Pimp je tuin met deze tips

Het is bijna lente en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het pimpen van je tuin. Of je nu een klein balkon hebt of een grote achtertuin, er zijn genoeg manieren om je buitenruimte er fantastisch uit te laten zien. In deze blogpost delen we enkele van onze toptips om je tuin op te pimpen. Lees verder voor meer informatie!

Tuin

1. Dode bladeren en afval verwijderen

De eerste stap bij het pimpen van de tuin is het verwijderen van dode bladeren of puin dat zich in de wintermaanden heeft opgehoopt. Zo creëer je een fris canvas om mee te werken. Als je planten hebt die zijn afgestorven, is dit ook het moment om ze uit de tuin te verwijderen. Met tuinaarde aanbieding kan je een mooi eerste begin aanbrengen in je tuin wanneer alles is opgeruimd.

2. Kleur toevoegen

Het toevoegen van kleur aan de tuin is een goede manier om deze gezelliger te maken. Je kunt dit doen door bloemen te planten of kleurrijke tuinmeubelen en accessoires toe te voegen. Als je niet zeker weet welke kleuren goed bij elkaar passen, gebruik dan een kleurencirkel als leidraad. Zoek naar beelden van metaal, hout, steen, keramiek of andere materialen die bestand zijn het weer zonder na verloop van tijd te vervagen. Of probeer muurkunst op te hangen aan een hekwerk of traliewerk, dit geeft namelijk kleur. 

3. Creëer meerdere ruimtes

Zodra je hebt besloten welke soorten planten je in jouw tuinoase wilt opnemen, is het tijd om creatief te worden. Door verschillende zones te creëren met diverse soorten planten zal de buitenruimte uitnodigender en interessanter aanvoelen. Probeer bijvoorbeeld kleine bloeiende struiken te mengen met gras of clusters van vaste planten voor een unieke look die textuur en diepte toevoegt. Je kunt ook verharde elementen zoals paden gebruiken om het groen in de tuin te onderbreken. Hierdoor ontstaan aparte ruimtes die zich van elkaar onderscheiden, terwijl de continuïteit van het hele ontwerp behouden blijft.

4. Plant groenten

Als je op zoek bent naar een manier om de tuin zowel functioneler als aantrekkelijker te maken, kun je overwegen wat groenten te planten. Dan heb je niet alleen verse producten binnen handbereik, maar kun je ze ook zien groeien. Als je niet veel ruimte hebt, kun je overwegen wat kruiden te planten. Ze nemen niet veel ruimte in beslag en kunnen in allerlei recepten worden gebruikt.

5. Breng groen aan

Groen in de tuin is een goede manier om een natuurlijker gevoel te creëren. Graszaad kopen is een handige eerste stap. Als je niet veel ruimte hebt voor planten, kun je overwegen wat potten of manden met groen op te hangen aan het balkon of aan de veranda. Houd bij de keuze van planten voor de buitenruimte rekening met lichtinval en bodemkwaliteit. Door te onderzoeken welke soorten planten het goed doen in bepaalde klimaten, kun je ervoor zorgen dat ze goed gedijen in de achtertuin.

6. Waterelementen toevoegen

Het toevoegen van vijvers, beekjes of watervallen zal elke gewone groene ruimte veranderen in een magische oase – om nog maar te zwijgen over het aantrekken van vogels en vlinders. Als het plaatsen dit buiten het budget valt, overweeg dan om te investeren in bakken met bloemen zoals lelies of hortensia’s – die geven vergelijkbare resultaten. Ook is het ophangen van vogelbadjes in de tuin altijd een eenvoudige manier om wat leven in een saaie groene ruimte te brengen. 

7. Plant kleurrijke bloemen

Bloemen zijn essentieel om kleur en levendigheid toe te voegen aan een tuin. Het planten van bloemen rondom je tuin is een simpele manier om deze meer karakter te geven en tegelijkertijd vlinders en bijen aan te trekken. Kies heldere kleuren zoals geel, roze, paars, rood, oranje of combineer ze allemaal. Bloembedden zijn ook ideaal om paden door de tuin te creëren; zorg er wel voor dat ze breed genoeg zijn, zodat mensen er gemakkelijk doorheen kunnen lopen zonder op de bloembedden zelf te hoeven stappen.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]