Nieuw donzen dekbed: overweeg een diervriendelijk alternatief

Tijd voor een nieuw dekbed? Kies jij voor een warm, koel, betaalbaar of duurder dekbed: allemaal belangrijke vragen bij de aanschaf van een nieuw dekbed. Echter, ook het dierenwelzijn is een belangrijke factor bij het uitkiezen van een nieuw dekbed. Daarom: een volledige keuzegids voor donzen dekbedden. Maak je een bewuste keuze, dan slaap je zometeen nog lekkerder onder jouw nieuwe donzen dekbed. Lees meteen verder en lees alles over donzen dekbedden, ganzen, eenden, dons, veren, etiketten en keurmerken.

Onderwerpen

  • De materialen: ganzen, eenden, dons & veren
  • Etiketten van donzen dekbedden
  • Keurmerken van donzen dekbedden
Nieuw donzen dekbed: overweeg een diervriendelijk alternatief

De materialen: ganzen, eenden, dons & veren

Hoewel de naam anders doet vermoeden is een donzen dekbed vrijwel nooit gemaakt van 100% dons. De meeste donzen dekbedden bestaan uit een deel dons, aangevuld met vulling van veertjes of breukdeeltjes van veertjes. De kwaliteit van een donzen dekbed wordt bepaald door verschillende factoren:

  • Verhouding tussen dons & veertjes: de prijs van dons is duurder dan veren. Dit komt doordat dons warmte beter vasthoudt, en lichaamsvocht minder goed opneemt dan dons. Ook zijn veertjes zwaarder en maken meer geluid dan dons.
  • Ganzendons of eendendons: de meeste dons komt van ganzen of eenden. Het verschil tussen beiden zit hem in de pluizigheid. Zo is ganzendons pluiziger en daarmee beter en duurder dan eendendons.

Dierenwelzijn en donzen dekbedden

Hoewel een donzen dekbed heerlijk slaapt is dierenwelzijn een belangrijk thema. Een belangrijk aspect van dons is natuurlijk de bron van het materiaal: dieren. Voor duurzame donzen dekbedden wordt gekozen voor dons van dieren die niet gefokt worden voor donzen dekbedden. Ook kun je steeds vaker kiezen voor gerecycled dons. Daarnaast is het goed om na te deken over de levensduur. Door het donzen dekbed regelmatig te luchten zorg je ervoor dat het langer meegaat: een positief effect voor de duurzaamheid en dierenwelzijn.

Etiketten met drie klassen donzen dekbedden

Om de kwaliteit en hoeveelheid gebruikte dons in een dekbed te bepalen worden drie verschillende klassen onderscheiden. Hieronder meer informatie per klasse.

  • Klasse I: een donzen dekbed heeft een vulling van minstens 95% dons.
  • Klasse II: een donzen dekbed heeft een vulling van minstens 85% dons.
  • Klasse III: een donzen dekbed heeft een vulling van minstens 60% dons.

Verder vermeldt het etiket van een donzen dekbed het soort dons. Wordt gesproken over ganzendons, dan kun je er vanuit gaan dat hij uit ganzendons bestaat. Wanneer de ‘gans’ niet wordt genoemd, wordt in vrijwel alle gevallen eendendons gebruikt. Wordt er op het etiket vermeld dat er zuiver ganzendons gebruikt wordt, dan mag het donzen dekbed voor 10% uit eendendons bestaan. Voor een een dekbed met alleen ganzendons geldt een maximum van 30% eendendons. Je begrijpt: hoe meer ganzendons, hoe hoger de kwaliteit en daarmee dus vaak ook hoe hoger de prijs van het dekbed.

Keurmerken voor donzen dekbedden

Een donzen dekbed kenmerkt zich door de een hoge druk op het dierenwelzijn. Om de volledige keten van producenten tot jou als koper bewust te maken van dierenwelzijn, zijn er verschillende keurmerken. Bij deze keurmerken wordt het dierenleed bij de productie van dons tot een minimum beperkt. Je kunt hierbij letten op de keurmerken Responsible Down Standard (RDS) en Down Pass. Beide staan voor het voorkomen van dierenleed.

Naast de keurmerken rondom dierenwelzijn zijn er verschillende andere kenmerken. Zo zorgt de Oeko-Tex voor de afwezigheid van schadelijke stoffen in textiel, zorgt Downafresh greenLine voor een natuurvriendelijke productie van dons en veren en zorgt de EN 12934 norm voor de correcte weergave van informatie op de etiketten van donzen dekbedden.

Uitgelicht: dekbedden winkel met dierenwelzijn op #1

Dierenwelzijn is een belangrijk thema. Daarom kiest Betternights.nl ervoor dierenwelzijn op plaats #1 te zetten. Duurzame, diervriendelijke, kwalitatieve dons is de basis voor de dekbedden. Zo worden de dieren nooit levend geplukt, hebben in vrijheid geleefd in zijn natuurlijk volgroeid. Daardoor is van dwangvoeding, mishandeling of ongezonde omstandigheden geen sprake. Dit kan enkel doordat alle donzen dekbedden hand- en atelier gemaakt zijn in Doetinchem in de provincie Gelderland. Kortom, een duurzaam en diervriendelijk alternatief is mogelijk: ook wanneer je kiest voor een donzen dekbed.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]