Weersinvloeden die effect hebben op schilderwerk

Vooral in het najaar besluiten veel mensen om een kwast ter hand te nemen en de woning “winterklaar” te gaan maken. Wat weinig mensen zich hier echter bij beseffen, is dat de weersinvloeden een grote rol spelen bij de uitvoer van schilderwerk. Met name het effect van luchtvochtigheid op schilderwerk is groot. Dit kan namelijk van grote invloed zijn op het eindresultaat. Toch zijn er daarnaast nog meer weersinvloeden die effect hebben op schilderwerk. In dit artikel vertellen we er meer over.

Weersinvloeden

De perfecte temperatuur om de buitenboel te schilderen

Als we naar de thermometer kijken, is een temperatuur van 19°C het meest geschikt om de buitenboel te schilderen. Uiteraard is de marge hierin wat groter. Deze klus kan het beste opgepakt worden als de thermometer een waarde aanwijst tussen de 10°C en 25°C. Als het kouder is, zal de verf niet snel drogen en is er een kans op een mindere hechting. Als het warmer is, zal de verf juist te snel drogen en ontstaat er een kans op blaasjes. Dit is het gevolg als vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen, een effect wat ook zichtbaar is bij het schilderen in de volle zon.  

Schilderen in de wind

Je zou denken dat als er een stevig briesje staat dat dit uitermate geschikt is om lekker met de kwast aan de gang te gaan. Niets is echter minder waar. Wind kan namelijk stof, bladeren en andere viezigheid op je pas geverfde muurtje blazen en dat is natuurlijk wel het laatste waar je op zit te wachten. Daarnaast kan wind voor een versneld droogproces zorgen en ook da is funest voor je schilderwerk. Verf heeft immers niet voor niets een bepaalde droogtijd (opgebouwd uit droogstadia) en dat moet niet versneld worden. Dit zal immers zeker zichtbaar zijn in het eindresultaat. 

Schilderen als er regen op komst is

Als je naar het weerbericht zit te kijken en je ziet dat er voor morgenavond regen wordt voorspeld, zet dan je schilderplannen maar uit je hoofd. Veel mensen denken ten onrechte dat als er pas ’s avonds regen wordt voorspeld dat er overdag nog even lekker geschilderd kan worden maar helaas gaat die vlieger niet op. Gedurende de dag zal de luchtvochtigheid namelijk al oplopen wat ervoor zorgt dat je schilderwerk niet of nauwelijks droogt. Het effect van luchtvochtigheid op schilderwerk is dus groot. Het is ook niet voor niets dat professionele schilders de relatieve luchtvochtigheid (R.V.) gebruiken als belangrijke parameter om te bepalen of het goed weer is om buiten te schilderen. Dit is een waarde die het percentage aangeeft van de waterdamp in de lucht ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp.

Een gemiddelde verf kan worden aangebracht bij een maximale waarde van 65% R.V. terwijl de bovengrens bij professionele verven ongeveer 85% is en soms zelfs wel 90%. De gevolgen van het schilderen bij een te hoge relatieve luchtvochtigheid is dat verf mat uitslaat en dat de glansgraad niet tot z’n recht komt. Daarnaast zal, zoals aangegeven, de hechting veel minder zijn.

Professionele (schilder) hulp inschakelen

Twijfel je na het lezen van bovenstaand artikel of je je schilderklus zelf wel tot een goed einde zult brengen, dan kun je natuurlijk altijd een professioneel schildersbedrijf inschakelen. Niet alleen een schilder regio Eindhoven vinden maar door het hele land is tegenwoordig zo gedaan. Je weet dan zeker dat je schilderwerk onder de juiste omstandigheden uitgevoerd wordt en hebt hier verder geen omkijken naar. Bijkomend voordeel is dat je hier jarenlang plezier van zult hebben en niet na een aantal maanden weer met een kwast in je handen staat omdat de verf die je zo zorgvuldig onder de verkeerde weersomstandigheden hebt aangebracht alweer afgebladderd is.

Meer inspiratie op Homeblend

Wooninspiratie Tuin inspiratie Keuken inspiratie Badkamer inspiratie Slaapkamer inspiratie
Dit zijn de mogelijkheden voor extra daglicht in de woonkamer

De woonkamer is vaak het hart van het huis, een plek waar licht en ruimte [...]

Nieuwe dakpannen leggen bij dakrenovatie

Dakrenovatie is een cruciale ingreep die de bescherming en het uiterlijk van een huis significant [...]

Je tuin opknappen voor de zomer? 4 tips

Het is een klusje wat je vaak uitstelt totdat het écht nodig is: het zomerklaar [...]

Een frisse start voor je oude woonkamer: renovatietips

Loop je al een tijdje met het idee rond om je woonkamer een grondige opknapbeurt [...]

Wanneer verdien je je zonnepanelen terug?

Het installeren van zonnepanelen is een investering die steeds meer huishoudens overwegen. Maar een belangrijke [...]

Woontrend: organische vormen in het interieur

In een wereld die steeds hectischer en digitaler wordt, zoeken we steeds vaker naar manieren [...]

Leibomen kopen: een groene oase voor je tuin

Leibomen zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van [...]

Hoe overwin je de uitdagingen bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie kan een uitdagende onderneming zijn. Met de snelle technologische [...]