Wat zijn de voordelen van verwarming met infrarood panelen?

Infrarood panelen zijn een relatief nieuwe vorm van verwarming die steeds populairder worden in Nederland. Deze panelen werken op basis van infraroodstraling en worden daarom ook wel infraroodverwarming genoemd. In dit artikel bespreken we de voordelen van deze vorm van verwarming.

Infrarood verwarming

Kostenbesparing

Een van de grootste voordelen van infrarood panelen is de kostenbesparing. In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen zoals radiatoren en vloerverwarming, verbruiken infrarood panelen veel minder energie. Dit komt doordat ze direct warmte afgeven aan de objecten en mensen in de ruimte, in plaats van de lucht te verwarmen.

Gezondheid

Infrarood panelen zijn niet alleen energiezuinig, maar ook gezonder dan traditionele verwarmingssystemen. De warmte die infrarood panelen afgeven, is vergelijkbaar met de warmte van de zon en heeft daarom een positief effect op de gezondheid. Zo kan infraroodstraling bijvoorbeeld pijn verminderen en de bloedcirculatie verbeteren.

Comfort

Een ander voordeel van infrarood panelen is het comfort dat ze bieden. Infraroodstraling verwarmt niet alleen de lucht, maar ook de objecten en mensen in de ruimte. Hierdoor voelt de warmte veel aangenamer aan en is er minder temperatuurverschil tussen de vloer en het plafond. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en een aangenaam binnenklimaat.

Design

Infrarood panelen zijn niet alleen functioneel, maar ook mooi om te zien. Er zijn verschillende designs en kleuren beschikbaar, waardoor ze naadloos in elk interieur passen. Zo zijn er infrarood panelen die lijken op een schilderij of spiegel, waardoor ze ook nog eens een decoratieve functie hebben.

Eenvoudige installatie

Infrarood panelen zijn zeer eenvoudig te installeren. Ze kunnen aan de muur of het plafond worden bevestigd en hoeven niet te worden aangesloten op een centraal verwarmingssysteem. Dit maakt het mogelijk om infrarood panelen te gebruiken in ruimtes waar geen centrale verwarming aanwezig is, zoals een garage of schuur. Extra handig: je hebt ook verplaatsbare infrarood paneel, deze kun je in verschillende ruimtes plaatsen. Dit kun je doen afhankelijk van waar je warmte nodig hebt.

Milieuvriendelijk

Tot slot zijn infrarood panelen milieuvriendelijk. Doordat ze minder energie verbruiken dan traditionele verwarmingssystemen, dragen ze bij aan een lagere CO2-uitstoot en verminderen ze de belasting op het milieu. Bovendien zijn infrarood panelen vaak gemaakt van duurzame materialen en zijn ze recyclebaar.