Ontruimingsbedrijf: wat doet een ontruimingsbedrijf?

Een ontruimingsbedrijf: waar schakel je een ontruimingsbedrijf voor in? In dit artikel kijken we naar de werkzaamheden van een ontruimingsbedrijf. Zij ruimen jouw huis of bedrijf binnen enkele uren of dagen helemaal leeg. Ze herstellen de woning en zorgen dat de woning volledig schoon is. Natuurlijk kun je ze ook inschakelen voor slechts een van deze diensten. In dit artikel duiken we ook dieper in het ontruimingsbedrijf: prijzen, werkwijze en mogelijkheden om een ontruimingsbedrijf in te schakelen.

Ontruimingsbedrijf

Waarvoor een ontruimingsbedrijf inschakelen?

Een ontruimingsbedrijf kun je inschakelen voor een woningontruiming of een bedrijfsontruiming. Je besteedt dan de volledige ontruiming uit, waardoor je zelf niet na hoeft te denken over het ontruimen van de woning of het bedrijf. Een overlijden, plotselinge verhuizing, huurders die met de noorderzon zijn vertrokken of een faillissement kunnen redenen zijn om een ontruimingsbedrijf in te schakelen.

Woningontruiming

Het zegt het eigenlijk al, maar een onruimingsbedrijf zorgt voor het ontruimen van een huis. De inboedel wordt afgevoerd, in een tijdelijke opslag geplaats of naar de milieustraat gebracht. Vaak worden hierbij de producten gesorteerd, waardoor persoonlijke bezittingen apart gehouden worden eventueel voor later. Dit alles gaat in overleg vooraf met het woningontruimingsbedrijf.

Bedrijfsontruiming

Voor een bedrijfsontruiming geldt hetzelfde als voor een woningontruiming. Het bedrijf helpt je met het leegruimen van een bedrijfspand. Dit kan het leeghalen van een kantoorpand zijn, maar ook een fabriekshal of autogarage kan leeggehaald worden. In de meeste gevallen wordt een bedrijf voor bedrijfsontruimingen ingeschakeld na een faillissement. Andere voorbeelden kunnen een fusie of verhuizing zijn. In het laatste geval wordt wellicht een deel van een bedrijf ontruimd.

Wat kost een ontruimingsbedrijf?

De kosten van ontruiming hangen af van de grootte van de inboedel en de plek die ontruimd moet worden. Ook een eventuele restwaarde van een inboedel kan meegenomen worden bij het bepalen van de kosten van een ontruimingsbedrijf. Gemiddeld kost het ontruimen van een eengezinswoning tussen de 500 en 1.500 euro. Logischerwijs kost het ontruimen van een bedrijf dus vaak meer dan het ontruimen van een kantoor.

Wat doet een ontruimingsbedrijf?

Hieronder volgt een aantal veel voorkomende werkzaamheden:

  • Huis ontruimen: van inboedel tot verlaten wietplantage.
  • Tuin ontruimen: verlaten tuinhuisjes en een verwilderde tuin.
  • Schoonmaakwerkzaamheden: vloeren, sanitair en de keuken.
  • Herstelwerkzaamheden: gaten dichten en de ruimte schilderen.

Werkwijze bij een ontruiming

Een ontruiming bestaat uit verschillende fasen. Deze fasen beginnen bij de inventarisatie van de situatie en eindigen bij de oplevering van de woning. Deze fasen verstaan uit vier eenvoudige stappen:

  1. Inventarisatie: in eerste instantie wordt de situatie bekeken. Een ontruimer loopt rond de woning of door het bedrijf om te situatie te inventariseren. Je ontvangt een prijs voor het ontruimen en eventueel voor de kosten van bepaalde producten.
  2. Ontruiming: het ontruimingsbedrijf komt langs voor de woningontruiming of bedrijfsontruiming. Een vrachtwagen wordt gebracht, maar ook een container wordt geplaatst. Op die manier wordt het huis door verschillende ontruimers onder handen genomen.
  3. Schoonmaak- en herstel: nadat de woning of de bedrijfsruimte leeg is kan begonnen worden met de schoonmaak en de herstelwerkzaamheden. Hierbij wordt de woning hersteld en schoongemaakt. Bijna klaar voor de oplevering.
  4. Oplevering: betreft het een huurpand, dan kan het onruimingsbedrijf de oplevering met jou doen, maar ook met een eventuele nieuwe huurder. Ook het ontruimingsbedrijf de sleutels laten inleveren bij de verhuurder is mogelijk.

Waarom een ontruimingsbedrijf inschakelen?

Wil je een ontruimingsbedrijf inschakelen, dan heeft dit verschillende voordelen. Dit zware en emotionele proces, eventueel bij een overlijden, hoef je op deze manier niet zelf uit te voeren. Ook na een faillissement kan een ontruimingsbedrijf uitkomst bieden. Een curator zal de ontruiming dan niet zelf uitvoeren, maar uitbesteden. Soms biedt een ontruimingsbedrijf ook financiële voordelen: je ontvangt bijvoorbeeld direct geld voor een eventuele boedel met waarde. Dit wordt respectvol en discreet opgelost, waardoor snel en zonder moeite deze klus wordt geklaard.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Minimalistisch warm, hoe krijg je warmte in je minimalistische interieur?

Minimalisme staat vaak synoniem voor strakke lijnen, neutrale kleurenpaletten en een ‘minder is meer’ benadering. [...]

De voor- en nadelen van visgraat laminaat

Een laminaatvloer is een populaire keuze, zeker als je het hebt over visgraat. Maar wat [...]

Prefab woningen: de voor- en nadelen van prefab woningen

Prefab woningen, ook wel prefabricated homes genoemd, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze [...]

Materialen plantenbakken: voor- en nadelen per soort materiaal

Het kiezen van de juiste plantenbak kan een groot verschil maken voor zowel de esthetiek [...]

Rhododendrons: tips en voordelen van het verplaatsen van deze prachtige struiken

Rhododendrons zijn een populaire keuze in veel tuinen vanwege hun prachtige bloemen en weelderige groene [...]

Airco in de slaapkamer: waar moet je op letten?

Hartje zomer: heerlijk! We genieten massaal van de zon en de warme temperaturen. Toch vinden [...]

Zo kun je je woonkamer een snelle make-over geven

De woonkamer is het hart van het huis; een plek waar we ontspannen, entertainen en [...]

Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]