Soorten trappen: alle modellen en materialen

Je bent op zoek naar een nieuwe trap, bijvoorbeeld omdat je gaat verbouwen of zelfs een volledig nieuw huis gaat bouwen. In die gevallen wil je een volledig beeld van de verschillende soorten trappen, de voordelen en nadelen van elk type trap en natuurlijk de bijkomende kosten. Op basis van al deze aspecten kun jij een keuze maken uit de verschillende soorten trappen en materialen.

Soorten trappen

Soorten trappen

Iedere woning, groot of klein heeft een ander soort trap nodig. Sommige hebben een andere functie, anderen hebben enkel een andere, unieke uitstraling.

Rechte trap

Het meest bekende model is vanzelfsprekend de rechte trap. Een rechte trap heeft een normale hellingshoek, is een open trap of dichte trap en heeft veelal trapleuningen. Door het uiterlijk en de beperkte vormen is een rechte trap het meest eenvoudige soort trap en toepasbaar in veel situaties. Voor situaties met minder ruimte is een molenaarstrap of zoldertrap een betere optie dan een normale rechte trap.

Kwartslag trap

In situaties waar een rechte trap niet past wordt vaak gekozen voor een kwartslag trap. Je kunt een kwartslag gebruiken om twee rechte trappen te verbinden, maar je kunt ook beginnen of eindigen met een kwartslag. Je kunt kiezen voor een open kwartslag trap of een dichte kwartslag trap. Afhankelijk van de situatie kun je kiezen voor een kwartslag trap met of zonder opbergruimte onder de trap. Een gebogen trapleuning wordt vaak toegepast bij een trap met een of meerdere kwartslagen. Of je een gebogen leuning nodig hebt zie je aan het verloop van je trapboom.

Wenteltrap

Een wenteltrap is een van de meest luxe mogelijkheden voor trappen. Deze wenteltrap is steil of minder steil, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Het is belangrijk om goed na te denken over het gebruik. Een steile wenteltrap zorgt er namelijk voor dat de trap minder goed te belopen is voor mensen die minder goed ter been zijn. 

Spiltrap

Een draai- en spiltrap draait, net als de wenteltrap, rond één centrale as. Dat zorgt ervoor dat dit soort trap weinig ruimte inneemt. Je zult een spiltrap misschien niet direct herkennen, maar je vindt hem in de meeste Nederlandse woningen. Een voordeel is de ruimtebesparing. Een nadeel is dat de treden door de draaiing een beperkt oppervlak hebben, wat lastiger loopt.

Molenaarstrap

Een molenaarstrap of steektrap is een steile trap, die veel wordt toegepast in situaties met beperkte ruimte. Door de steilte van de trap is deze minder handig te belopen. Door deze combinatie van factoren wordt een molenaarstrap vaak toegepast als trap naar een zolder, vide of hoogslaper. In de meeste gevallen blijft een molenaarstrap aan de onderzijde open voor een ruimtelijk effect. Het kan ook lonen om onder de trap opbergruimte te maken.

Zwevende trap

Een van de meest unieke soorten trappen is de zwevende trap. Hierbij worden de traptreden middels metalen beugels direct aan de muur bevestigd. Door het ontbreken van een leuning en één zijkant wordt een ruimtelijk gevoel gecreëerd. Natuurlijk is een zwevende trap een eyecatcher in jouw huis. Ondanks het unieke effect hoeft een zwevende trap niet duurder te zijn: er worden immers minder materialen gebruikt dan bij een normale trap.

Zoldertrap

Voor situaties waar de zolder niet dagelijks wordt gebruikt is een zoldertrap of vlizotrap ideaal. Dit soort trap kan worden ingeklapt wanneer deze niet wordt gebruikt. Dit bespaart enorm veel ruimte in de gang op de bovenverdieping of bijvoorbeeld in een garage.

Dichte of open trap

Voor de meeste soorten trappen geldt dat je kunt kiezen tussen een dichte trap of een open trap. Het verschil zit hem in de afwezigheid van een stootbord. Je kijkt dus tussen de verschillende traptreden naar beneden. Een open trap zorgt voor een meer ruimtelijker gevoel en meer lichtinval. Het licht wordt immers niet beperkt door de stootborden. Door het meerwerk en materiaalverbruik is een dichte trap altijd duurder dan een open trap. Twijfel je over de keuze, dan kun je deze altijd later nog wijzigen. Een open trap dichtmaken behoort immers ook altijd later nog tot de mogelijkheden.

Materialen

De soorten trappen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen. Het meest voorkomende materiaal is vanzelfsprekend hout. Een houten trap leent zich voor standaard maten, maar ook voor een trap op maat. Binnen houten trappen heb je de keuze uit verschillende houtsoorten zoals eiken-, dennen- en beukenhout met elk een eigen uitstraling, voordelen en nadelen. Ben je benieuwd naar de soorten hout, bekijk dan de verschillende houten trappen via Houtcompleet. Naast hout zijn ook beton, staal, glas en verschillende soorten natuursteen mogelijk als materialen voor een trap.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]