Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat niet vaak gedaan hoeft te worden, maar waarbij een doordachte planning essentieel is. Een van de belangrijkste punten om goed over na te denken is welke materialen je gaat gebruiken. Een goede ondervloer zorgt voor isolatie, geluidsdemping en een egale ondergrond voor je nieuwe vloerbedekking. Met de volgende drie tips helpen we je bij het vinden van het juiste ondervloer materiaal, zodat je vloerrenovatie succesvol zal zijn.

Houten vloer - Hongaarse punt

Kies het juiste type ondervloer materiaal

Het eerste wat je moet doen bij het kiezen van ondervloer materiaal is bepalen welk type het beste bij jouw situatie past. Er zijn verschillende soorten ondervloeren beschikbaar, elk geschikt voor specifieke vloerbedekkingen en situaties.

Voor houten vloeren: 

Als je een houten vloer hebt of wilt leggen, is het belangrijk om te kiezen voor een ondervloer die de natuurlijke werking van hout kan opvangen. Kies bijvoorbeeld voor een ondervloer met een vochtwerende eigenschap, zoals OSB platen of een folie met een geïntegreerde dampremmende laag. Dit voorkomt dat vocht vanuit de ondergrond in het hout trekt en zo schade veroorzaakt.

Voor laminaat en vinyl: 

Laminaat- en vinylvloeren hebben een stabiele ondergrond nodig om problemen zoals kraken en doorbuigen te voorkomen. Kies daarom voor een ondervloer met een hoge drukweerstand, bijvoorbeeld een ondervloer van geëxtrudeerd polystyreen (XPS). Dit materiaal is stevig en vormt een perfecte basis voor deze vloerbedekkingen.

Voor tapijt: 

Tapijt heeft een goede geluiddemping nodig om het loopgeluid te verminderen. Kies daarom voor een ondervloer met een hoge geluidsreductie, zoals een ondervloer met een geïntegreerde geluidsisolatie laag. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de dikte van de ondervloer, aangezien een dikkere ondervloer betere demping biedt.

Let op de isolerende eigenschappen

Een goede isolatie is een belangrijke factor bij het kiezen van ondervloer materiaal. Het zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat en dat kou vanuit de ondergrond niet omhoog trekt. Hierdoor bespaar je energie en heb je een aangenamer binnenklimaat.

Thermische isolatie: 

Als je wilt besparen op energiekosten en een comfortabelere vloer wilt hebben, kies dan voor een ondervloer met goede thermische isolatie-eigenschappen. Materialen zoals geëxpandeerd polystyreen (EPS) of polyurethaan (PUR) bieden uitstekende isolatie en zijn geschikt voor bijna alle soorten vloerbedekkingen. Ook wanneer je er voor kiest om vloerverwarming te plaatsen is goede isolatie en geleiding een belangrijk punt om over na te denken

Geluidsisolatie: 

Naast thermische isolatie is geluidsisolatie ook belangrijk, vooral in appartementen of bij vloeren op de bovenverdieping. Kies voor een ondervloer met een hoge geluidsreductie-index om het loopgeluid te verminderen en geluidsoverlast naar beneden te brengen. Materialen zoals kurk of rubber zijn uitstekend geschikt voor geluidsisolatie.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]