Soorten elektrisch gereedschap: deze moet je hebben

Onder elektrisch gereedschap vallen alle soorten gereedschap die elektrisch aangedreven worden. Vaak zijn het alternatieven voor handgereedschap, waardoor het werk gemakkelijker wordt. De klus is sneller af, en bovendien is het resultaat vaak beter met elektrisch gereedschap. Enige nadeel: over het algemeen is elektrisch gereedschap duurder dan handgereedschap. In deze blog kijken we naar de soorten elektrisch gereedschap die jij in huis moet hebben. Je komt immers op een moment dat het handig is om de nodige gereedschappen te hebben. Zo kun je snel een klus in en om het huis klaren, zonder de machine te hoeven lenen van een vriend of buurman. We bekijken de voordelen van elektrisch gereedschap in het algemeen, de meest gebruikte soorten elektrisch gereedschap, maar ook de populairste merken met voordelen en nadelen. Zo heb jij de meest complete gids bij de hand om nieuw gereedschap uit te kiezen.

Soorten elektrisch gereedschap: deze moet je hebben

De voordelen van elektrisch gereedschap

Elektrisch gereedschap zorgt ervoor dat je sneller, krachtiger en bovendien efficiënter kunt werken. De klus is sneller klaar, kost je minder kracht en is ontzettend strak uitgevoerd. Zeker wanneer je een bepaalde klus vaker moet uitvoeren is dit absoluut de moeite waard. De verschillen tussen handgereedschap en elektrisch gereedschap zijn dan ook groot. Zo is de investering in elektrisch gereedschap groter, maar nog erg betaalbaar. Je hebt bovendien de keuze uit verschillende merken en uitvoeringen. Elk met zijn eigen kenmerken en bijbehorend prijskaartje. Er is op die manier altijd een instapmodel voor wanneer je niet het uiterste van de machine nodig hebt.

Tip: ben je op zoek naar een specifieke machine? Bekijk dan de koopgids van deze machine via KlustoolsXL. KlustoolsXL – Gereedschap informatie helpt jou door het keuzeproces, zodat je altijd het juiste elektrisch gereedschap kiest.

De meest gebruikte soorten elektrisch gereedschap

 • Accuboormachine: de nummer één machine die je in huis moet hebben. Je gebruikt hem voor het ophangen van een schilderij, de TV of bijvoorbeeld je dartbord. Daarmee ben je veel sneller dan met een schroevendraaier, en kost het bovendien een stuk minder kracht.
 • Boormachine: naast de accuboormachine (elektrische schroefmachine) heb je natuurlijk ook de boormachine. Ideaal voor het maken van een gat in een wand, bijvoorbeeld voor het leggen dan een kabel of leiding van de ene naar de andere ruimte.
 • Schuurmachine: om een woning netjes te houden moet er elke 10-15 jaar geschilderd worden. Of misschien wil je binnen die periode wel vaker een andere kleur op je kozijnen of deuren. Het schuren hiervan is dan cruciaal voor een mooi resultaat. Met een elektrische schuurmachine krijg je een mooi, egaal resultaat dat niet opweegt tegen schuren met de hand.
 • Zaagmachine: je hebt natuurlijk veel verschillende soorten elektrische zaagmachines. Bepaal welke zaagmachine jij kunt gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld de cirkelzaag, reciprozaag, afkortzaag, bandzaag en decoupeerzaag.
 • Boorhamer: hoewel de boorhamer geen elektrisch gereedschap is dat je dagelijks zult gebruiken is het ideaal wanneer je in huis een muurtje wilt slopen, of bijvoorbeeld een muur in de tuin opnieuw wilt opbouwen. Je hebt boorhamers op accu, al hebben de meeste boorhamers een stekker.
 • Tuinmachines: naast bovenstaande machines, die handig zijn bij het verbouwen van je huis zijn er ook veel soorten elektrisch gereedschap die handig zijn voor het onderhoud van de tuin. Denk dan bijvoorbeeld aan een bladblazer, heggenschaar of kettingzaag.

Merken elektrisch gereedschap met voor- en nadelen

Bosch: een van de grootste en populairste merken elektrisch gereedschap van Europa. Een kwalitatief hoogwaardig merk met een breed assortiment machines.

 • Voordelen: goede prestaties en betrouwbaar, compleet assortiment.
 • Nadelen: de laatste jaren minder actief met innovaties

DeWalt: een goed, kwalitatief machinemerk. Als een van de enige 36V machines waar veel behoefte naar is en veel innovaties de laatste jaren.

 • Voordelen: goed gereedschap met een fijne ergonomie. Ook heeft het merk steeds meer speciale gereedschappen die weinig andere merken hebben.
 • Nadelen: een middelmatige 12V lijn en een matige service voor reparaties.

Hikoki (voorheen Hitachi): dit merk heeft net als Bosch een aantal goede machines, goed, maar niet extreem goed of de beste koop.

 • Voordelen: een erg goede lijn met 18V gereedschappen, die continue wordt uitgebreid met steeds meer machines.
 • Nadelen: niet veel accessoires om de machines compleet te maken.

Makita: met name de universele accu voor alle machines, de snelle laadtijden en de vele verschillende machines maken Makita een van de grootste spelers.

 • Voordelen: een breed assortiment, batterijen die snel zijn opgeladen en continue nieuwe innovaties.
 • Nadelen: veel ongeveer gelijke machines met hetzelfde doel. Dat maakt de keuze voor jou als klant vaak lastig. Anderzijds, er is minder kans dat je een machine kiest die niet goed bij jouw wensen past.

Metabo: dit merk is uniek in daadloze gereedschappen. Echter heeft het niet alle machines die de professional graag zou willen hebben.

 • Voordelen: goede prestaties en erg populair in de wereld van de metaalbewerking, daardoor ook goed van kwaliteit.
 • Nadelen: beperkte range aan machine soorten.

Festool: onwijs hoge kwaliteit, duurder en daarmee echt voor professionals. Met handige stapelbare Festool systainers als favoriet van menig professional.

 • Voordelen: premium accu gereedschap met hoge prestaties. Unieke machines die niet ieder merk heeft.
 • Nadelen: hogere prijzen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]