Schaduw maken in tuin: 10 manieren

Het is heerlijk als in het voorjaar de zon weer begint te schijnen. We kijken vaak uit naar die warme zomerdagen waarbij je lekker buiten in de tuin kunt gaan zitten. Alleen is het op dat soort warme en zonnige dagen ook wel heel prettig als er een plek in de tuin is waar je in de schaduw kunt gaan zitten. Dit kan je op verschillende manieren bewerkstelligen. Hieronder bespreken we een aantal mogelijkheden waarmee je een heerlijke schaduwplek in je tuin kunt creëren. Zo kan je op een warme zomerdag optimaal genieten van je eigen tuin.

Schaduw in tuin

1. Parasols

Manier nummer één is de meest voor de hand liggende oplossing, namelijk het aanschaffen van een parasol. Deze worden op vele plekken verkocht, zijn makkelijk te plaatsen en nemen weinig ruimte in beslag op het moment dat je de parasol wilt opruimen. Binnen de noemer parasol, zijn meerdere mogelijkheden te vinden. Je kunt gaan voor een standaard parasol met een standaard, of een parasol die geplaatst kan worden in een parasolvoet. De voet zorgt ervoor dat je parasol stevig op zijn plek blijft staan en dat hij niet omwaait bij een beetje wind. Er is echter veel meer mogelijk.

2. Zweefparasol 

De tweede manier is het gebruik maken van een zweefparasol. Deze is vaak wat groter qua afmeting, maar ook voorzien van een handig draaimechanisme waarmee je de zweefparasol eenvoudig kunt bedienen in de gewenste stand kunt zetten. Doordat de standaard buiten het schaduwgebied van de zweefparasol staat, kan je optimaal gebruik maken van de ruimte onder de parasol. Binnen de zweefparasols is er een grote sortering van verschillende parasols, sommige zijn zelfs verkrijgbaar met LED-verlichting. Zo kun je ook op het moment dat het donker wordt, gebruik maken van deze zweefparasols. Qua kosten is dit nog altijd een goed betaalbare optie.

3. Staande luifel 

Als manier nummer drie kan je de keuze laten vallen op het aanschaffen van een staande luifel. Deze is voorzien van twee standaarden aan de korte zijden van de luifel. Hierdoor is deze stabiel en biedt een behoorlijk grote schaduwplaats op uw terras. Je kunt hieronder met gemak een tuinset inclusief tafel kwijt. De luifel is iets kostbaarder dan de parasol maar biedt dan ook weer meer mogelijkheden.

4. Schaduwdoek 

Optie vier is een schaduwdoek. Deze geeft je de mogelijkheid om je gehele terras of de speelplek van de kinderen voor langere tijd een schaduwplek te maken. De schaduwdoeken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren. Hierdoor zijn zij een praktische oplossing voor elke plek in de tuin. De doeken zijn vervaardigd in verschillende materialen. Het meest gekozen materiaal is HDPE. Dit materiaal biedt 100% bescherming tegen UV-straling, maar is wel waterdoorlatend.

5. Tuinscherm 

Bij manier vijf denken we aan het gebruik van een tuinscherm. Een tuinscherm is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. Het scherm is eenvoudig en stijlvol en zorgt in een handomdraai voor een gezellig hoekje in de tuin. Het biedt je privacy maar ook bescherming tegen de wind en een laagstaande zon. De tuinschermen worden gemaakt van een uv- en scheurbestendig materiaal. Het is gemonteerd op een stalen verticale voet. Het gebruik is simpel. Je kan het scherm eenvoudig uit de cassette trekken en kan op het moment dat het nodig is via de automatische terugrolfunctie snel weer ingeklapt worden.

6. Pergola 

De zesde manier voor een wat meer permanentere schaduwmogelijkheid in de tuin is het plaatsen van een pergola. Een pergola is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. Het heeft een groot aanbod aan maten zodat er voor elke tuin wel een mogelijkheid is. Op een warme dag kan je het harmonicadoek uitschuiven, zodat je in de schaduw kunt genieten van het prachtige weer. Je bent op die manier goed beschermd tegen de schadelijke UV-straling. De pergola is makkelijk te monteren en wordt geleverd met een Nesling harmonicadoek.  Dit doek heeft 285 gram polyester per m2 waardoor het erg sterk is.

7. Partytenten en prieeltjes

Manier nummer zeven voor een tijdelijke schaduwplek in je tuin voor de momenten dat er een feestje gepland is, is redelijk voor de hand liggend. Een partytent kopen is dan een goede optie. Een partytent is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, kleuren en uitvoeringen. Met een goede partytent kun je een geweldig tuinfeest geven zonder dat je last hoeft te hebben van de weersinvloeden. Je bent beschermd tegen de zon maar het is ook een plek waar je goed beschermd bent tegen de regen. De tenten zijn snel en gemakkelijk te plaatsen. Je kan de keuze maken voor een partytent met wanden zodat je echt een stuk meer bescherming en beslotenheid hebt. Een partytent kan echt ook open zijn. De tent bestaat dan uit een stalen frame met een dak van stof met een PVC afwerking waardoor het waterdicht en weersbestendig is.

8. Prieel

Bij manier acht kiezen we voor een prieel. Deze heeft veel weg van een partytent. Het is een tent met twee zijwanden met een dak van oxford stof met PVC-coating. Hierdoor ben je beschermd tegen de schittering van de zon en heb je geen last van schadelijke UV-straling. Ook is het waterdicht waardoor een regenbui de pret niet kan drukken. De twee zijwanden bieden extra privacy, wat bij een feestje in de tuin best prettig kan zijn. 

9. Tuinpaviljoen 

De negende manier is wederom een tentvorm. Deze ander tentvorm die schaduw kan bieden is een tuinpaviljoen. Je kunt deze buiten in de tuin plaatsen als een groot en mooi zonnescherm als bescherming tegen de zon op een mooie warme zomerdag. Het paviljoen heeft een geventileerd dak welke zorgt voor een verbeterde luchtcirculatie en daardoor ook zorgt voor meer comfort. Het paviljoen heeft een stalen frame en het dak inclusief de verstelbare gordijnen zijn gemaakt van hoogwaardig polyester met een polyamide coating. Hierdoor is het paviljoen UV-bestendig maar ook waterbestendig. Je kan het tuinpaviljoen dus heerlijk laten staan en als de avond zich aandient, de gordijnen laten zakken voor wat meer privacy.

10. Vouwtent 

De tiende en daarmee laatste manier om een schaduwplekje te vinden in de tuin is het gebruik van een vouwtent. Een vouwtent is weer een variant op een partytent en kan voor een stukje schaduw zorgen op een zomerse dag. Echter bij slechte weersomstandigheden is het niet mogelijk om de vouwtent te gebruiken. Hij is wel water- en weerbestendig, maar niet gemaakt voor slechtere weersomstandigheden. Met de twee zijwanden biedt de vouwtent wel een heerlijk plekje buiten de zon waar je genoeg ruimte hebt om met een groep mensen te genieten van een mooie dag zonder te verbranden door het UV-licht.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]