Meditatieruimte in je woning creëeren: hoe pak je dat aan?

Mediteren wordt door steeds meer mensen gedaan en dat is ook logisch, aangezien meditatie verschillende gezondheidsvoordelen kent en dat is duidelijk geworden door de vele onderzoeken die er naar zijn gedaan.

Mediteren schijnt goed te zijn voor je slaapkwaliteit en daarnaast kan het angst en stress remmen. Mensen die regelmatig mediteren voelen zich over het algemeen ook minder neerslachtig. Daarnaast zorgt mediteren soms ook voor een beter concentratievermogen. 

Natuurlijk heeft mediteren voor iedereen een ander effect en als beginner duurt het wel een tijdje voor je er daadwerkelijk goed in wordt. Het is bovendien belangrijk om de fundamenten op orde te hebben en bijvoorbeeld een goede meditatieruimte te creëren in je woning.

De harmonieuze uitstraling 

Allereerst is het belangrijk om een harmonieuze uitstraling in je gehele woning te creëren. Als alles harmonieus is ingericht, dan zorgt dit voor minder spanningen en dan kun je de meditatieruimte optimaal benutten. Ook past je interieur dan bij een harmonieus leven zonder spanning en gedoe.

Je kunt onder meer een harmonieuze uitstraling voor mediteren creëren door een gietvloer in je woning te plaatsen, want die past ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Dan zijn de vloeren van alle ruimtes hetzelfde en is er meer harmonie. 

Een sobere kamer zonder prikkels

Als je gaat mediteren, dan is het belangrijk om de focus volledig op jezelf te leggen. Om die reden is het belangrijk om de meditatieruimte zeer sober in te richten. Hoe minder prikkels, hoe beter dit voor je is. Je kunt prikkels onder meer vermijden door zachte kleuren. 

Denk aan de kleuren lichtblauw, wit, beige en groen. Ook kun je verschillende planten in je meditatieruimte zetten. Dan haal je de natuur ook nog een beetje in huis.

Leg ook geen elektronica in je meditatieruimte. Als smartphones, computers of andere elektronische apparaten niet aanwezig zijn in de meditatieruimte, dan heb je ook niet de neiging om ze te pakken.

Omgevingsgeluiden beperken

Tijdens het mediteren is het van groot belang om de focus te houden. Een goede concentratie is belangrijk bij een meditatiesessie en om die reden is het belangrijk om omgevingsgeluiden te beperken. Heb je nog niet besloten welke kamer in je woning de meditatieruimte wordt? 

Dan is het goed om uit te zoeken waar je het minste last hebt van trapgeluiden, kinderen die spelen en ga zo maar verder. Daarnaast heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om isolatiemaatregelen te nemen voor een geluidsdichte ruimte. 

Vergeet het licht niet

Een goede meditatieruimte is voorzien van voldoende natuurlijke lichtinval, want dat bevordert de concentratie en is ook goed voor je humeur. Maar tegelijkertijd heb je soms ook minder licht nodig, dus denk goed na over de raamdecoratie. 

In dit artikel hebben we enkele tips gegeven, maar natuurlijk is de beste meditatieruimte altijd persoonlijk.

Meditatie met wierrook

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]