Roest verwijderen: hoe kun je roest verwijderen?

Alle metalen voorwerpen kunnen vroeg of laat een keer gaan roesten. Er zijn diverse middelen en manieren om je spullen te ontroesten, maar het is nog beter om je gereedschap en andere metalen voorwerpen goed te onderhouden, om op deze manier roest te voorkomen. Lukt dit toch niet, dan lees je in dit artikel alles wat je moet weten over het verwijderen van roest. Je kunt namelijk roest weghalen, of roest oplossen bijvoorbeeld. Na het lezen van onderstaande tips weet je precies hoe je dit aan moet pakken op verschillende oppervlakken. En bij Gereedschapscentrum vind je alles wat je hiervoor nodig hebt, of natuurlijk nieuw gereedschap wanneer het zo geroest is dat het niet meer te redden valt.

Snelle navigatie

Wat is roest?

Roest is een vorm van corrosie. We kennen roest natuurlijk allemaal, als een bruine, korrelige vlek op een stuk metaal. Het is aantasting van het metaal doordat het metaal reageert op de combinatie van water en zuurstof waar het mee in aanraking komt. Er ontstaat dan ijzeroxide, ook wel roest genoemd. Het metaal wordt door roest niet alleen minder fraai om te zien, maar ook dunner en dus minder sterk.

Hoe ontstaat roest?

Roest, oftewel corrosie van staal treedt op wanneer ijzer wordt blootgesteld aan zuurstof én water. Zuurstof en ijzer gaan na verloop van tijd aan elkaar hechten. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie, waarbij er een nieuwe verbinding ontstaat, namelijk ijzeroxide. IJzeroxide noemen ook wel roest. Het water versnelt dit proces, doordat kleine watermoleculen doordringen in het metaal en zo nog meer zuren vormen. Hierdoor wordt het metaal extra blootgesteld aan de vorming van ijzeroxide. Zeewater versterkt het proces nog wat meer, doordat het veel zout bevat. Zout dient bij dit proces als een geleider. IJzer zal dus sneller roesten als het in aanmerking komt met zeewater.

Hoe krijg je roest weg?

Hoe verwijder je roest? Als je spullen hebt die geroest zijn, dan wil je vaak deze roestvlekken verwijderen. Het ziet er niet fraai uit, het is niet praktisch en spullen als gereedschap zijn hierdoor minder goed bruikbaar. Ook roest aan je fiets of auto is niet wenselijk en om verdere schade te voorkomen is het van belang de roestplekken tijdig te behandelen. Zo roest het niet verder en kun je verdere schade voorkomen. Op de langere termijn bespaar je hier natuurlijk tevens kosten mee, zoals het onnodig vervangen van gereedschap en reparaties aan je auto. Roest verwijderen is dus altijd verstandig om te doen. Maar hoe kun je roest behandelen? Dit kan met diverse huis-, tuin- en keukenmiddeltjes.

Roest verwijderen van metaal met huishoudelijke middelen

Roest van metaal verwijderen kan op verschillende manieren. Zo zijn er diverse huishoudelijke middelen waarmee je op een eenvoudige en goedkope manier roest kunt verwijderen van metaal, zoals bijvoorbeeld gereedschap. Zo is azijn een zeer veelzijdig product wat in vrijwel ieder huishouden te vinden is. Het is ook nog eens spotgoedkoop. Azijn is erg zuur, waardoor het door roest heen bijt. Mocht je geen azijn in huis hebben, dan kan baking soda ook helpen. Het is zout en het schuurt, waardoor het kan helpen roest van metaal te verwijderen.

Een andere optie is de combinatie van citroen of limoen met zout. Strooi wat zout over de geroeste delen en sprenkel er daarna wat citroen- of limoensap over. Het zout en het zuur uit het sap lossen samen de roest op. Laat het eventjes intrekken en borstel het gereedschap daarna goed af. Mocht je niets van dit alles in huis hebben, dan is een aardappel ook nog een oplossing. Dit heeft vrijwel iedereen in huis en het kost wederom zo goed als niets. Wrijf een halve aardappel met afwasmiddel over de verroeste delen. Bij hardnekkige roest kan het zijn dat dit niet voldoende werkt, maar kleine roestplekken kunnen hiermee prima behandeld worden.

