TV beugel ophangen: Stappenplan + handige tips

Een mooie grote TV is de droom van veel mensen. Kijken naar een voetbalwedstrijd terwijl je de grassprietjes op het veld kunt tellen, of op en top genieten van een goede film, daar leent een groot scherm zich bij uitstek voor. Maar hoe ga je de TV plaatsen? Je kunt kiezen voor een tv-meubel, maar je kunt je televisie ook ophangen met behulp van een TV beugel. Deze zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar.

TV ophangen

Wat zijn de voordelen van een tv beugel?

Door gebruik te maken van een tv beugel kun je ruimte besparen. In de woonkamer, maar bijvoorbeeld ook als je een tv in je slaapkamer wilt gebruiken. Daarbij komt je tv ook mooi tot zijn recht als hij aan de wand hangt. Producenten besteden steeds meer aandacht aan het design van een televisie, dat kun je mooi laten zien als je een tv beugel gebruikt. 

Wat voor soort beugel kies je?

Voordat je gaat nadenken over de montage is het belangrijk dat je beslist wat voor type beugel voor de tv het gaat worden. Er zijn vaste beugels, maar ook beugels die je kunt draaien of kantelen. Daarmee kun je je tv in de gewenste stand zetten. Ideaal als je bank niet recht voor de tv staat en je de tv dus wilt kunnen draaien op het moment dat je gaat kijken. 

Wat heb je nodig om een tv beugel te monteren?

Voor het plaatsen van een tv beugel heb je een aantal gereedschappen nodig die uiteraard niet worden meegeleverd. Denk aan een kruiskopschroevendraaier, platte schroevendraaier, ringsteeksleutel en uiteraard een boormachine. Om in een betonnen muur te kunnen boren is een boorhamer aan te bevelen. Verder zijn een rolmaat of duimstok en een (timmermans)potlood handig om de boorgaten af te tekenen. 

Stap 1: Bevestig de plaat of strips op de tv

Allereerst ga je de plaat of de strips van de tv beugel op de tv bevestigen. Leg de tv daarvoor met de beeldzijde naar beneden op een zacht oppervlak, zoals een deken of dikke handdoek. Bevestig

Stap 2: Bepaal de juiste hoogte

Voor het boren van de schroefgaten in de muur is het belangrijk om de juiste ophanghoogte te bepalen. Houd er rekening mee dat de tv altijd wat hoger of lager hangt dan de plek waar je de beugel bevestigt. De ideale hoogte is op circa twee derde van de hoogte van het scherm. Leg voor een betrouwbare meting de beugel los op je tv. Meet nu de afstand tussen de onderkant van de tv en de schroefgaten. Als je deze afmetingen aftekent op de muur zie je hoe je tv komt te hangen en kun je bepalen of de hoogte goed is. 

Stap 3: De bevestiging

Nu ben je klaar om de tv beugel te bevestigen. Met een schroevendraaier of schroefmachine zet je de beugel vast. Bij sommige modellen heb je daarbij de mogelijkheid voor een beetje speling. Ideaal om de beugel goed waterpas te hangen. Sommige tv beugels hebben langere schroeven dan de meegeleverde pluggen. Dit is bewust gedaan. Hierdoor gaan de schroeven verder in de muur en hangt je beugel dus veiliger. Onder andere het merk Vogel’s maakt gebruik van dit principe. 

Stap 4: Het plaatsen van de televisie

Nu komt het spannende moment van het plaatsen van de tv. Als je een beugel hebt met strips dan hang je de tv met de strips in de beugel. Vaak hoor je een klik als de tv goed is bevestigd. Sommige systemen hebben bouten die na het ophangen van de tv nog bouten hebben die moeten worden aangedraaid. Om ervoor te zorgen dat je tv goed recht hangt kun je een waterpas op de tv leggen en dan de bouten vastdraaien. Gebruik je een tv beugel met een zwenkarm dan moet de adapter aan de tv worden vastgeschroefd. 

Waar let je op bij het kopen van een tv beugel?

Veel tv beugels zijn universeel en dus geschikt voor meerdere merken tv’s. Let er wel op dat jouw merk en type geschikt is. Let ook op de afmetingen. De beugel moet in zijn geheel achter de tv vallen. Vaak wordt bij de beschrijving vermeld voor welke tv’s de beugel geschikt is. Dit wordt meestal uitgedrukt in de inches van de beeldschermdiagonaal. Bij veel leveranciers kun je zoeken op het merk van je tv zodat je een beugel koopt die passend is.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]