Tips om je huis schoon te houden

Het komt je ongetwijfeld wel eens voor: heb je voor je gevoel net je huis weer schoongemaakt, is het overal weer een bende. Maar er zijn ook mensen die altijd een schoon huis lijken te hebben. Hoe doen ze dat? Simpel, ze passen diverse tips toe als gewoontes en doen altijd een klein beetje in plaats van alles in een keer goed schoonmaken.

Onderstaande tips geven je raad hoe jij ook je (t)huis schoon kan maken en houden. Want in een schoner huis leef je gewoon een stuk fijner.

Schoonmaken met spray

1) Maak vaker een beetje schoon

In de intro noemde we het al even, maar het werkt vaak beter om iets vaker schoon te maken dan een keer alles heel grondig. Als je dagelijks of om de dag beetje bij beetje schoon maakt, kan je je huis gewoon heel schoonhouden. Stof stapelt zich niet op, waardoor het vies lijkt. Daarnaast kost het je ook niet heel veel tijd. In plaats van 10 minuten Facebook, kan je ook even stofzuigen bijvoorbeeld.

2) Ruim op als je weg gaat

Nog een makkelijke tip en gewoonte: ruim op als je weg gaat. Dat kan wat uitgebreider zijn zoals als je weg gaat op vakantie, maar ook heel simpel. Bijvoorbeeld als je net wat gedronken hebt uit een glas. Ruim dat glas meteen op, en het zorgt voor een schoner ogend huis.

Verder kan je het bijvoorbeeld ook toepassen op je slaapkamer, om daar je bed op te maken als je je bed uit gaat. Hoeft niet zo moeilijk te zijn, maar alles oogt er wel schoner door.

3) Zorg dat de woonkamer schoon is

De meeste tijd spendeer je waarschijnlijk in de woonkamer. Wellicht drink je daar tijdens je ontbijt wat, en kijk je ’s avonds televisie voordat je slapen gaat. Daarnaast is het ook een ruimte waar je ongetwijfeld vaak doorheen loopt. Kortom, een plek waar je veel bent.


Het is verstandig om de woonkamer dan schoon te houden. Dit kan heel makkelijk al met een goede stofzuiger. Of als je daar zelf geen zin in hebt, kan je ook nog kiezen voor een robotstofzuiger. Dan hoef je zelf helemaal weinig te doen, op misschien wat afstoffen na.

Zeker als je ook nog huisdieren hebt, is het van belang om goed stof te zuigen (of in ieder geval de vloer schoon te houden). Huisdieren verliezen vaak natuurlijk haren, en die komen overal terecht. Zorg je dat je die een beetje weg houdt, dan is je huis al een stuk schoner.

4) Start met waar je tegenop ziet

Heb je een schoonmaak taak waar je altijd tegenop kijkt. Bijvoorbeeld de vaat, je volle wasmand of het stofzuigen van je huis? Begin daar dan mee. Klinkt misschien heel vervelend om te doen, maar om continu te weten dat je het moet doen en het niet doet is misschien wel nog vervelender. Op die manier gaat de klus je steeds meer aanstaan, terwijl het waarschijnlijk niet eens zoveel tijd kost. Die tijd dat je erover piekert om te gaan doen, kan je beter besteden aan de taak zelf.

Vervolgens kan je taken doen die je minder erg vindt om te doen, en zo eindig je je schoonmaak taken dus ook met iets wat ‘leuker’ is.

5) Gebruik maken van een toiletblok

Misschien heel flauw, maar een toiletblok in je wc doet wonderen. Niet alleen op de wc overigens, maar in je hele huis zal geur een effect hebben op hoe schoon je het ervaart. Koop daarom een toiletblokjes, en geurkaarsen voor in je huis bijvoorbeeld. Door de lekkere geur wordt je huis een stuk aangenamer om te wonen.

6) Verplaats meubels eens

Je huis kan er heel erg schoon uitzien, maar misschien heb je dan nog niet je bank verplaatst, of eens goed onder je kast gekeken. Kans is groot dat daar nog een hoop schoon te maken valt.

Vaak wordt dit vergeten om te doen, om ook onder en achter meubels schoon te maken. Terwijl dit toch net zo belangrijk is als al het andere. Immers, is het achter de kast nog steeds vies, dan kan dat net zo makkelijk naar de rest van je huis waaien. Verplaats daarom eens je meubels, en kijk of het daar ook wel zo schoon is als je hoopt.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]