Tuinmeubelen kopen tips (dit moet je echt weten)

Tuinmeubelen kopen, een vaak behoorlijk grote investering. Je kunt dan maar beter goed weten wat je koopt en waar je op moet letten bij het kopen van tuinmeubelen. We kijken naar de soorten tuinmeubelen, tuinmeubel inspiratie opdoen, materialen, onderhoud en tot slot ook naar tuinkussens en accessoires. Je merkt het: aan het einde van deze blog heb je een totaaloverzicht over alles rondom tuinmeubels, waar je ze kunt kopen en waar je echt op moet letten wanneer je al dan niet online op zoek gaat naar nieuwe tuinmeubelen.

Tuinmeubelen

Tuinmeubelen voor op het terras

Het terras is bij uitstek geschikt om op warme zomerdagen te genieten van het buitenleven, maar het liefst wil je natuurlijk een zo groot mogelijk deel van het jaar buiten kunnen genieten op het terras. Denk daarom goed na over de indeling van de tuin, welk deel jij als terras wil gebruiken en welk deel je bijvoorbeeld wil overkappen. Voor de inrichting is het goed om te kijken naar een loungeset die zowel binnen als buiten de veranda past. Kijk daarom vooraf goed naar de maat en het aantal personen dat erop kan zitten. Wil je flexibel zijn, kies dan voor een tuintafel met tuinstoelen. Je kunt dan het beste kiezen voor tuinstoelen zonder armleuning. Die nemen minder ruimte in en je kunt er eenvoudig andere stoelen bij schuiven. Zo kun je met je gezin eten, maar ook met alle vrienden en familie.

Stijlen tuinmeubelen en inspiratie opdoen

Eigenlijk kun je de woonstijlen van binnenshuis zo kopiëren naar buitenshuis. Je kunt gaan voor landelijke tuinmeubelen met mooie, speelse vormen, maar ook voor ontzettend strakke design tuinmeubelen. Om erachter te komen waar je exact naar op zoek bent is het goed om vooraf voldoende inspiratie op te doen. Je kunt hiervoor naar de tuinmeubelwinkel, maar ook gewoon online oriënteren. Op Pinterest vind je bijvoorbeeld veel inspiratie, van binnen Nederland, maar ook internationaal. Zo vind je ideëen die je misschien niet eerder in de winkel zag, maar wel meteen wil toepassen in jouw tuin. Bekende tijdschriften voor tuininspiratie zijn Tuin&Zo, vtwonen magazine en Tuinseizoen.

Welke materialen kies je voor tuinmeubelen

Net als bij normale meubelen heb je bij tuinmeubels een grote keuze aan verschillende materialen. Die materialen zijn natuurlijk nauw verweven met de gekozen stijl van de tuinmeubelen. Steeds populairder worden de echte duurzame materialen die weerbestendig zijn, en daardoor lang mee gaan. Ook hergebruikte houtsoorten doen het goed. Wil je echt weinig onderhoud, dan kun je kiezen voor tuinmeubelen van aluminium. Aluminium is licht van gewicht en daardoor erg geschikt als materiaal voor tuinstoelen. Kijk voor je tuinmeubelen koopt altijd even hoe het zit met het onderhoud. Je wil immers wel dat het onderhoud past bij de tijd die je erin wil steken, en de juiste levensduur heeft.

Tuinmeubel onderhoud tips

Je maakt in de zomer het meeste gebruik van de tuinmeubelen. Daarom is het goed om de lente, dus voor het seizoen, en de herfst, na het seizoen, te gebruiken om de tuinmeubelen in topconditie te houden. Begin hiervoor met het schoonmaken van de tuinmeubelen: zet er eens een sopje op en haal vuil eraf. Zet tuinmeubelen waar mogelijk zoveel mogelijk binnen. Bij sommige houtsoorten is het nodig om deze ook periodiek te onderhouden. Kijk hiervoor specifiek in de toegevoegde onderhoudsbijlage voor jouw tuinmeubelen.

Tuinkussens en de verschillende kleuren

In de voorgaande alinea’s hebben we gekeken naar de tuinmeubelen, in de laatste twee kijken we naar de aankleding van de tuinmeubelen. Een belangrijke sfeer bepaler in de tuin zijn de tuinkussens. Deze zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren. Hoewel de vulling van de kussens vaak ook verschilt zit het voornaamste verschil hem in de hoezen van tuinkussens. Kies voor All Weather om ze ook buiten te kunnen laten liggen. Liever binnen leggen, kies dan voor normale tuinkussens. Deze zijn vaak ook iets goedkoper.

Voor de aankleding: tuinaccessoires

Dan de tuinaccessoires: de manier om jouw tuin verder aan te kleden. Je ziet steeds vaker dat de buitenruimte een verlengstuk is van binnen. Kies daardoor voor tuinaccessoires die passen bij de stijl die je ook binnen hebt. Voorbeelden van sfeervolle tuinaccessoires zijn tuinlampen, een buitenhaard of vuurtafel. Bovendien verleng je hiermee het aantal momenten per jaar dat je buiten kunt zitten.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]