TL vervangen door LED: uitleg & voordelen

TL vervangen door LED zorgt voor een besparing van 20-80% van de energiekosten. Geen wonder ook dat TL vervangen door LED zichzelf binnen een paar jaar terug verdient. In sommige gevallen zijn er voor zakelijke toepassingen zelfs subsidies beschikbaar. In dit artikel kijken we naar LED verlichting, de voordelen, subsidie en besparing. Je weet op die manier welke keuze je maakt wanneer je TL vervangt door LED. Zelf TL vervangen door LED, bekijk de opties voor jouw situatie bij Budgetlight.

TL vervangen door LED

Wat is LED?

Een traditionele lamp heeft een gloeidraad, waar een LED lamp een elektronisch component bevat dat het licht uitzendt. LED staat voor Light Emitting Diode, in het Nederlands een lichtgevende diode. Het belangrijkste voordeel van LED verlichting is het lagere energieverbruik, hetgeen kosten bespaart en beter is voor het milieu. Bovendien is de levensduur van LED verlichting vele malen langer dan die van traditionele verlichting.

Hoe werkt LED verlichting?

Een LED, ook wel lichtgevende diode genoemd, straalt licht uit wanneer stroom in de juiste richting door de halfgeleider stroomt. Stroomt de stroom niet op de juiste manier door het LED heen, dan blijft het donker, maar gaat de LED lamp niet kapot. De kleur van het licht wordt bepaald door het materiaal waarvan de halfgeleider is gemaakt. Verder bestaat LED verlichting uit het lichtgevend materiaal, de bedrading en een behuizing voor bescherming. Ondanks het kleine formaat zorgt LED voor veel licht.

Welke kleuren heeft LED verlichting?

De kleur van LED verlichting wordt bepaald door het materiaal van de halfgeleider. Ook de hoeveelheid spanning die door de lichtgevende diode heen loopt bepaalt een groot deel van de lichtkleur. Inmiddels is het mogelijk geworden om vrijwel elke kleur te maken met LED verlichting, waardoor ook hierin geen beperkingen meer zijn rondom de inzetbaarheid.

Hoe is LED verlichting ontstaan?

Al in de jaren ‘20 werd LED verlichting bedacht door de Rus Oleg Losev. Het duurde echter nog lang voordat LED echt doorbrak. Want al in 1927 publiceerde hij een artikel in een Russisch tijdschrift. Pas 35 jaar later in het jaar 1962 brak LED verlichting echt door toen Nick Holoyak een werkende LED produceerde en het naar de massa bracht.

Welke toepassingen heeft LED verlichting?

Tegenwoordig wordt LED verlichting vrijwel overal gebruikt: van zakelijke tot particuliere toepassingen in allerhande producten. Zo vind je LED verlichting in auto- en fietsverlichting, maar ook in de meeste lampen in en om het huis. Met name in de kantoorinrichting en zakelijke omgeving verving de LED de traditionele TL verlichting.

Hoe lang gaat een LED mee?

Een LED heeft ongeveer 50.000 branduren. Deze levensduur is vooral afhankelijk van de mate waarin het haar warmte kwijt kan. Inschakelen, uitschakelen en het gebruik in combinatie met dimmers of sensoren zorgt niet voor een kortere levensduur, een groot verschil tegenover traditionele verlichting, waarbij dit wel degelijk gevolgen had.

Wat zijn de voordelen van TL vervangen door LED?

TL vervangen door LED heeft veel voordelen. Daarom vind je hieronder de belangrijkste TL vervangen door LED voordelen opgesomd.

  • Stroombesparing: LED verlichting bespaart gemiddeld 20-80% aan stroom. Hierbij is vooral het type LED belangrijk voor de mate van besparing.
  • Levensduur: de levensduur van LED is ongeveer 4x langer dan dat van TL verlichting. Ook heeft inschakelen en uitschakelen geen invloed op de levensduur van de verlichting.
  • Flikkeren: traditionele LED verlichting flikkert bij het inschakelen of zelfs continue bij oudere TL verlichting. LED flikkert niet en is daardoor rustiger voor de ogen.
  • Besparen: de armaturen voor LED zijn goedkoper dan oude TL-armaturen. Ook zijn de oude TL-armaturen te hergebruiken bij vervanging.
  • Milieu: naast de besparing op energie bevat LED geen giftige stoffen, waardoor ze na de levensduur goed verwerkt kunnen worden.
  • Dimbaar: de meeste ledverlichting is direct dimbaar. Je kunt het daardoor inzetten als functionele verlichting, maar ook als sfeerverlichting.
  • Direct licht: waar spaarlampen op moeten warmen geeft LED direct licht.
  • Inzetbaarheid: LED is toepasbaar in een zakelijke omgeving, bijvoorbeeld een kantoor of magazijn, maar ook thuis of in producten. Zelfs onder extreme omstandigheden zoals een koelcel kan LED verlichting worden gebruikt.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Je vloer verbouwen? Met deze 3 tips vind jij het juiste ondervloer materiaal

Iedere verbouwing eist planning en organisatie. Het verbouwen van je vloer is een project dat [...]

Voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand

Investeren in vastgoed is een uitstekende methode om vermogen mee op te bouwen. Zoals bij [...]

Waarom kiezen mensen voor het beveiligen van de woning

U ziet het tegenwoordig steeds vaker voorkomen: huizen en panden voorzien van een alarminstallatie, camerasysteem [...]

Jouw wooncomfort verbeteren: hier kan je aan denken

In een tijd waarin we vaak druk bezig zijn, willen we thuis zo veel mogelijk [...]

Welke lichtsterkte en lichtkleur moeten lampen hebben in elke ruimte in huis?

Licht is niet alleen functioneel, maar ook bepalend voor de sfeer in een ruimte. Het [...]

Veranda voordelen? Alle voordelen van een veranda

Een veranda is veel meer dan alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis. Het brengt [...]

Pakket brievenbus voordelen? Alle voordelen van een pakketbrievenbus

In de moderne wereld, waar online winkelen een tweede natuur is geworden, is de behoefte [...]

Zo krijg je meer licht in huis: verbouwen of niet?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis wat somber en donker aanvoelt, zelfs [...]