Roestplekken op je fiets

Als je fiets veel buiten staat, in weer en wind, dan kan het zijn dat je fiets hier en daar gaat roesten. Het is van belang deze roestplekken op tijd te behandelen, om verdere schade aan je fiets te voorkomen. Als de roestplekken te erg worden, kan het namelijk zo zijn dat bepaalde onderdelen zover wegroesten, dat er gaten in ontstaan. Dit kan natuurlijk een gevaar vormen in het verkeer. Bovendien moet het hele onderdeel dan wellicht vervangen worden of is je fiets afgeschreven. Dit brengt hoge, onnodige kosten met zich mee. Zorg daarom goed voor je fiets, zet hem als het even kan goed droog weg en behandel roestplekken zo snel mogelijk nadat deze zijn ontstaan.

Roest van fiets verwijderen

Ga je bij je fiets roest verwijderen, dan is het fijn om te weten hoe je dit het beste aan kunt pakken. De meeste roest op fietsen is vaak oppervlakkig, en daarom goed te verwijderen. Roest verwijderen van een fiets is dus vaak goed te doen. Je kunt hiervoor dezelfde middeltjes gebruiken als die we al eerder in dit artikel genoemd hebben. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt om je huid te beschermen tegen eventuele bijtende stoffen. Behandel de roestplek met het gekozen middel, zoals azijn, WD40, baking soda, citroensap met zout of cola bijvoorbeeld.

Laat het eventjes goed intrekken en bekijk of de roest al loslaat. Herhaal indien nodig de hele behandeling nog een keer. Zorg ervoor dat je na het intrekken de roestplek goed afspoelt en goed droog maakt. Het naspoelen zorgt ervoor dat het middel niet te lang in kan werken. Door het vervolgens goed af te drogen, kun je nieuwe roestvorming voorkomen. Let er ook altijd op dat je niet te hard schuurt. Je wilt je fiets immers niet nog verder beschadigen natuurlijk.

Middeltjes om roest mee te verwijderen

Er zijn verschillende middeltjes verkrijgbaar voor het verwijderen van roest. Zo bestaat er bijvoorbeeld roestverwijderaar. HG roestverwijderaar verwijderd roest zonder dat je het voorwerp hoeft te schuren. Na de behandeling kan het metaal bovendien direct gelakt worden, wat erg handig kan zijn als je bijvoorbeeld je tuinhek wilt opknappen. Maar er zijn meer middeltjes die goed werken tegen roest. Zo kun je roest verwijderen met cola. Wil je roest verwijderen? Cola is een goedkoop product om dit mee te doen. Leg de geroeste spullen een nachtje in de cola en je kunt de roest er zo af borstelen. Roest verwijderen met WD40 is ook een optie. Spuit je gereedschap in met WD40 en laat dit 24 uur intrekken. Daarna kun je de roest er met een borsteltje van staalwol vanaf schuren.

Roest verwijderen uit kleding

Roestvlekken in kleding kunnen erg hardnekkig zijn. En het is natuurlijk ontzettend zonde als je roestvlekken hebt in die mooie nieuwe blouse of jurk. Maar hoe krijg je roest uit kleding? Roest uit kleding halen is een uitdaging, maar niet onmogelijk. Zo kun je roestplekken in kleding behandelen met azijn en zout. Wrijf dit goed in in de vlek, bijvoorbeeld met een oude tandenborstel. Laat het een half uurtje intrekken en spoel het daarna goed uit. Ook de combinatie van citroensap met zout kan werken. Je knijpt een citroen uit boven de vlek en strooit er vervolgens zout op. Wrijf dit goed in en leg de kleding in de zon. Na tien minuutjes kun je het kledingstuk goed uitspoelen. Als laatste kan ook zure melk, dus melk die bedorven is, roestvlekken uit kleding verwijderen. Leg de kleding een nachtje in de zure melk en spoel de kleding de volgende ochtend goed uit. Daarna kun je het kledingstuk gewoon wassen in de wasmachine.

Roest verwijderen tegels

Als je last hebt van roest op tegels is dat natuurlijk zonde van je vloer. Roestvlekken op tegels komen zowel binnen als buiten voor. Buiten ontstaat roest op tegels bijvoorbeeld door een tuinset, barbecue of tuingereedschap dat de hele zomer op dezelfde plaats heeft buiten gestaan. Aan het einde van de zomer ruim je de spullen op en kom je erachter dat er roestvlekken in je tegels zitten. Binnen kan roest ontstaan op een tegelvloer door bijvoorbeeld een lekkende radiator. Maar hoe los je dit op? Roest verwijderen op tegels kan lastig zijn, maar het hoeft zeker niet in te houden dat je tegelvloer verpest is.

Hoe roest verwijderen van tegels?

