Tips om je huis schoon te houden

Het komt je ongetwijfeld wel eens voor: heb je voor je gevoel net je huis weer schoongemaakt, is het overal weer een bende. Maar er zijn ook mensen die altijd een schoon huis lijken te hebben. Hoe doen ze dat? Simpel, ze passen diverse tips toe als gewoontes en doen altijd een klein beetje in plaats van alles in een keer goed schoonmaken.

Onderstaande tips geven je raad hoe jij ook je (t)huis schoon kan maken en houden. Want in een schoner huis leef je gewoon een stuk fijner.

Schoonmaken met spray

1) Maak vaker een beetje schoon

In de intro noemde we het al even, maar het werkt vaak beter om iets vaker schoon te maken dan een keer alles heel grondig. Als je dagelijks of om de dag beetje bij beetje schoon maakt, kan je je huis gewoon heel schoonhouden. Stof stapelt zich niet op, waardoor het vies lijkt. Daarnaast kost het je ook niet heel veel tijd. In plaats van 10 minuten Facebook, kan je ook even stofzuigen bijvoorbeeld.

2) Ruim op als je weg gaat

Nog een makkelijke tip en gewoonte: ruim op als je weg gaat. Dat kan wat uitgebreider zijn zoals als je weg gaat op vakantie, maar ook heel simpel. Bijvoorbeeld als je net wat gedronken hebt uit een glas. Ruim dat glas meteen op, en het zorgt voor een schoner ogend huis.

Verder kan je het bijvoorbeeld ook toepassen op je slaapkamer, om daar je bed op te maken als je je bed uit gaat. Hoeft niet zo moeilijk te zijn, maar alles oogt er wel schoner door.

3) Zorg dat de woonkamer schoon is

De meeste tijd spendeer je waarschijnlijk in de woonkamer. Wellicht drink je daar tijdens je ontbijt wat, en kijk je ’s avonds televisie voordat je slapen gaat. Daarnaast is het ook een ruimte waar je ongetwijfeld vaak doorheen loopt. Kortom, een plek waar je veel bent.


Het is verstandig om de woonkamer dan schoon te houden. Dit kan heel makkelijk al met een goede stofzuiger. Of als je daar zelf geen zin in hebt, kan je ook nog kiezen voor een robotstofzuiger. Dan hoef je zelf helemaal weinig te doen, op misschien wat afstoffen na.

Zeker als je ook nog huisdieren hebt, is het van belang om goed stof te zuigen (of in ieder geval de vloer schoon te houden). Huisdieren verliezen vaak natuurlijk haren, en die komen overal terecht. Zorg je dat je die een beetje weg houdt, dan is je huis al een stuk schoner.

4) Start met waar je tegenop ziet

Heb je een schoonmaak taak waar je altijd tegenop kijkt. Bijvoorbeeld de vaat, je volle wasmand of het stofzuigen van je huis? Begin daar dan mee. Klinkt misschien heel vervelend om te doen, maar om continu te weten dat je het moet doen en het niet doet is misschien wel nog vervelender. Op die manier gaat de klus je steeds meer aanstaan, terwijl het waarschijnlijk niet eens zoveel tijd kost. Die tijd dat je erover piekert om te gaan doen, kan je beter besteden aan de taak zelf.

Vervolgens kan je taken doen die je minder erg vindt om te doen, en zo eindig je je schoonmaak taken dus ook met iets wat ‘leuker’ is.

5) Gebruik maken van een toiletblok

Misschien heel flauw, maar een toiletblok in je wc doet wonderen. Niet alleen op de wc overigens, maar in je hele huis zal geur een effect hebben op hoe schoon je het ervaart. Koop daarom een toiletblokjes, en geurkaarsen voor in je huis bijvoorbeeld. Door de lekkere geur wordt je huis een stuk aangenamer om te wonen.

6) Verplaats meubels eens

Je huis kan er heel erg schoon uitzien, maar misschien heb je dan nog niet je bank verplaatst, of eens goed onder je kast gekeken. Kans is groot dat daar nog een hoop schoon te maken valt.

Vaak wordt dit vergeten om te doen, om ook onder en achter meubels schoon te maken. Terwijl dit toch net zo belangrijk is als al het andere. Immers, is het achter de kast nog steeds vies, dan kan dat net zo makkelijk naar de rest van je huis waaien. Verplaats daarom eens je meubels, en kijk of het daar ook wel zo schoon is als je hoopt.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]