Hoe verlaag je het stroomverbruik in huis? 3 tips

Niet alleen gas is de afgelopen tijd veel duurder geworden, ook stroom. Daarom is het belangrijk dat mensen weten hoe ze op zowel gas als stroom moeten besparen. Toch zijn de meeste mensen nog altijd in de veronderstelling dat dit om grootschalige veranderingen in huis vraagt. Dat ze hierbij een groot deel van hun wooncomfort in moeten leveren. Niets is echter minder waar. Vaak is besparen op het stroomverbruik namelijk makkelijker dan je denkt. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. 

Ben jij op zoek naar manieren om snel en eenvoudig te besparen? Maar heb je geen idee waar te beginnen? Met behulp van de volgende tips creëer je al een fikse besparing.

Stroom opwekken door windmolens

1. Conventionele verlichting uit huis verwijderen 

Van welke lampen maak jij momenteel gebruik? De meeste mensen hebben geen flauw idee. Dit zien ze pas wanneer de lampen aan vervanging toe zijn. Gezien de meesten nog altijd aan de goedkoopste lampen de voorkeur geven, is de kans groot dat je nog altijd halogeen- of zelfs gloeilampen in huis gebruikt. In dat geval valt er nog flink wat te besparen. Simpelweg door alle conventionele verlichting uit huis te verwijderen en voor LED te kiezen. 

Op Ledwereld.nl vind je een heel scala aan ledlampen. Ledlampen zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Hierdoor is er altijd wel één die aan jouw wensen voldoet. Laat je vooral niet afschrikken door de aanschafprijs. Hoewel deze inderdaad hoger ligt dan bij conventionele verlichting, verdien je dit ook gemakkelijk terug. Ledlampen verbruiken namelijk veel minder energie, beschikken over een veel langere levensduur en dragen daarmee bij aan een duurzaam leven. 

2. Energiezuinig wassen 

In de meeste gezinnen wordt er volop gewassen. Zeker bij gezinnen met (jonge) kinderen. Tijdens het wassen verbruik je echter veel stroom. Hier valt dan ook flink wat te besparen. Zorg er in de eerste plaats altijd voor dat je nooit te kleine wassen draait. Heb je nog maar een halve was liggen? Spaar deze dan op, totdat er genoeg is om een volle draai te maken. Probeer de wasdroger ook zo min mogelijk te gebruiken. Geef de voorkeur aan het ophangen van de was. Op die manier bespaar je heel veel stroom. Besef tegelijkertijd ook dat je was meestal ook veel sneller droog is. Zeker gedurende de zomermaanden. Een klein beetje zon en wind doet wonderen. Je was ruikt er ook nog eens heerlijk fris door! 

3. Schakel oude apparaten volledig uit 

Heb je nog een zeer oude televisie of computer? Dan verbruiken deze meestal veel energie. Zelfs wanneer ze op stand-by staan. Leer jezelf daarom aan om deze apparaten volledig uit te schakelen na gebruik. Wil je er absoluut zeker van zijn dat het apparaat geen energie meer verbruikt? Controleer dan of je nog een lichtje kunt zien of trek voor meer zekerheid de stekker uit het stopcontact. Dit is ongelooflijk makkelijk toe te passen in het dagelijks leven en zo bespaar je op jaarbasis toch alweer gauw tientallen euro’s. Zo eenvoudig kan het zijn.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Nieuwe droomkeuken? Zo kun je deze realiseren

Het realiseren van je droomkeuken is een spannend en bevredigend project. Een keuken is niet [...]

Een gezellig buitenverblijf creëren met stijlvolle tuinmeubels: hoe pak je dat aan?

De tuin is een heerlijke plek om lekker te zitten tijdens de warmere zomerdagen. Daarnaast [...]

Zijn je leidingen thuis vaak verstopt? Hier zijn wat oorzaken en oplossingen

Niets is zo irritant als een gootsteen die niet doorloopt, een toilet dat niet goed [...]

4 redenen waarom je een vloerkleed in huis moet nemen

Een vloerkleed kan een geweldige toevoeging zijn aan elk interieur. Of je nu op zoek [...]

Woningrenovatie: hoe pak je dat aan?

Het renoveren van een woning biedt een unieke kans om nieuw leven in een oud(er) [...]

Screens: alle voordelen van screens voor je ramen

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je wooncomfort en het verlagen van je energiekosten, [...]

Wat is belangrijk bij stoelen voor in de horeca?

Stoelen zijn een essentieel onderdeel van elk horecagelegenheid, of het nu gaat om een café, [...]

Bijpassende eettafel en bijzettafel: zo zorg je voor een bijpassend geheel

Het kiezen van meubels voor je woonkamer en eetkamer kan een uitdagende taak zijn, vooral [...]

Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]