Vrachtwagen huren voor een verhuizing: mag ik erin rijden?

Wanneer je moet verhuizen, dan zul je er pas achter komen hoeveel spullen je wel niet hebt. Tijdens hele inpak gebeuren zul je je er al over verbazen hoeveel het wel niet is. Dan moet al dat spul ook nog in een auto, bus of vrachtwagen om dit te verhuizen naar je nieuwe stek. In sommige gevallen heb je aan een auto of bus niet genoeg en zal je een vrachtwagen moeten huren voor je verhuizing. Zo kun je zoveel mogelijk meenemen in 1 keer en hoef je niet steeds heen en weer te rijden. Dit is wel zo fijn, helemaal als je nieuwe huis een behoorlijk eind bij je oude huis vandaan is.

Vrachtwagen huren voor een verhuizing: mag ik erin rijden?

Verschillende rijbewijzen

Als je een vrachtwagen nodig hebt voor het verhuizen, moet je wel bedenken dat je voor een vrachtwagen een ander rijbewijs nodig hebt. Het hangt er vanaf hoe groot de vrachtwagen is en hoeveel deze weegt of je er in mag rijden. Voor een kleine truck is een gewoon B-rijbewijs vaak wel genoeg. Dit houdt dus in dat je in een vrachtwagen die tot 3500 kg weegt met inhoud gewoon met je B-rijbewijs mag rijden. Een groot aantal verhuiswagens weegt minder dan dat en blijft met je hele huisraad ook onder dat aantal kg’s. Zo heb je dus geen groot rijbewijs nodig om met dit type verhuiswagen te rijden.

Kies voor een lichtere vrachtwagen

 Mocht je een vrachtwagen huren die boven de 3500 kg weegt, dan zal je hiervoor het grote rijbewijs moeten hebben. Dit is het rijbewijs C en komt in de varianten C1 en C. C1 wordt ook wel het camper-rijbewijs genoemd en houdt in dat je vrachtwagens tussen de 3500 kg en 7500 kg mag besturen. Voor vrachtwagens van meer dan 7500 kg heb je een groot C rijbewijs nodig. Er komt behoorlijk wat bij kijken als je dit wilt halen. Als je dit rijbewijs verder niet nodig hebt en het alleen nodig zou zijn voor het verhuizen van je spullen, is het aan te raden voor een lichtere vrachtwagen te gaan. Je zult dan wat vaker moeten rijden, maar je kunt dit wel gewoon met je normale auto-rijbewijs af.   

Professionele verhuizer moet code 95 hebben

Wanneer je als professionele verhuizer aan de slag gaat, dan heb je als je op de grote vrachtwagens gaat rijden wel het grote rijbewijs nodig. Daarnaast zal je ook je code 95 moeten halen. Dit is voor beroepschauffeurs en moet elke 5 jaar vernieuwd worden. Je moet hiervoor 5 jaar lang elk jaar 1 cursus doen. Deze punten worden bijgeschreven en na 5 jaar wordt dan je code 95 vernieuwd. Doordat je als beroepschauffeur aan het werk gaat voor een verhuisfirma, zul je het grote C rijbewijs moeten halen met code 95. Heb je ooit voor een andere reden je C-rijbewijs gehaald en wil je je eigen huisraad verhuizen met een grote vrachtwagen mag dit gewoon. Hier heb je geen code 95 voor nodig omdat je dit niet beroepsmatig doet.

Zwaar rijbewijs    

Zoals gezegd is het rijbewijs C halen een behoorlijke opgave. Naast dat je de theorie van de weg en het verkeer moet kennen, moet je ook de techniek van de motor kennen. Wanneer je niet heel technisch aangelegd bent, kan dit een behoorlijke pittige beproeving zijn. Je moet namelijk precies weten hoe de motor van een vrachtwagen werkt. Als je gaat verhuizen en er niet je beroep van wilt gaan maken, is het niet logisch om dit rijbewijs te halen. Je moet dan voor een lichtere verhuiswagen gaan. In een grote vrachtwagen mag je met je B-rijbewijs niet rijden.

Chauffeur inhuren

In het kort, nee als je geen groot rijbewijs hebt, mag je niet in een grote verhuiswagen rijden. Met een gewoon autorijbewijs mag je wel in een lichtere truck rijden. Vaak is dit formaat prima om je spullen mee te verhuizen. Heb je toch meer ruimte nodig, dan kun je altijd nog een chauffeur inhuren die je de grote vrachtwagen vol spullen naar je nieuwe woning brengt. Deze chauffeur moet dan wel het juiste rijbewijs en zijn code 95 hebben gehaald.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]