Trends in trapleuningen: laat je inspireren

De trap en de trapleuning vormen een belangrijk onderdeel van je interieur. Zeker als je trap direct in de woonkamer start, trekken deze elementen veel aandacht. Het is dan ook geen wonder dat hippe interieurstijlen ook vertaald worden naar trapleuningen. Ben je bezig met een grote verbouwing waarbij de trap wordt vernieuwd, of wil je je trappenhuis juist updaten met een bescheiden aanpassing? Hieronder vind je een aantal trends voor trapleuningen die je vandaag de dag telkens opnieuw ziet terugkomen. Hopelijk kunnen deze stijlen je inspireren voor de inrichting van je eigen huis.

Trapleuning trends

Dé trend van het moment: zwart

Het is helemaal in de mode om zwarte accenten te hebben in je interieur, zoals zwarte raamkozijnen of deurklinken. Het is logisch dat er trapleuningen worden verkocht die hier prachtig bij aansluiten. Net als bij de zwarte accenten in de rest van de kamer, zie je hier vaak strakke, simpele vormen. Veel zwarte trapleuningen zijn uitgevoerd in metaal dat is bedekt met een zwarte poedercoating. Bij een product van een goede kwaliteit zal deze coating lang mooi blijven zonder dat er krassen ontstaan. Als je witte muren hebt in je trappenhuis, zal de zwarte lijn van een trapleuning daar mooi tegen afsteken.

Leuningen in opvallende vormen

Een opvallende trend wordt gevormd door trapleuningen in strakke, geometrische vormen. Je trapleuning hoeft helemaal niet rond te zijn! Je kunt ook kiezen voor een hoekige vorm, zoals rechthoekig en smal of gewoon vierkant. Trapleuningen die rechthoekig en smal zijn, dus in de vorm van een plank, kunnen op twee verschillende manieren worden gemonteerd. Ze kunnen natuurlijk met de smalle kant naar boven bevestigd worden, maar ook met de brede kant aan de bovenzijde. Dit brengt wat meer diepte in het design en geeft je hand een plaats om te rusten.

Leuninghouders als accent

Hout en rvs zijn twee materialen die traditioneel veel gebruikt zijn voor trapleuningen. Deze materialen zijn tegenwoordig nog steeds erg populair. Er worden vandaag de dag veel houten trapleuningen verkocht die worden gecombineerd met leuninghouders van trendy zwart metaal. Op deze manier wordt het zwart gebruikt als een opvallend contrast. Je laat de leuninghouders stralen, in plaats van ze te behandelen als puur functionele steunen die zo min mogelijk mogen opvallen. Misschien vind je dit wel de ideale manier om de warme, natuurlijke uitstraling van hout te combineren met een moderne en stoere stijl.

Een kleine ingreep voor een groot resultaat

Voel je je geïnspireerd door de nieuwe trends, maar gaat het op dit moment even te ver om een hele nieuwe trapleuning aan te schaffen? Het is ook mogelijk om alleen de leuninghouders van je oude trapleuning te vervangen door trendy exemplaren. Met zwarte houders kan je een volledig nieuw uiterlijk geven aan een trapleuning van blank hout. Het gedeelte van de houder waar de trapleuning op rust wordt het zadel genoemd. Er bestaan zadels voor ronde leuningen en voor leuningen met een rechte onderkant. Het is dus verstandig om daar goed op te letten voordat je leunhouders aanschaft.

Een trapleuning op maat

Als je de trapleuning hebt uitgezocht die perfect bij je trap en muren past, moet deze natuurlijk qua afmetingen ook goed passen. Dat is niet alleen belangrijk voor het evenwicht in je interieur, maar ook voor je veiligheid. Het is natuurlijk wel zo prettig als je trapleuning op dezelfde plaats eindigt als je trap. Om deze reden is het handig om geen kant-en-klare leuning te kopen maar om je trapleuning op maat te laten maken. Leuningen op maat worden onder andere aangeboden door winkels waarbij je zelf je trap opmeet en de leuning ook uiteindelijk zelf kan monteren.

Het zelf monteren van je trapleuningen

Over het algemeen is het niet ingewikkeld om zelf een trapleuning aan de muur te bevestigen. Het is natuurlijk wel erg belangrijk dat de leuning stevig vastzit, lees daarom de montagehandleidingen zorgvuldig door. Bij een metalen trapleuning zullen de gaten waar de leuning aan de leuninghouders wordt bevestigd al zijn voorgeboord. Bij houten leuningen boor je deze gaten zelf. Komt het je helemaal niet uit om dit werk zelf te doen? Je kunt de klus natuurlijk altijd door een vakman laten uitvoeren. Als de montage rond is, heb je een mooie en natuurlijk praktische aanwinst in je huis.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]