Stappenplan TV ophangen met muurbeugel

Je hebt een nieuwe TV gekocht, of wilt de TV ophangen aan de muur. Hoe pak je dat aan? Hoe bevestig je de TV beugel aan de muur? In dit artikel bekijken we de instructies voor een muurbeugel bevestigen. Zo wordt een TV beugel ophangen eenvoudig én bovendien voor iedereen te doen. We beginnen met de benodigdheden: wat heb je nodig voor het ophangen van de TV? En met welke stappen zorg je ervoor dat de TV daadwerkelijk aan de muur komt te hangen. Doorloop de stappen, dan hangt jouw TV innen no-time aan de muur.

Stappenplan TV ophangen met muurbeugel

TV ophangen: de benodigdheden

In het pakket voor de muurbeugel of TV beugel zitten eigenlijk alle bevestigingsmaterialen. Het gereedschap wordt niet meegeleverd, dat heb je zelf nodig. Het benodigde gereedschap vind je hieronder in de lijst. Wat de bevestigingsmaterialen en onderdelen van de TV beugel betreft: veel onderdelen heb je niet nodig. Er worden namelijk materialen voor verschillende formaten TV’s meegeleverd.

Je hebt de volgende gereedschappen nodig voor bevestiging:

  • Kruiskopschroevendraaier
  • Platte schroevendraaier
  • Hamer
  • Ringsteeksleutel
  • Boormachine of klopboormachine
  • Stofzuiger
  • Steen- of houtboor in de maat van de pluggen van de muurbeugel
  • Waterpas (als deze niet bij de muurbeugel zit)
  • Potlood
  • Rolmaat

Stap 1: TV beugel frame aan de TV bevestigen

De eerste stap voor het bevestigen van de TV is het frame te bevestigen aan de TV. Je legt hiervoor de TV met de schermzijde naar onderen. Leg hem op een zachte doek en zorg dat de ondergrond glad en stabiel is. Op die manier kun je de TV-kant van de muurbeugel aan de TV bevestigen. Zorg ervoor dat dit deel niet uitsteekt wanneer bevestigd aan de TV, dit geeft een vreemd beeld wanneer de TV straks aan de muur hangt. 

Stap 2: bepaal de positie van de TV

In de tweede stap bepaal je de ideale positie van de TV aan de muur. De ideale hoogte is de hoogte waarbij jouw ogen zittend op de bank of fauteuil op tweederde hoogte van het scherm vallen. Je kunt daarna de gaten voor bevestiging van de beugel aftekenen op de muur. Houd de TV ook even tegen de muur aan om de exacte, perfecte positie voor de TV te bepalen. Je wil immers niet verkeerd boren in de muur.

Stap 3: bevestig de TV beugel aan de muur

Nu je de schroefgaten hebt bepaald is het tijd om met de boormachine de gaten in de muur te maken. Hierin komen de pluggen, waarin jij uiteindelijk de schroeven draait voor bevestiging van de TV beugel. Bij sommige beugels kun je na bevestiging nog iets stellen, gebruik hiervoor een waterpas, zodat de muurbeugel helemaal recht aan de muur hangt.

Stap 4: het frame van de TV aan de muurbeugel bevestigen

Het is nu tijd om de TV aan de muurbeugel te bevestigen. Het frame, dat je in stap 1 hebt gemonteerd past precies in de TV beugel uit stap 3. Bevestig beiden aan elkaar. Controleer of de TV volledig waterpas hangt, en stel eventueel nog iets bij. De TV hangt nu aan de muur en de bevestiging is klaar.  Tijd om te genieten van de nieuwe hangende TV aan de muur.

Bonustip: vóór het bevestigen van de TV de muur schilderen

Denk jij al een tijdje na over een nieuwe kleur op de muur? Het moment voor het ophangen van de TV aan de muur is het ideale moment. Je hebt de ruimte langs de muur nu vrij, en er hangt nog geen TV aan de muur. Dit maakt het schilderen eenvoudig. Twijfel je over de kleuren, lees dan meer over de woonkleuren van 2020 en 2021 in deze blog. Op die manier past de nieuwe kleur op de muur ook nog volledig bij de woontrends van nu.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]