Tafel behandelen | Hoe doe je dat?

Hoewel je wellicht op slag verliefd bent geworden op meubelen die onbewerkt zijn, je kunt ze toch maar beter wat duurzamer maken zodra je de kans krijgt. Zo geniet je er extra lang van.

We snappen het wel, hoor. Je schaft een tafel, stoel of kast aan juist omdat die er zo ruw uitziet. Dat meubel is direct een behoorlijke brok sfeer in jouw woonkamer. Wellicht past het perfect bij de rest van je interieur, de zetels en oppervlakken die je er al hebt staan. Waarom zou je in godsnaam nog iets willen veranderen aan je nieuwe favoriete tafel? Althans, hopelijk vind je het niet erg, maar voor het voorbeeld gaan we er maar even vanuit dat het hier om een tafel gaat. In orde? Ja? Mooi!

Oké, nou, we moeten je helaas vertellen dat onbehandeld hout vaak zo vol komt te zitten met vlekken en olie die je er niet meer uit krijgt, dat heel het uiterlijk ervan naar de knoppen gaat. Misschien vind je dat juist mooi, zo’n meubel dat qua uiterlijk en uitstraling met je meegroeit. In dat geval hoef je natuurlijk eigenlijk niets te doen. Maar wees er wel van bewust dat onbehandeld hout gemakkelijker splinters en scherpe randen en punten met zich mee kan brengen.

Ga je hem dan toch maar liever behandelen? Dat is heel verstandig van je! Hieronder hebben we stapsgewijs uiteengezet hoe je dan het beste te werk gaat.

Tafel behandelen | Hoe doe je dat?

Schuren

Pak een schuurblok en wikkel hier een schuurpapier omheen met een korrel van 280. Met deze hele fijne schuurkorrel ga je in de lengte over het hout heen. Denk eraan, schuur altijd met de nerf mee! Doe je dat niet, dan maak je wellicht krassen die moeilijk te herstellen zijn.Althans, het kan wel, maar dat betekent dat je weer helemaal van voor af aan mag beginnen. Lijkt ons niet dat je daarop zit te wachten. Maar gebeurt dit tijdens het schuren, dan ga je net zo lang over dat oppervlak heen tot de kras weer is verdwenen.

Ook woodclean is te gebruiken om de oude laklaag te verwijderen. Maar wanneer er sprake is van duidelijke gebruikssporen, is schuren toch echt het beste.

Afstoffen

Zodra je klaar bent met schuren, verwijder je al het eventuele stof dat er op ligt. Gebruik hiervoor een droge en schone doek, zodat er geen water of andere substantie op het hout blijft liggen – laat staan dat het erin trekt.

Olie

Ben je er zeker van dat de tafel geheel stofvrij is? Hartstikke mooi! Dan is nu het moment aangebroken om deze te behandelen met houtolie. En niet alleen de bovenkant, hè? Ook alle randen, beide kopse kanten en de onderzijde moeten worden ingesmeerd. Vervolgens laat je je nieuwe meubel een half uurtje zo staan, waarna je er nog één keer overheen gaat met een doek. Daarna kun je de tafel in gebruik nemen! Zo simpel is het nou.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]