Roest op tegels kan in veel gevallen verwijderd worden als je onderstaande tips opvolgt. Er zijn verschillende middeltjes verkrijgbaar die speciaal gebruikt kunnen worden om roest op tegels te verwijderen. Deze middeltjes zorgen ervoor dat een chemische reactie ontstaat, waardoor de roest zal verdwijnen. Schrik niet als het middeltje gaat borrelen, het is dan juist zijn werk goed aan het doen. Laat het eventjes intrekken en spoel de vlek daarna goed af met water. Als de vlekken niet helemaal verdwenen zijn, kun je behandeling gerust nog eens herhalen.

Roestplekken op tegels voorkomen

Het is natuurlijk fijn om te weten dat roestplekken van tegels verwijderd kunnen worden, maar het is nog beter om te voorkomen dat er überhaupt roestplekken op je tegels ontstaan. Om roestvlekken te voorkomen kun je om te beginnen goed opletten met metalen voorwerpen op je tegels. Laat deze niet te lang staan en voorkom dat ze in contact komen met water. Controleer regelmatig of er al roestplekken te zien zijn, om ergere roestvorming te voorkomen. Daarnaast kun je de tegels beschermen met een speciaal impregneermiddel. Dit gaat niet alleen roestplekken tegen, maar zorgt er ook voor dat vet, vuil water en olie niet in de tegels trekken en zo geen vlekken zullen veroorzaken.

Je auto en benzinetank ontroesten

Een auto is een typisch voorwerp waarbij roest veel voorkomt, terwijl je dat liever niet hebt. Hier geldt vooral dat voorkomen beter is dan genezen, maar wanneer je eenmaal roestplekken op je auto hebt zitten, wil je graag weten hoe roest van je auto te verwijderen. Ook je tank ontroesten is geen overbodige luxe wanneer je benzinetank roestplekken bevat. Als de roestplekken verder roesten, kunnen er namelijk gaten ontstaan. Dit is niet alleen een kostbare reparatie, maar ook nog eens gevaarlijk wanneer het je benzinetank betreft. Het is dus van belang roestplekken aan je auto zo snel mogelijk te behandelen om verdere schade te voorkomen. Je kunt dit laten doen bij de garage of zelf doen.

Roest behandelen auto

Je kunt de roest aan je auto dus zelf behandelen of verwijderen. Maar hoe doe je dat, roest verwijderen van een auto? Verwijder om te beginnen oppervlakkige roest met een staalborstel en schuurpapier. Schuur tot ongeveer 3 cm rondom de roestplek. Krijg je de roest met het schuurpapier niet volledig weg? Gebruik dan een roestverwijderaar. Plamuur vervolgens de auto. Het kan zijn dat dit meerdere keren moet, dit is afhankelijk van de diepte van de roestplek. Gebruik hierna een anti-roest primer. Deze zorgt ervoor dat nieuwe roestvorming voorkomen wordt en dat de lak beter hecht aan de auto. Vervolgens ontvet en schuur je de plek, waarna je de plek kunt lakken. Doe dit in dunnen lagen, zodat het goed dekt en houd een afstand van ongeveer 30 cm aan. Hiermee voorkom je dat de lak er te dik op zit en er druipers ontstaan. Tenslotte lak je de plek af met een blanke lak.

Hoe kan roest voorkomen worden?

Natuurlijk kun je roest voorkomen door ervoor te zorgen dat je ijzeren voorwerpen droog blijven. Zet je fiets binnen en laat een barbecue niet te lang in de tuin staan. Ruim gereedschap op nadat je het gebruikt hebt. Maar je kunt het metaal ook behandelen, waardoor je het beschermt door invloeden van buitenaf. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een laklaag, in kleur of transparant. Maar ook  verzinken, anodiseren of poedercoaten zijn manieren om metaal te beschermen. Ten slotte kun je metaal ook tegen vocht beschermen door er een vette laag overheen aan te brengen, zoals bijvoorbeeld met vaseline. Vaseline wordt al decennia lang gebruikt om schaatsen in te vetten zodat deze niet gaan roesten.

Conclusie: roest kun je prima zelf verwijderen

Een roestplek op je spullen hoeft dus helemaal niet te betekenen dat het voorwerp afgeschreven is. En hoewel voorkomen natuurlijk altijd beter is dan genezen, is het dus prima mogelijk om roestplekken zelf van je gereedschap, fiets, auto, kleding of tegels te verwijderen. Met bovenstaande tips moet je al een heel eind komen. Zorg goed voor je spullen en behandel roestplekken zo snel mogelijk, dan gaan je metalen spullen een heel stuk langer mee.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]