Meerwaarde verbouwing: zo wordt je huis meer waard

In tijden van corona is het wellicht een mooie tijd om je huis eens onderhanden te nemen. Je wil dan vanzelfsprekend ook waarde toevoegen. Hoe combineer je die twee factoren? Je huis verbouwen, mooier maken én meerwaarde creëren. Op die manier kost de verbouwing je eigenlijk (vrijwel) niets op het moment dat je de woning ooit weer wilt verkopen. Er zijn tal van prijsbepalende factoren die zorgen voor de beste verbouwing. In deze blog nemen wij je mee in de prijsverhogende factoren van een woning. Van onderdelen van de woning die je moet verbouwen tot aanpassingen die je kunt doen zonder te verbouwen.

Meerwaarde verbouwing: zo wordt je huis meer waard

Mogelijkheden meerwaarde verbouwing

Verschillende verbouwingen leveren een meerwaarde op. Hieronder de meest waarde verhogende verbouwingen voor huizen. Welke past bij jouw woning en budget?

 • Garage: een garage zorgt voor extra bergruimte. Bovendien is een mooie garage esthetisch een goede toevoeging aan de woning. Echter blijft natuurlijk wel de vraag staan of je bij jouw woning een garage kunt realiseren.
 • Kunststof kozijnen: zijn de kozijnen aan vervanging toe. Kies dan direct voor kunststof kozijnen. Goedkoper in aanschaf en bovendien veel duurzamer dan houten kozijnen door de lange levensduur en het beperkte onderhoud. Bovendien is kunststof tegenwoordig vrijwel niet meer te onderscheiden van hout.
 • Extra slaapkamer: een extra slaapkamer levert vrijwel altijd waarde op. Zelfs wanneer je een bestaande slaapkamer splitst. De extra slaapkamer zorgt er immers voor dat de woning geschikt is voor een breder publiek. Overigens zit er ook weer aan maximum aan het aantal waardeverhogende slaapkamers (3-4 slaapkamers).
 • Dakkapel: een dakkapel zorgt voor meer ruimte, en bovendien meer sta ruimte. Dit zorgt niet alleen voor meer licht en ruimte, maar vaak ook voor een waardeverhoging. De woning krijgt immers extra vierkante meters woonoppervlak.
 • Woonkamer uitbouwen: door een stuk van de tuin bij de woning te betrekken kun je eenvoudig meer woonoppervlak creeeren. De tuin wordt hierdoor welliswaar kleiner, maar de waarde is in de meeste gevalllen meer gebaseerd op woonoppervlak.
 • Nieuwe keuken of badkamer: is de keuken of badkamer aan vervanging toe? Deze aanpassingen verhogen de waarde van de woning. Het nadeel: zowel keukens als badkamers zijn stijlgevoelig. Je kunt hierdoor het beste kiezen voor een niet te uitgesproken ontwerp.

Woning aanpassingen meerwaarde

Niet voor iedere waardeverhoging is een woningaanpassing nodig. Ook met enkele simpele aanpassingen kun je de waarde van een woning verhogen. Hieronder een overzicht.

 • Zonnepanelen: een dak zonnepanelen levert niet alleen een lage energierekening op, maar ook nog eens woningwaarde. Bovendien zijn de zonnepanelen van tegenwoordig esthetisch gezien ook mooier dan de oudere panelen.
 • Energielabel: de juiste isolatie, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, kan zorgen voor een beter energielabel. Er gaat minder energie verloren. Naast waardeverhoging zorgt een A of B energielabel voor een snellere verkooptijd van de woning.
 • Stucwerk / Schilderwerk: is het schilderwerk verouderd of zijn de wanden niet meer glad gestuct. In deze gevallen kan nieuw stucwerk of schilderwerk meer waarde opleveren. Bovendien maakt het de woning moderner en sneller verkoopbaar.
 • Open haard: een open haard zorgt voor meer sfeer in de woning. Een open haard in de juiste stijl zorgt voor meer waarde. Bovendien is het natuurlijk ook iets waar jij, zolang je in de woning woont, volop van kunt genieten.

Hoe kies ik de juiste verbouwing?

Nu je kennis hebt gemaakt met verschillende verbouwingen die meerwaarde creëren is het tijd om een keuze te maken. De onderstaande criteria helpen jou bij de keuze en beoordeling. Ook kun je de criteria gebruiken om jouw waarde verhogende verbouwing aan te passen voor nog meer waarde.

 • Esthetisch: wat zorgt voor het mooiste resultaat? Kies je hierbij wat de meeste mensen mooi vinden, dan zorg je voor de meeste meerwaarde.
 • Functioneel: is de verbouwing praktisch? Maakt het het huis voor nu, en in de toekomst praktischer? Is de extra kamer handig voor potentiele kopers?
 • Financieel: kan ik de verbouwing betalen of financieren? Wat levert de verbouwing aan meerwaarde op? Wat zegt een makelaar qua taxatie?
 • Vergunning / welstand: mag de verbouwing zonder verbouwing? Kost de procedure veel tijd of kun je direct beginnen? Kortom, weegt de moeite af tegen het resultaat.

De hoogste waardevermeerdering

Uiteindelijk is de waardevermeerdering belangrijk. Er zijn verschillende factoren, die ook per regio verschillen. Zo zijn vierkante meters woonoppervlak in het centrum van Amsterdam meer waard dan op het platteland. De woning zal hierdoor dus snel in waarde stijgen. Denk aan het soort huis, de omgeving, de doelgroep en het prijsniveau van vergelijkbare woningen. Vergelijk ook de huizen op Funda met die van jou om snel een beeld te krijgen.

Tip voor meerwaarde: kijk vanuit de makelaar of koper. Door vanuit de makelaar of verkoper te kijken naar de verbouwplannen kun je kritischer kijken naar de meerwaarde die de verbouwing oplevert. Durf ook specialisten hierbij te trekken, die over het algemeen neutraler kijken naar de situatie.

De verbouwing financieren

Voor het verbouwen van de woning kun je ervoor kiezen een tweede hypotheek af te sluiten. Je hebt dan in de regel een lagere rente dan bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Echter moet je er rekening mee houden dat bij een tweede hypotheek ook notariskosten, taxatiekosten en advieskosten komen kijken. Daardoor kan een consumptief krediet soms voordeliger zijn. Wil je geld lenen voor een verbouwing, vergelijk dan de verschillende mogelijkheden en kies de financiering die bij jouw situatie past.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]