Pimp je tuin met deze tips

Het is bijna lente en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het pimpen van je tuin. Of je nu een klein balkon hebt of een grote achtertuin, er zijn genoeg manieren om je buitenruimte er fantastisch uit te laten zien. In deze blogpost delen we enkele van onze toptips om je tuin op te pimpen. Lees verder voor meer informatie!

Tuin

1. Dode bladeren en afval verwijderen

De eerste stap bij het pimpen van de tuin is het verwijderen van dode bladeren of puin dat zich in de wintermaanden heeft opgehoopt. Zo creëer je een fris canvas om mee te werken. Als je planten hebt die zijn afgestorven, is dit ook het moment om ze uit de tuin te verwijderen. Met tuinaarde aanbieding kan je een mooi eerste begin aanbrengen in je tuin wanneer alles is opgeruimd.

2. Kleur toevoegen

Het toevoegen van kleur aan de tuin is een goede manier om deze gezelliger te maken. Je kunt dit doen door bloemen te planten of kleurrijke tuinmeubelen en accessoires toe te voegen. Als je niet zeker weet welke kleuren goed bij elkaar passen, gebruik dan een kleurencirkel als leidraad. Zoek naar beelden van metaal, hout, steen, keramiek of andere materialen die bestand zijn het weer zonder na verloop van tijd te vervagen. Of probeer muurkunst op te hangen aan een hekwerk of traliewerk, dit geeft namelijk kleur. 

3. Creëer meerdere ruimtes

Zodra je hebt besloten welke soorten planten je in jouw tuinoase wilt opnemen, is het tijd om creatief te worden. Door verschillende zones te creëren met diverse soorten planten zal de buitenruimte uitnodigender en interessanter aanvoelen. Probeer bijvoorbeeld kleine bloeiende struiken te mengen met gras of clusters van vaste planten voor een unieke look die textuur en diepte toevoegt. Je kunt ook verharde elementen zoals paden gebruiken om het groen in de tuin te onderbreken. Hierdoor ontstaan aparte ruimtes die zich van elkaar onderscheiden, terwijl de continuïteit van het hele ontwerp behouden blijft.

4. Plant groenten

Als je op zoek bent naar een manier om de tuin zowel functioneler als aantrekkelijker te maken, kun je overwegen wat groenten te planten. Dan heb je niet alleen verse producten binnen handbereik, maar kun je ze ook zien groeien. Als je niet veel ruimte hebt, kun je overwegen wat kruiden te planten. Ze nemen niet veel ruimte in beslag en kunnen in allerlei recepten worden gebruikt.

5. Breng groen aan

Groen in de tuin is een goede manier om een natuurlijker gevoel te creëren. Graszaad kopen is een handige eerste stap. Als je niet veel ruimte hebt voor planten, kun je overwegen wat potten of manden met groen op te hangen aan het balkon of aan de veranda. Houd bij de keuze van planten voor de buitenruimte rekening met lichtinval en bodemkwaliteit. Door te onderzoeken welke soorten planten het goed doen in bepaalde klimaten, kun je ervoor zorgen dat ze goed gedijen in de achtertuin.

6. Waterelementen toevoegen

Het toevoegen van vijvers, beekjes of watervallen zal elke gewone groene ruimte veranderen in een magische oase – om nog maar te zwijgen over het aantrekken van vogels en vlinders. Als het plaatsen dit buiten het budget valt, overweeg dan om te investeren in bakken met bloemen zoals lelies of hortensia’s – die geven vergelijkbare resultaten. Ook is het ophangen van vogelbadjes in de tuin altijd een eenvoudige manier om wat leven in een saaie groene ruimte te brengen. 

7. Plant kleurrijke bloemen

Bloemen zijn essentieel om kleur en levendigheid toe te voegen aan een tuin. Het planten van bloemen rondom je tuin is een simpele manier om deze meer karakter te geven en tegelijkertijd vlinders en bijen aan te trekken. Kies heldere kleuren zoals geel, roze, paars, rood, oranje of combineer ze allemaal. Bloembedden zijn ook ideaal om paden door de tuin te creëren; zorg er wel voor dat ze breed genoeg zijn, zodat mensen er gemakkelijk doorheen kunnen lopen zonder op de bloembedden zelf te hoeven stappen.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]