Tuinkas aanschaffen: hier moet je op letten

Een tuinkas kopen? Dit is het artikel dat je moet lezen om meer te weten te komen over kassen, de prijs van kassen, de mogelijkheden, voordelen, nadelen en materialen voor het kopen van een tuinkas voor in de tuin. Je weet hierna alles over tuinkassen, met één beperking: we richten ons in dit artikel enkel op koude kassen, oftewel kassen zonder verwarming. Dit betekent dat het in deze kassen niet mogelijk is om tropische planten te kweken. Daarvoor zul je moeten zoeken naar een verwarmde tuinkas.

Tuinkas

Wat is een kas?

Een kas, of tuinkas is een bouwwerk dat van alle kanten is gesloten, maar wel licht doorlaat. Het is daarmee een lichte ruimte, maar wel beschermd tegen wind en regen. Bovendien houdt de tuinkas de warmte vast. Vaak heeft een tuinkas ten minste een deur, maar ook een of twee ramen. Je kunt daarmee de kas ook ventileren en hebt meer invloed op de temperatuur in de kas. Daarmee kun je dan weer de groei van groenten of planten in de kas beïnvloeden.

Welke soorten kassen zijn er?

Je hebt veel verschillende soorten kassen. Je moet daarom van tevoren een duidelijk keuze maken uit het soort kas voor je op pad kunt om een tuinkas te kopen. We kijken kort naar de voordelen en nadelen van elke soort kas.

  • Koude kas: een koude kas is een onverwarmde kas. Deze bevat geen verwarming en kan daardoor niet gebruikt worden voor tropische planten. Ook veel andere planten, groeten en fruit zullen de winter in een koude kas in Nederland niet overwegen. Kijk daarom goed wat je kunt kweken in een koude kas.
  • Gematigde kas: dit soort kas biedt verwarmingsmogelijkheden, maar enkel om de temperatuur in de kas boven nul te houden. Je voorkomt op die manier dat sommige planten doodvriezen, maar kunt nog steeds niet alle planten kweken.
  • Warme kas: dit soort kas is ideaal om eigenlijk alles in te kweken. De kas wordt namelijk wanneer nodig verwarmd door verwarmingselementen. Bedenk je alleen goed dat warmte niet voldoende is om planten, groenten en fruit goed te laten groeien in jouw verwarmde kas. In een warme kas is verlichting namelijk ook erg belangrijk. Combineer daarom een warme kas altijd met de juiste verlichting.

Andere woorden: in België wordt het woord serre gebruikt voor een kas. Op sommige momenten wordt ook het woord warenhuis gebruikt om een kas aan te duiden. Goed dus om te weten dat hier soms hetzelfde wordt bedoeld.

Waarom een tuinkas?

Tuinkassen bieden veel belangrijke voordelen:

  • Vroeger kweken: in een tuinkas kun je veel groenten al kweken die je anders pas in het voorjaar zou kunnen kweken. Dit zijn bijvoorbeeld veel slasoorten, soorten kolen en bijvoorbeeld wortelen.
  • Buitenplanten voortrekken: voordat je bepaalde planten buiten zet kun je ze in de kas laten wennen. Ze staan dan niet meteen in de koude buitenlucht, maar eerst nog warmer in de tuinkas. Je kunt ze dan al net wat eerder buiten poten dan wanneer je ze direct buiten in de grond zou moeten zetten.
  • Later kweken: net als in het voorjaar kun je in het najaar langer door kweken. Zelfs in oktober en november. Normaal gesproken is er dan veel regen en teveel kou, waardoor het niet meer lukt, maar met een tuinkas kan het. Zelfs wanneer je kiest voor een onverwarmde tuinkas.
  • Nog meer resultaat in de zomer: waar het buiten in de zomer misschien 25 graden wordt, is het in jouw tuinkas misschien wel 40 fo 50 graden. Je kunt hierdoor veel meer verschillende soorten groenten kweken. Denk aan paprika’s, pepers en aubergines.

Materialen voor een tuinkas

Een tuinkas kan gemaakt worden van verschillende materialen. Hieronder zijn de verschillende materialen, voordelen en nadelen op een rij gezet om jou een beeld te geven van de keuzes bij het uitzoeken van een tuinkas.

Materiaal

Voordelen

Nadelen

IJzer

Degelijk, niet duur, lange levensduur.

Zwaar, kan roesten.

Aluminium

Degelijk, roestvast, duurder dan ijzer.

Lichter dan ijzer, daarmee iets minder degelijk.

Glas

Lichtdoorlatend, zorgt voor droge warmte.

Duur, breekbaar, niet flexibel.

Hout

Mooi, houdt warmte vast.

Minder lichtdoorlatend, onderhoud nodig, duur.

Perspex

Goedkoper dan glas, flexibeler dan glas.

Verkleurt, minder doorzaam, lagere lichtdoorlatendheid.

Plastic

Goedkoop, flexibel.

Kan scheuren, minder flexibel, vochtige warmte ipv. droge warmte.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]