Pimp je tuin met deze tips

Het is bijna lente en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het pimpen van je tuin. Of je nu een klein balkon hebt of een grote achtertuin, er zijn genoeg manieren om je buitenruimte er fantastisch uit te laten zien. In deze blogpost delen we enkele van onze toptips om je tuin op te pimpen. Lees verder voor meer informatie!

Tuin

1. Dode bladeren en afval verwijderen

De eerste stap bij het pimpen van de tuin is het verwijderen van dode bladeren of puin dat zich in de wintermaanden heeft opgehoopt. Zo creëer je een fris canvas om mee te werken. Als je planten hebt die zijn afgestorven, is dit ook het moment om ze uit de tuin te verwijderen. Met tuinaarde aanbieding kan je een mooi eerste begin aanbrengen in je tuin wanneer alles is opgeruimd.

2. Kleur toevoegen

Het toevoegen van kleur aan de tuin is een goede manier om deze gezelliger te maken. Je kunt dit doen door bloemen te planten of kleurrijke tuinmeubelen en accessoires toe te voegen. Als je niet zeker weet welke kleuren goed bij elkaar passen, gebruik dan een kleurencirkel als leidraad. Zoek naar beelden van metaal, hout, steen, keramiek of andere materialen die bestand zijn het weer zonder na verloop van tijd te vervagen. Of probeer muurkunst op te hangen aan een hekwerk of traliewerk, dit geeft namelijk kleur. 

3. Creëer meerdere ruimtes

Zodra je hebt besloten welke soorten planten je in jouw tuinoase wilt opnemen, is het tijd om creatief te worden. Door verschillende zones te creëren met diverse soorten planten zal de buitenruimte uitnodigender en interessanter aanvoelen. Probeer bijvoorbeeld kleine bloeiende struiken te mengen met gras of clusters van vaste planten voor een unieke look die textuur en diepte toevoegt. Je kunt ook verharde elementen zoals paden gebruiken om het groen in de tuin te onderbreken. Hierdoor ontstaan aparte ruimtes die zich van elkaar onderscheiden, terwijl de continuïteit van het hele ontwerp behouden blijft.

4. Plant groenten

Als je op zoek bent naar een manier om de tuin zowel functioneler als aantrekkelijker te maken, kun je overwegen wat groenten te planten. Dan heb je niet alleen verse producten binnen handbereik, maar kun je ze ook zien groeien. Als je niet veel ruimte hebt, kun je overwegen wat kruiden te planten. Ze nemen niet veel ruimte in beslag en kunnen in allerlei recepten worden gebruikt.

5. Breng groen aan

Groen in de tuin is een goede manier om een natuurlijker gevoel te creëren. Graszaad kopen is een handige eerste stap. Als je niet veel ruimte hebt voor planten, kun je overwegen wat potten of manden met groen op te hangen aan het balkon of aan de veranda. Houd bij de keuze van planten voor de buitenruimte rekening met lichtinval en bodemkwaliteit. Door te onderzoeken welke soorten planten het goed doen in bepaalde klimaten, kun je ervoor zorgen dat ze goed gedijen in de achtertuin.

6. Waterelementen toevoegen

Het toevoegen van vijvers, beekjes of watervallen zal elke gewone groene ruimte veranderen in een magische oase – om nog maar te zwijgen over het aantrekken van vogels en vlinders. Als het plaatsen dit buiten het budget valt, overweeg dan om te investeren in bakken met bloemen zoals lelies of hortensia’s – die geven vergelijkbare resultaten. Ook is het ophangen van vogelbadjes in de tuin altijd een eenvoudige manier om wat leven in een saaie groene ruimte te brengen. 

7. Plant kleurrijke bloemen

Bloemen zijn essentieel om kleur en levendigheid toe te voegen aan een tuin. Het planten van bloemen rondom je tuin is een simpele manier om deze meer karakter te geven en tegelijkertijd vlinders en bijen aan te trekken. Kies heldere kleuren zoals geel, roze, paars, rood, oranje of combineer ze allemaal. Bloembedden zijn ook ideaal om paden door de tuin te creëren; zorg er wel voor dat ze breed genoeg zijn, zodat mensen er gemakkelijk doorheen kunnen lopen zonder op de bloembedden zelf te hoeven stappen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]