Kun je vloerverwarming onder houten vloeren leggen?

Ooit overwogen om de duurzaamheid van houten vloeren te combineren met het comfort van vloerverwarming? Er gaat niets boven de luxe van aangename warmte onder de voeten. Je kunt je afvragen of vloerverwarming en houten vloeren wel samengaan. Het antwoord is ja! Houten vloeren inspiratie voor zo’n nieuwe vloer vind je hier.

Vloerverwarming wordt steeds populairder, omdat het een naadloze en gelijkmatige warmteverdeling biedt en tegelijkertijd wandruimte bespaart.

Naast het verhogen van de waarde van een woning, is vloerverwarming ook energiezuiniger dan radiatoren. Of het nu gaat om het comfort van een knusse vloer of het besparen van kosten, vloerverwarming is een geweldige optie voor een moderne huis. Er komt veel kijken bij het installeren van parket vloerverwarming bij houten vloeren; van de dikte en dichtheid van de planken tot het vochtgehalte van het hout. Hieronder vindt je 3 aandachtspunten voor je vloerverwarming.

Vloerverwarming onder houten vloer leggen

1. Dikte van hout

Hout is een natuurlijke isolator, dus de dikte van de planken heeft invloed op de warmteoverdracht  van de vloerverwarmingssysteem en door het vloeroppervlak. Wij raden een dikte van 18 mm aan. 

2. Warmtegeleiding 

Een opstelling met een goede thermische geleidbaarheid zorgt voor een betere warmteafgifte, wat  betekent dat het kosteneffectiever is. Normaal gesproken geldt dat hoe dichter en dunner de houten  planken zijn, hoe meer warmte er gemakkelijk doorheen gaat’, zegt de technisch  adviseur bij Parketmeester.

3. Uitzetting 

Hout is een natuurlijk materiaal. Wat betekent dat het vocht uit de omgeving eromheen opneemt,  waardoor het na verloop van tijd uitzet. Dit is een belangrijke overweging om in gedachte te houden  wanneer je vloerverwarming neemt, aangezien drastische temperatuurschommelingen ertoe kunnen  leiden dat de vloeroppervlak na verloop van tijd uitzet. 

Wat is de beste parketvloer voor vloerverwarming?

Veel parketvloeren zijn geschikt voor met vloerverwarming. De eiken parketvloer is erg populair, omdat het vloerverwarmingssysteem de warmte gemakkelijk naar het vloeroppervlak brengt. Overige parketvloeren zoals merbau, teak, kambala en afzelia is ook goed te combineren met een vloerverwarming. Voordelen van houten vloer voor vloerverwarming Het is tegenwoordig makkelijk om een parketvloer te vinden die past in elke ruimte. Er is een breed scala aan houtsoorten, patronen, kleuren, plankafmetingen en oppervlakteafwerkingen om uit te kiezen; waardoor parketvloeren een veelzijdige en veerkrachtige vloeroptie worden.

Er zijn veel voordelen als je ervoor kiest om vloerverwarmingssysteem te combineren met een houten vloer:

✓ Een houten vloer is duurzaam en gaat levenslang mee;

✓ Gelijkmatige verdeling van de warme lucht;

✓ Op lange termijn is een vloerverwarming voor houten vloeren goedkoper, doordat je minder water hoeft te stoken voor in de leidingen.

Voor meer informatie over houten vloeren en vloerverwarming kun je terecht bij een vloerenwinkel.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]