Transformeer je huis met een prachtige parketvloer

Een prachtige parketvloer kan je huis écht transformeren. Het voegt niet alleen warmte en karakter toe aan elke kamer, maar het is ook duurzaam en gaat jarenlang mee. Wil je het interieur van je huis veranderen zonder te veel geld uit te geven? Dan zijn parketvloeren dé perfecte oplossing! Bij Van Houdt Vloeren – specialist in het renoveren van parketvloeren – geven ze je je vloer graag een tweede leven. In dit artikel vertellen we je meer over parketvloeren. 
Parketvloer

Wat is een parketvloer?

First things first! Een parketvloer is een type houten vloer die bestaat uit kleine stukjes hout (parket stukjes) die in een patroon zijn gelegd. Deze parket stukjes kunnen verschillende afmetingen en vormen hebben en kunnen worden gelegd in diverse patronen, zoals een visgraatpatroon, blokpatroon of strokenpatroon. Een parketvloer is anders dan een massief houten vloer, waarbij de planken uit één stuk hout bestaan. Parketstukjes zijn meestal ongeveer 1 cm tot 2,5 cm dik en worden op een onderlaag van multiplex of spaanplaat gelijmd en genageld om een stabiele vloer te creëren. Parketvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, waaronder eiken, esdoorn, kersen, noten en mahonie. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke uitstraling, kleur en karakter. Parketvloeren worden ook vaak behandeld met verschillende afwerkingen, zoals lak, olie of hardwax om het hout te beschermen en een mooie glans te geven.

De voordelen van parketvloeren

Parket heeft veel voordelen ten opzichte van andere soorten vloeren. Het is over het algemeen onderhoudsarm en zeer duurzaam; als het goed wordt gelegd en onderhouden kan het tientallen jaren meegaan. Bovendien is het gemakkelijk te repareren via vanhoudtvloeren.nl als er afzonderlijke stukken beschadigd raken; die kunnen gewoon vervangen worden door nieuwe zonder dat de hele vloer vervangen hoeft te worden. Omdat het gemaakt is van natuurlijke materialen is het bovendien milieuvriendelijk en een uitstekende keuze voor wie zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen. En last but not least: parketvloeren zijn er in verschillende kleuren en stijlen, zodat je er een kunt vinden die perfect bij de uitstraling van je huis past!

Waar kun je parketvloeren leggen?

Parketvloeren zijn veelzijdig en kunnen in bijna elke kamer in huis worden gelegd. Hieronder geven je enkele voorbeelden waar parketvloeren het meest voorkomen:
  • Woonkamers: Parketvloeren zijn een populaire keuze voor woonkamers vanwege hun warme en gezellige uitstraling. Het is een ideale vloer voor gezellige avonden op de bank.
  • Eetkamers: Een parketvloer in de eetkamer voegt een mooie sfeer toe aan de kamer en is ook eenvoudig schoon te maken na een gezellig diner.
  • Slaapkamers: Een parketvloer in de slaapkamer is een perfecte keuze voor een rustige, ontspannen sfeer.
  • Keukens: Hoewel parketvloeren niet altijd de meest voor de hand liggende keuze zijn voor keukens vanwege de kans op vocht en vlekken, zijn er speciale parketvloeren verkrijgbaar die beter bestand zijn tegen vocht en slijtage. Het is wel belangrijk om de vloer goed te onderhouden en te beschermen tegen morsen en water.
  • Gangen: Een parketvloer in de gang voegt een gevoel van warmte toe aan de entree van je huis.
  • Kantoren en werkruimtes: Parketvloeren zijn ook een populaire keuze voor kantoren en werkruimtes vanwege hun professionele uitstraling en comfort.
Wil je je huidige parketvloer graag renoveren? Dat is ook zeker mogelijk! Een duurzame keuze en goedkoper dan het leggen van een nieuwe vloer. Afhankelijk van waar de parketvloer ligt, kun je de juiste type afwerking kiezen voor jouw vloer (olie, hardwax of lak). Mocht je hier zelf niet uitkomen, dan kun je je altijd laten adviseren door ervaren parketteurs bij Van houdt!

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]