Tuinmeubelen kopen tips (dit moet je echt weten)

Tuinmeubelen kopen, een vaak behoorlijk grote investering. Je kunt dan maar beter goed weten wat je koopt en waar je op moet letten bij het kopen van tuinmeubelen. We kijken naar de soorten tuinmeubelen, tuinmeubel inspiratie opdoen, materialen, onderhoud en tot slot ook naar tuinkussens en accessoires. Je merkt het: aan het einde van deze blog heb je een totaaloverzicht over alles rondom tuinmeubels, waar je ze kunt kopen en waar je echt op moet letten wanneer je al dan niet online op zoek gaat naar nieuwe tuinmeubelen.

Tuinmeubelen

Tuinmeubelen voor op het terras

Het terras is bij uitstek geschikt om op warme zomerdagen te genieten van het buitenleven, maar het liefst wil je natuurlijk een zo groot mogelijk deel van het jaar buiten kunnen genieten op het terras. Denk daarom goed na over de indeling van de tuin, welk deel jij als terras wil gebruiken en welk deel je bijvoorbeeld wil overkappen. Voor de inrichting is het goed om te kijken naar een loungeset die zowel binnen als buiten de veranda past. Kijk daarom vooraf goed naar de maat en het aantal personen dat erop kan zitten. Wil je flexibel zijn, kies dan voor een tuintafel met tuinstoelen. Je kunt dan het beste kiezen voor tuinstoelen zonder armleuning. Die nemen minder ruimte in en je kunt er eenvoudig andere stoelen bij schuiven. Zo kun je met je gezin eten, maar ook met alle vrienden en familie.

Stijlen tuinmeubelen en inspiratie opdoen

Eigenlijk kun je de woonstijlen van binnenshuis zo kopiëren naar buitenshuis. Je kunt gaan voor landelijke tuinmeubelen met mooie, speelse vormen, maar ook voor ontzettend strakke design tuinmeubelen. Om erachter te komen waar je exact naar op zoek bent is het goed om vooraf voldoende inspiratie op te doen. Je kunt hiervoor naar de tuinmeubelwinkel, maar ook gewoon online oriënteren. Op Pinterest vind je bijvoorbeeld veel inspiratie, van binnen Nederland, maar ook internationaal. Zo vind je ideëen die je misschien niet eerder in de winkel zag, maar wel meteen wil toepassen in jouw tuin. Bekende tijdschriften voor tuininspiratie zijn Tuin&Zo, vtwonen magazine en Tuinseizoen.

Welke materialen kies je voor tuinmeubelen

Net als bij normale meubelen heb je bij tuinmeubels een grote keuze aan verschillende materialen. Die materialen zijn natuurlijk nauw verweven met de gekozen stijl van de tuinmeubelen. Steeds populairder worden de echte duurzame materialen die weerbestendig zijn, en daardoor lang mee gaan. Ook hergebruikte houtsoorten doen het goed. Wil je echt weinig onderhoud, dan kun je kiezen voor tuinmeubelen van aluminium. Aluminium is licht van gewicht en daardoor erg geschikt als materiaal voor tuinstoelen. Kijk voor je tuinmeubelen koopt altijd even hoe het zit met het onderhoud. Je wil immers wel dat het onderhoud past bij de tijd die je erin wil steken, en de juiste levensduur heeft.

Tuinmeubel onderhoud tips

Je maakt in de zomer het meeste gebruik van de tuinmeubelen. Daarom is het goed om de lente, dus voor het seizoen, en de herfst, na het seizoen, te gebruiken om de tuinmeubelen in topconditie te houden. Begin hiervoor met het schoonmaken van de tuinmeubelen: zet er eens een sopje op en haal vuil eraf. Zet tuinmeubelen waar mogelijk zoveel mogelijk binnen. Bij sommige houtsoorten is het nodig om deze ook periodiek te onderhouden. Kijk hiervoor specifiek in de toegevoegde onderhoudsbijlage voor jouw tuinmeubelen.

Tuinkussens en de verschillende kleuren

In de voorgaande alinea’s hebben we gekeken naar de tuinmeubelen, in de laatste twee kijken we naar de aankleding van de tuinmeubelen. Een belangrijke sfeer bepaler in de tuin zijn de tuinkussens. Deze zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren. Hoewel de vulling van de kussens vaak ook verschilt zit het voornaamste verschil hem in de hoezen van tuinkussens. Kies voor All Weather om ze ook buiten te kunnen laten liggen. Liever binnen leggen, kies dan voor normale tuinkussens. Deze zijn vaak ook iets goedkoper.

Voor de aankleding: tuinaccessoires

Dan de tuinaccessoires: de manier om jouw tuin verder aan te kleden. Je ziet steeds vaker dat de buitenruimte een verlengstuk is van binnen. Kies daardoor voor tuinaccessoires die passen bij de stijl die je ook binnen hebt. Voorbeelden van sfeervolle tuinaccessoires zijn tuinlampen, een buitenhaard of vuurtafel. Bovendien verleng je hiermee het aantal momenten per jaar dat je buiten kunt zitten.

Productcategorieën

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
5 onmisbare items voor je veranda

Heb je thuis de beschikking over een veranda? Geluksvogel. Op een veranda kun je aangenaam [...]

TV ophangen: zo stap voor stap ophangen

Er bestaan verschillende soorten TV beugels, elk ontworpen voor specifieke behoeften en ruimtes – van [...]

KOZ-E Sleep: het duurzame alternatief voor airconditioning die je slaap verbetert

In een wereld die steeds meer aandacht besteedt aan duurzaam leven, is de zoektocht naar [...]

3 tips voor het kiezen van zonwering

Hoewel de winter nog in volle gang is, dromen we stiekem al een beetje van [...]

Tijd om je woning te verduurzamen? Dit zijn 4 tips hoe je dat het makkelijkste doet!

In een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter onderwerp vormt is het belangrijk dat we [...]

Wat is de ideale maat vloerkleed voor in mijn huis?

Wanneer je een nieuwe sfeer in je huis wilt creëren, is de keuze van een [...]

Milieuvriendelijke kelderafdichting: duurzaamheid voor een droge kelder

Een van de cruciale aspecten van kelderafdichting is niet alleen de bescherming van je huis [...]

Dit moet jij weten over een garagedeur van aluminium

Veel woningen hebben een garage. Garages zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan [...]

Hoeveel kost een hal- en traprenovatie?

Bij het renoveren van een woning wordt vaak veel aandacht besteed aan woonkamers, keukens en [...]