Waarom een verzwaringsdeken jouw slaap verbetert

Veel Nederlanders hebben last van slaapproblemen. Er circuleren verschillende getallen, waarbij wordt aangegeven dat soms zelfs één op de vijf slaapproblemen heeft. Er zijn verschillende oorzaken te noemen van slaapproblemen, waarvan stress, een emotionele gebeurtenis, pijn en jonge kinderen de belangrijkste oorzaken zijn. Duurt de slechte slaap kort, dan heeft dat vaak weinig invloed, maar slechte slaap gedurende een langere periode kan je in een negatieve spiraal brengen. In dit artikel duiken we eerst nog kort in de gevolgen van slaapproblemen, om vervolgens te kijken of een verzwaringsdeken kan helpen om jouw slaap te verbeteren. Je leest er in de komende alinea’s alles over.

Slaapproblemen

Gevolgen slaapproblemen

Hoewel slaapproblemen verschillende oorzaken kunnen hebben, kunnen diezelfde oorzaken ook een gevolg zijn van slaapproblemen. Het versterkt als het ware het effect van de slaapproblemen. Veel voorkomende gevolgen van slaapproblemen zijn meer stress, overspannen of een burn-out, een angststoornis, depressie of zelfs een psychose. Het is daarom belangrijk vroegtijdig aan de bel te trekken en de echte oorzaken van slaapproblemen op te lossen. Raadpleeg bijvoorbeeld de huisarts of bij psychische problemen ook een psycholoog. Samen kun je dan de oorzaken verhelpen.

Verzwaringsdeken en slaapproblemen

Wanneer je de ergste structurele problemen hebt verholpen zijn er veel manieren om jouw slaap te verbeteren. Een veel genoemde manier is het gebruik van een verzwaringsdeken. Dit is een zwaarder deken dan je gewend bent. Het ligt direct op je lichaam en voelt, een beetje eenvoudig uitgelegd als een stevige knuffel.

Wat doet een verzwaringsdeken?

Door het gewicht van een verzwaringsdeken wordt gezorgd voor een diepe drukstimulatie. Die drukstimulatie zorgt ervoor dat er stofjes vrij komen in het lichaam om jou beter tot rust te brengen. Door die rust slaap je sneller, maar bovenal ook beter. De volgende stofjes komen vrij door het gebruik van een verzwaringsdeken:

  • Verhogen niveau serotonine (rustiger gevoel)
  • Verhogen niveau melatonine (rustgevende slaap)
  • Verhogen niveau dopamine (kalmeren en beter concentreren)

Je gaat hierdoor dus niet alleen beter slapen, maar je prestaties overdag verbeteren automatisch mee. Op die manier vermindert automatisch je stressniveau, waardoor je ook weer beter zult slapen. Je keert de vicieuze cirkel als het ware om.

Werkt een verzwaringsdeken bij slaapproblemen?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar verzwaringsdekens. Een belangrijke conclusie is dat het effect per persoon sterk verschilt. Hierbij werd zowel objectief als subjectief gekeken naar de ervaringen van de personen. Doorgaans hadden ze een rustigere nacht, ook met minder bewegingen. Ook wanneer je beoordelingen op internet leest kom je eenzelfde beeld tegen. Ervaringen zijn overwegend goed. Om het effect van een verzwaringsdeken extra te versterken is het aan te raden ook andere tips voor een betere slaap toe te voegen. De belangrijkste tips vind je hieronder nog even op een rij.

Extra tips voor een betere slaap

  • Vast ritme: houd een vast ritme aan voor opstaan en naar bed gaan. Ook wanneer je ‘s ochtends een keer meer moe bent.
  • Slaap niet overdag: probeer dutjes zoveel mogelijk te voorkomen. Je bent zo ‘s avonds meer moe, verstoort het ritme niet en slaapt beter.
  • Rustige slaapkamer: een opgeruimde, donkere slaapkamer helpt.
  • Koel en fris: zorg voor voldoende frisse lucht en zorg ook ‘s nachts voor voldoende ventilatie. Niet te warm, zodat je lekker onder de deken kunt liggen.
  • Apparaten uit: zorg ervoor dat je minimaal een uur voor je gaat slapen apparaten zoals smartphones & de TV uit zet. Je hoofd krijgt dan alvast rust.
  • Pas op met cafeïne: verminder cafeïne gebruik in de avond. Dit geeft het lichaam meer rust om te gaan slapen.
  • Geen grote maaltijden: eet ‘s avonds geen grote maaltijden meer, je lichaam is bezig met de verwerking, waardoor je minder zult slapen.

Verzwaringsdeken kopen: hoe pak je dat aan?

Heb je besloten een verzwaringsdeken te proberen en deze aan te schaffen, kijk dan bij een van de grote Nederlandse retailers. Het merk Dormiwise, aangeboden door Ellas biedt 4-seizoenen verzwaringsdekens. Het hele jaar door te gebruiken en in verschillende gewichten, voor kinderen en volwassenen. Kies het model dat voor jou van toepassing is om het product te bekijken en direct te bestellen:

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Haal meer uit je kook skills met deze tips

Koken is een vaardigheid die je kunt blijven ontwikkelen. Bovendien ben je niet snel uitgeleerd, [...]

Zwart beitsen van jouw schuur, gevel, veranda of tuinhuis? Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een manier om je schuur, gevel, veranda of tuinhuis een [...]

Vloeren trends 2024: dit zijn de vloerentrends

Het jaar 2024 belooft spannende en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van interieurdesign, en vloeren [...]

Zelf kapschuur bouwen: stappenplan en tips

Ben je van plan om je tuin een functionele en esthetische upgrade te geven? Een [...]

Haal nu de nieuwste trends in huis

Online zijn er duizenden manieren te vinden om jouw huis een bepaald thema te geven. [...]

3 tips voor hoesjes voor je iPhone 12 Pro Max

Heb je nog een iPhone 12 Pro Max en ben je op zoek naar een [...]