genoeg ruimte in bed en je voeten steken niet uit. De investering in een groter bed is de moeite waard: je wil immers heerlijk kunnen slapen en fit weer opstaan.

De juiste maat dekbedovertrek kiezen

Ook in dekbedovertrekken heb je veel keus. Het dekbed bepaalt immers hoe warm jij het ‘s nachts hebt en de juiste maat voorkomt onenigheid met je partner. Daarom is het belangrijk om een dekbed te kiezen dat groter is dan het matras. Op die manier hangt het dekbed aan beide kanten van het bed over de rand. Houd voor eenpersoonsbedden een dekbed van 140 x 200 cm aan. Voor twijfelaars en kleinere tweepersoonsbedden kies je voor een dekbed maat van 200 x 200 cm. Bij grote tweepersoonsbedden kun je het beste kiezen voor 240 x 200 cm.

Tip: de juiste maat dekbed kiezen is een lastige keuze. Wil je naast comfortabel ook dat het bed er mooi uitziet? Kies dan voor een dekbed van 220 cm lengte. Je kunt op die manier het bed ook nog extra mooi opmaken.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]