Visgraat vloer: voordelen en nadelen

De visgraat vloer is de laatste jaren enorm populair. In veel interieurs zie je hem terug, vooral mensen die een voorkeur hebben voor een modern interieur kiezen hiervoor. Dat is eigenlijk wel wonderlijk, want visgraat vloeren bestaan al eeuwen en zijn dus eerder klassiek dan modern. Ze komen veel voor in kastelen en andere oude panden. Een visgraat vloer zorgt dan ook voor een stijlvol interieur. Maar er zijn ook een paar nadelen waarmee je rekening moet houden als je voor dit type vloer kiest.

Visgraat vloer kopen

Waarom wil je een visgraat vloer?

De reden waarom veel mensen uiteindelijk gaan voor een visgraat vloer is dat deze vloeren je interieur een warme en fraaie uitstraling geven. Daar komt bij dat visgraat vloeren in veel kleuren gelegd kunnen worden. Je kunt zelf de houtsoort en kleur kiezen. Daardoor stem je je vloer helemaal af op je interieur. Een donkere houtkleur past perfect bij licht gekleurde meubels. Houd je van zwart of andere donkere kleuren voor het meubilair dan is een lichte vloer een goede keuze zodat het er niet te somber uit gaat zien. 

De voordelen van een visgraat vloer

Een fraaie vloer, dat is wel het grootste voordeel van visgraat vloeren. Dat een visgraat vloer tijdloos is, dat is wel duidelijk als je je realiseert dat de Italianen deze vloeren al sinds de 16e eeuw in hun paleizen en kastelen legden. Je kiest dus voor een vloer waarmee je jaren vooruit kunt, ook als je in die periode het interieur meerdere keren vervangt. 

Een asymmetrisch huis is geen probleem

Veel huizen, of ze nu oud of jong zijn, zijn verre van recht en strak gebouwd. Als je gaat meten dan zit er soms wel een paar centimeter verschil in de lengte of breedte van wanden. Dat kan een probleem zijn als je een rechte vloer legt. Bij een visgraatvloer is dat geen bezwaar. De vloer wordt immers in punten gelegd. Als het huis scheef is dan kun je die punten eenvoudig aanpassen zonder dat het enorm opvalt als de vloer eenmaal is gelegd. 

Ook een PVC visgraat vloer is mogelijk

Bij een visgraat vloer denk je wellicht in eerste instantie aan hout of laminaat. Maar wist je dat een visgraat vloer ook kan worden gelegd van PVC? Het grote voordeel is dat je je nieuwe vloer dan kunt combineren met vloerverwarming. Dit is bij hout niet altijd mogelijk, omdat sommige houtsoorten niet geschikt zijn voor vloerverwarming. Laat je dus goed informeren als je plannen hebt voor vloerverwarming, zodat je de juiste keuze maakt voor je nieuwe vloer. 

Heeft een visgraat vloer ook nadelen?

Naast de vele voordelen zijn er ook een paar nadelen waar je over moet nadenken als je een visgraat vloer overweegt. Visgraat vloeren zelf leggen is een hele klus. Als je ervoor kiest om hier een vakman voor in te schakelen dan ben je uiteraard wel duurder uit. Zeker als de muren niet recht zijn en het dus passen en meten wordt is de vloerenlegger heel wat uurtjes zoet en dat vertaalt zich uiteraard terug in de kosten. 

Een visgraat vloer is gehorig

Als je je vloer in visgraat patroon laat leggen dan kan dit leiden tot extra gehorigheid. Zorg er dus voor dat er een degelijke ondervloer wordt gelegd voordat de planken erop gaan. Maar dan nog kan de vloer kraken als je er op loopt. In een flat is het dus wellicht geen goed idee, omdat de kans bestaat dat de buren gaan klagen. Let er ook op dat de ondervloer geëgaliseerd moet worden voordat je je visgraat vloeren laat leggen. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee.

Geen visgraat vloer in een vochtige ruimte

Een visgraat vloer is niet geschikt voor een vochtige ruimte, zoals een keuken of badkamer. Ook ruimtes waar bijvoorbeeld de wasmachine of de droger staat kun je beter niet laten voorzien van een visgraat vloer. 

Wel of geen visgraat vloer?

Als je een visgraat vloer overweegt zal je de voor- en nadelen tegen elkaar moeten afwegen. Het is zonder meer een fraaie vloer waar je tientallen jaren plezier van kunt hebben. Er zijn ook klik visgraat vloeren die je ook zelf kunt leggen. Ook kun je zo’n vloer hergebruiken als je gaat verhuizen of als je de vloer in een andere ruimte wilt plaatsen. Wil je kiezen voor een visgraat vloer, laat je dan door een ervaren leverancier goed informeren over de voor- en nadelen en de voorwaarden waar je vloer aan moet voldoen om de vloer zonder problemen te kunnen plaatsen. Dat voorkomt teleurstellingen.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Sfeervolle tuin: zo pak je dat aan

Een tuin is meer dan alleen een verzameling planten en paden; het is een verlengstuk [...]

Hoe vernieuw je het uiterlijk van je woonkamer?

Wil je je woonkamer opfrissen zonder meteen alles om te gooien? Soms is een klein [...]

4 dingen die je moet weten voordat je investeert in waterontharding

Als je overweegt om de waterkwaliteit in je huis te verbeteren, is het belangrijk om [...]

Waar let je op bij het kopen van een koffer?

Ga je binnenkort voor het eerst vliegen, maar heb je nog geen koffer? Of heeft [...]