Hoe verlaag je het stroomverbruik in huis? 3 tips

Niet alleen gas is de afgelopen tijd veel duurder geworden, ook stroom. Daarom is het belangrijk dat mensen weten hoe ze op zowel gas als stroom moeten besparen. Toch zijn de meeste mensen nog altijd in de veronderstelling dat dit om grootschalige veranderingen in huis vraagt. Dat ze hierbij een groot deel van hun wooncomfort in moeten leveren. Niets is echter minder waar. Vaak is besparen op het stroomverbruik namelijk makkelijker dan je denkt. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. 

Ben jij op zoek naar manieren om snel en eenvoudig te besparen? Maar heb je geen idee waar te beginnen? Met behulp van de volgende tips creëer je al een fikse besparing.

Stroom opwekken door windmolens

1. Conventionele verlichting uit huis verwijderen 

Van welke lampen maak jij momenteel gebruik? De meeste mensen hebben geen flauw idee. Dit zien ze pas wanneer de lampen aan vervanging toe zijn. Gezien de meesten nog altijd aan de goedkoopste lampen de voorkeur geven, is de kans groot dat je nog altijd halogeen- of zelfs gloeilampen in huis gebruikt. In dat geval valt er nog flink wat te besparen. Simpelweg door alle conventionele verlichting uit huis te verwijderen en voor LED te kiezen. 

Op Ledwereld.nl vind je een heel scala aan ledlampen. Ledlampen zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Hierdoor is er altijd wel één die aan jouw wensen voldoet. Laat je vooral niet afschrikken door de aanschafprijs. Hoewel deze inderdaad hoger ligt dan bij conventionele verlichting, verdien je dit ook gemakkelijk terug. Ledlampen verbruiken namelijk veel minder energie, beschikken over een veel langere levensduur en dragen daarmee bij aan een duurzaam leven. 

2. Energiezuinig wassen 

In de meeste gezinnen wordt er volop gewassen. Zeker bij gezinnen met (jonge) kinderen. Tijdens het wassen verbruik je echter veel stroom. Hier valt dan ook flink wat te besparen. Zorg er in de eerste plaats altijd voor dat je nooit te kleine wassen draait. Heb je nog maar een halve was liggen? Spaar deze dan op, totdat er genoeg is om een volle draai te maken. Probeer de wasdroger ook zo min mogelijk te gebruiken. Geef de voorkeur aan het ophangen van de was. Op die manier bespaar je heel veel stroom. Besef tegelijkertijd ook dat je was meestal ook veel sneller droog is. Zeker gedurende de zomermaanden. Een klein beetje zon en wind doet wonderen. Je was ruikt er ook nog eens heerlijk fris door! 

3. Schakel oude apparaten volledig uit 

Heb je nog een zeer oude televisie of computer? Dan verbruiken deze meestal veel energie. Zelfs wanneer ze op stand-by staan. Leer jezelf daarom aan om deze apparaten volledig uit te schakelen na gebruik. Wil je er absoluut zeker van zijn dat het apparaat geen energie meer verbruikt? Controleer dan of je nog een lichtje kunt zien of trek voor meer zekerheid de stekker uit het stopcontact. Dit is ongelooflijk makkelijk toe te passen in het dagelijks leven en zo bespaar je op jaarbasis toch alweer gauw tientallen euro’s. Zo eenvoudig kan het zijn.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]